Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

HALMED o cjepivu J&J-a: 'U Hrvatskoj smo imali 144 prijave sumnji na nuspojave, najčešće su bile blage'

U EU je za cjepivo Jenssen zabilježeno 68 prijava sumnji na nuspojavu krvnih ugrušaka, od čega 16 s fatalnim ishodom

26.02.2021., Djurdjevac - Stozer Koprivnicko-krizevacke zupanije organizirao je novi, cetvrti po redu punkt za cijepljenje protiv COVID-a 19.. AstraZeneca cjepivo su primile  osobe starije od 65 godina i kronicni bolesnici, a na cijepljenje je pozvano 490 osoba.
Photo: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Nakon što je u Sloveniji 20-godišnja djevojka preminula po primanju cjepiva Janssen, oglasila se Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode te je iznijela saznanja s kojima raspolaže o tom cjepivu.

“U predmetnom slučaju prijavljena je sumnja na pojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica. Trenutačno se u Sloveniji provodi ocjena predmetne prijave kako bi se utvrdilo postoji li uzročno-posljedična povezanost s primijenjenim cjepivom, koja za sada nije potvrđena”, navode iz HALMED-a te dodaju kako je cijepljenje tim cjepivom u Sloveniji privremeno zaustavljeno.

U RH 144 prijave za nuspojave

Potom ističu kako u Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za cjepivo COVID-19 Vaccine Janssen. Navode kako su na primijenjene 93.240 doza tog cjepiva do 29. rujna ove godine, u Hrvatskoj zaprimili 144 prijave sumnji na nuspojave.

“Najčešće prijavljene nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana. Uključivale su povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, zimicu, bol u mišićima, bol na mjestu primjene, umor, opću slabost, malaksalost, bol u leđima i bol u ekstremitetima”, dodaju.

Fatalni ishod za 16 slučajeva u EU

Iznijeli su i podatke koji se odnose na primjenu tog cjepiva u Europskoj uniji. Pozivajući se na eu bazu nuspojava EudraVigilance, tako su naveli kako je na oko 15 milijuna primijenjenih doza cjepiva COVID-19 Vaccine Janssen u EU-u do 30. rujna ove godine zaprimljeno
68 prijava sumnji na potencijalnu nuspojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, od čega 16 s fatalnim ishodom.

“Navedeni sindrom je u travnju ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) identificirala kao vrlo rijetku moguću nuspojavu predmetnog cjepiva te je uvršten u informacije o lijeku”, navode iz HALMED-a pa dodaju kako i dalje ” koristi cjepiva u
prevenciji bolesti COVID-19 značajno nadmašuju rizik od eventualnih nuspojava.” Poručuju kako će i oni kao i EMA i dalje pratiti sigurnost primjene cjepiva Janssen, kao i svih drugih cjepiva.