Hakeri imaju imena svih koji varaju bračne partnere, i njih 37 milijuna, misle stručnjaci, trebalo bi se brinuti

Stranica na kojoj se dogovaraju afere potvrdila je upad u sustav

ZADNJA IZMJENA: srp. 21, 2015
Foto: AshleyMadison.com

Anonimni hakeri tvrde kako imaju osobne podatke više od 37 milijuna nevjernih supružnika s internetskog portala Ashley Madison za izvanbračne “izlete”. Zaprijetili su kako će objaviti fotografije nagih klijenata i njihove seksualne fantazije, ako portal ne prestane s radom, objavljeno je na blogu KrebsOnSecurity.

Hakeri se očito protive moralno dvojbenom poslovnom modelu Ashley Madisona, te ovu stranicu pokušavaju ucijeniti i prisiliti na zatvaranje, piše Vox. Anonimni podaci mogu sadržavati imena i podatke o kreditnoj kartici, fotografije i seksualno ekplicitne poruke. Hakeri koji se nazivaju Impact Team kažu kako će početi objavljivati podatke, osim ako se stranica ne ugasi.

“Avid Life Media je upućena da trajno izbriše Ashley Madison i Established Men stranice u svim oblicima”, napisali su hakeri u svom priopćenju. Ako to ne naprave, hakeri će “objaviti sve evidencije kupaca, uključujući i profile sa svim korisnicima i njihove seksualne fantazije, kao i odgovorajuće kreditne kartice, prava imena i adrese, te dokumente zaposlenih i e-mailove”.

“Život je kratak. Priuštite si aferu”

Ashley Madison, kontroverzna stranica osnovana 2001. godine ima slogan “Život je kratak. Priuštite si aferu”, a stranica ima 37 milijuna korisnika diljem svijeta. Kanadski Avid Life Media, čija je inačica Ashley Madison, potvrdio je upad u svoje sustave i priopćio je da je otad pojačao mjere sigurnosti i da zajedno sa službama sigurnosti pokušava ući u trag hakerima.

2009. godine stranica Ashley Madison pokušala je kupiti televizijsku reklamu za vrijeme Super Bowla, no ta je ponuda odbijena. No, i samo odbijanje stranici je pružilo željeni publicitet, te se o tome mnogo pisalo u tiskanim medijima. Ova je tvrtka također nastojala kupiti pravo na ime stadiona Meadowlands, gdje igraju New York Giantsi i Jetsi, ali je odbijena.

Mnogi bi trebali biti zabrinuti

Vox piše kako bi u svakom slučaju svi oni koji imaju svoj profil na stranici Ashley Madison trebali biti zabrinuti. Nitko ne zna koliko podataka hakeri imaju, niti što će točno učiniti s tim podacima. Oni tvrde da će te podatke i objaviti, što se ne čini vjerojatnim. No, moguće je da hakeri blefiraju, ali su mnogi oženjeni ljudi suočeni s javnim neugodnostima.

Podaci koje su hakeri objavljivali na internetu do sad su uklonjeni s interneta prema postojećim zakonima, ali u tu se metodu nitko ne može pouzdati, jer jednom kada se nešto objavi na internetu postaje gotovo nemoguće zaustaviti širenje.

Filip Raunić
Novinar
1270 članaka Više o autoru