Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Guardian objavio rezultate analize: industrija fosilnih goriva odgovorna je za više od trećine stakleničkih plinova

Četiri velike korporacije krive su za 10 posto globalne emisije ugljika od 1965. godine

FOTO: AFP

Podaci koje je prikupio američki Institut za klimatsku odgovornost i koje je objavio Guardian, potvrđuju ono što mnogi već znaju: u srcu klimatske krize nalazi se industrija fosilnih goriva. Ključni nalaz analize je da se 20 tvrtki koje se bave naftnom, plinom i ugljenom, mogu izravno povezati s emisijom više od trećine svih stakleničkih plinova iz energetske industrije u modernoj povijesti.

Tim istraživača iz Instituta za klimatsku odgovornost pod vodstvom Richarda Heedea istraživao je utjecaj velikih naftnih kompanija na klimu od 1965. godine, od kada je utjecaj fosilnih goriva na okoliš postao poznat čelnicima globalne industrije i političarima.

Najviše zagađuju velike korporacije

Njihovo glavno otkriće je da je 20 tvrtki odgovorno za 35 posto svih emisija ugljičnog dioksida i metana na globalnoj razini povezanih s energetikom, što iznosi 480 milijardi tona ugljičnog dioksida od 1965. godine. Od svih tih emisija koje je stvorilo 20 tvrtki, 90 posto je nastalo iz njihovih benzinskih, dizelskih i mlaznih goriva, prirodnog plina i ugljena, a za ostatak su odgovorne aktivnosti eksploatacije i isporuke fosilnih goriva.

Na vrhu popisa zagađivača su poznate tvrtke poput Chevrona, Exxona, BP-a i Shella. Te su četiri korporacije, prema rezultatima istraživanja, odgovorne za 10 posto globalne emisije ugljika od 1965. godine. Na listi je i 12 korporacija u državnom vlasništvu, uključujući ruski Gazprom i saudijski Aramco.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više