Politika & Kriminal

HAK je upravo ukinuo ono svoje diskriminirajuće pravilo o LGBT obiteljima, donosimo pregled slučaja

Istospolne zajednice napokon imaju pravo na obiteljsko članstvo

18.09.2016., Beograd, Srbija - Sudionici Parade ponosa 2016. pod sloganom 'Ljubav menja svet' prosetali od Trga Slavija do Trga Republike. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Istospolni parovi koji su sklopili životno partnerstvo odsad će moći koristiti pogodnosti obiteljskog članstva Hrvatskog autokluba. Epilog je to višemjesečne borbe LGBT obitelji koje su se osjećale diskriminiranima jer nisu ispunjavale HAK-ov uvjet za obiteljsko članstvo, obzirom da je on glasio da “supružnici moraju biti različitih spolova”, piše portal Crol.

Sve je počelo ovog ljeta, a veliku ulogu u mijenjanju propisa imala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Evo malog pojašnjenja cijelog slučaja:

1. Jedna korisnica je pokušala uzeti obiteljsko članstvo

Još prije četiri mjeseca, u srpnju, jedna se građanka javila portalu Crol, nakon što je iz HAK-a dobila prilično diskriminirajuću odbijenicu. Naime, htjela je razveseliti svoju životnu partnericu kupnjom obiteljskog članstva u HAK-u, no tamo su joj poručili kako “supružnici moraju biti različitih spolova”.

Zanimljivo je da se ne radi o uvjetu koji je HAK postavio još prije nego što je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu. Naime, mogućnost obiteljskog članstva postoji tek od lipnja 2015. godine, a zakon o životnom partnerstvu stupio je na snagu godinu ranije.

2. Pravobraniteljica pokreće antidiskriminacijski postupak

Na priču je, između ostalih, reagirala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Pokrenula je antidiskriminacijski postupak u kojem je najavila da će ispitati praksu Hrvatskog autokluba u pogledu pristupa uslugama koje HAK pruža svojim članovima kroz tzv. ‘obiteljske pakete’.

“Pravobraniteljica će od nadležnih tijela HAK-a zatražiti pismeno očitovanje o stvarnoj praksi koju HAK ima u pogledu pristupa uslugama koje pruža. HAK ima obvezu očitovati se o upitu Pravobraniteljice u roku od 30 dana od kada zaprimi njen dopis”, pisalo je u priopćenju pravobraniteljice Ljubičić. Pravobraniteljica je naglasila kako se poštivanje zabrane diskriminacije s posebnom pažnjom očekuje od državnih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima.

3. HAK i dalje ustraje na diskriminaciji

HAK je imao obvezu očitovati se o upitu Pravobraniteljice u roku od 30 dana. No, HAK, navodno, nije zaprimio inicijalni dopis, pa je 22. kolovoza iz ureda Pravobraniteljice poslan novi u kojem je HAK-u skrenuta pažnja na članak 2. i članak 3. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola koji životno partnerstvo definiraju kao zajednicu obiteljskog života.

HAK je tada priopćio kako smatraju da kao interesna udruga građana imaju pravo “autonomno utvrditi definiciju obitelji koja predstavlja polazište za utvrđivanje mogućnosti pristupa pojedinca Obiteljskom članstvu”. Nadalje, iz njihovog očitovanja proizlazilo je da namjeravaju ustrajati na postojećoj praksi.

4. Pravobraniteljica ne posustaje

Pravobraniteljica Ljubičić, nakon odgovora HAK-a kojim ostaju pri svojoj praksi, HAK-u je uputila preporuku da preinače uvjete za pristup Obiteljskom članstvu na način da će iste omogućiti životnim partnerima i neformalnim životnim partnerima na jednak način i pod jednakim uvjetima kao i bračnim i izvanbračnim drugovima, kako bi uklonili postojeću diskriminatornu praksu.

5. HAK napokon priznaje pogodnosti i LGBT obiteljima

Pravobraniteljica Ljubičić obavijestila je danas Crol kako je od HAK-a primila dopis u kojem je navedeno da je “Upravni odbor Hrvatskog autokluba na svojoj 5. sjednici održanoj 26. listopada 2016. godine donio, sukladno njezinom upozorenju i preporuci, Odluku o izmjenama Pravila Obiteljskog članstva Hrvatskog autokluba u modelima Start, Optimum i Europa koja je stupila na snagu te se primjenjuje od dana 1. studenog 2016. godine.”

U skladu s tim Obiteljsko članstvo sada podrazumijeva obitelj, odnosno zajednicu obiteljskog života koju čine roditelji, partneri te njihova djeca do 25. godine života, uključujući i djecu koja ne žive s obitelji ako nisu zasnovala vlastitu obitelj. Obiteljsko članstvo podrazumijeva i jednoroditeljske obitelji koje čine jedan roditelj i dijete ili djeca, kao i obitelji bez djece.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu