Politika & Kriminal

Grlić Radman se sastao s ostalim ministrima vanjskih poslovima EU-a, najavio da će u Moskvi raditi na smanjivanju napetosti

Razgovaralo se o o revidiranom nacrtu Strateškog kompasa EU-a

23.07.2021., Zagreb - U ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman susreo se  s ministrom vanjskih i medjunarodnih poslova Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak i petak na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije (Gymnich), koji je u organizaciji francuskog predsjedanja Vijećem EU-a održan u Brestu, priopćeno je u petak iz MVEP-a. Sastanak je počeo raspravom ministara vanjskih poslova i ministara obrane o revidiranom nacrtu Strateškog kompasa EU-a.

“Pozdravljamo globalnu ambiciju ovog dokumenta, ali i činjenicu da ističe ulogu EU-a u susjedstvu, uključujući na zapadnom Balkanu. Također smo spomenuli važnost partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om”, istaknuo je Grlić Radman i dodao kako dokument mora biti uključiv i obuhvatiti sigurnosne probleme svake države članice.

Ministri su također raspravljali o situaciji u istočnom susjedstvu EU-a, odnosno o mogućim odgovorima kako na kratkoročne, tako i na dugoročne izazove u toj regiji. “Poslali smo jasnu poruku o važnosti smirivanja situacije, kao i bliske koordinacije s NATO-om i SAD-om, naglašavajući da Europska unija treba biti aktivno uključena u razgovore koji imaju utjecaja na njezinu sigurnost”, rekao je ministar.

Ministar će u Moskvi promicati smirivanje napetosti

Grlić Radman naglasio je i važnost bilateralnih kontakata s Rusijom te najavio kako će svoj nadolazeći posjet Moskvi iskoristiti u svrhu promicanja smirivanja napetosti, promoviranja dijaloga i prenošenja zajedničkog stava Unije.

Riječi je bilo i o odnosima EU-a s Kinom. Grlić Radman je pritom istaknuo važnost pitanja konkurentnosti i strateških ovisnosti uz davanje prednosti diplomatskim rješenjima kad god je to moguće, ne odstupajući pritom od interesa i vrijednosti Europske unije.

Ministri su se susreli i s predstavnicima Afričke unije, s kojima su raspravljali o daljnjem razvoju partnerstva EU-a i Afrike. Grlić Radman pritom je govorio o načinima unaprjeđivanja partnerstva s afričkim zemljama u raznim segmentima, od sigurnosti i migracija do post-pandemijskog oporavka i zelenog rasta, navodi se u priopćenju.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu