Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Grmoja: ‘Ovo je bomba. Ina u službenom priopćenju tvrdi, Vlada je podržala gašenje rafinerije’

'Ovo je veća bomba od svjedočenja bivšeg šefa Janafa', kazao je

16.11.2021., Zagreb - Zastupnik Nikola Grmoja komentirao je u Saboru danasnja uhicenja.
FOTO: PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja reagirao je u četvrtak na priopćenje Ine u vezi s navodima izrečenim na današnjoj sjednici Antikorupcijskog vijeća, ocijenivši da je ono “veća bomba” od svjedočenja bivšeg šefa Janafa jer u njemu “tvrde da je Vlada podržala gašenje rafinerije”.

“Večerašnje priopćenje INA-e je veća bomba od Kovačevićeva svjedočenja jer u priopćenju tvrde da je Vlada, kao suvlasnik INA-e podržala gašenje rafinerije i preusmjeravanje nafte prema Mađarskoj”, objavio je na Twitteru Grmoja, koji je predsjednik Antikorupcijskog vijeća.

Upitao je hoće li premijer Andrej Plenković sutra demantirati i Inu, kao što je danas demantirao navode bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačević koje je izrekao tijekom saslušanja na Antikorupcijskom vijeću.

‘To su poslovne odluke’

Kovačević, koji je ujedno i Uskokov osumnjičenik, danas je izjavio da je premijer Andrej Plenković na sastanku u Vladi 2018. sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Plenković kasnije opovrgnuo.

“Tu je sve jasno – niti sam ja naredio da se potpisuje memorandum, niti sam ja naredio – a takve nebuloze smo gledali neki dan u medijima – da se zatvara sisačka rafinerija”, rekao je u četvrtak premijer u izjavi novinarima u Pragu. Dodao je i da su “poslovne odluke o tome hoće li sisačka rafinerija raditi ili ne, ili se transformirati, odluke Ine kao kompanije”.

‘Podržala oba vlasnika’

Ina je u večerašnjem priopćenju, na što u svojoj objavi upozorava Grmoja, istaknula, među ostalim, da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika.

“Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1,5 milijardi kuna godišnje”, navodi se u njihovu priopćenju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više