Politika & Kriminal

Hamas smislio ingeniozan način kako hakirati izraelsku vojsku. Počeli su im slati fotke izazovnih žena, poput ove

Vojnici bi nesvjesno skidali program koji bi krao povjerljive podatke s mobitela

FOTO: Twitter/IDF

Desecima izraelskih vojnika Hamas je hakirao mobitele, predstavljajući se kao zgodne djevojke koje ih žele upoznati. Predstavnici izraelske vojske i službeno su priznali hakiranje. Glasnogovornik je izjavio da su vojnicima poslane lažne fotografije mladih djevojaka, koje su ih nagovarale na skidanje “posebne aplikacije” kako bi im mogle slati još svojih obnaženih fotografija. Naravno, aplikacija je samo omogućila Hamasovim hakerima pristup mobitelima Izraelaca. Nadodao je da ipak nisu iscurili nikakvi bitni podaci ili informacije, piše BBC.

Hamas, koji kontrolira pojas Gaze, i Izrael smatraju se smrtnim neprijateljima. Ovo je Hamasu treći put u posljednjih nekoliko godina da su pokušali na ovakav način hakirati mobitele izraelskih vojnika, no ovaj, u kojem su koristili mlade obnažene žene željne pozornosti, najsofisticiraniji je do sada. “Vidimo da su počeli učiti i da su sada nadmašili sami sebe”, rekao je potpukovnik Jonathan Conricus.

Mjesecima su znali za hakiranje

Potpukovnik Conricus ispričao je kako su se hakeri predstavljali kao žene, no nisu baš dobro pričali hebrejski jezik. To su opravdavali tvrdnjom da su imigrantice ili da su slabovidne ili nagluhe, kako bi se prikazale vjerodostojnijima. Nakon što su zadobili povjerenje izraelskih vojnika, “žene” bi slale linkove na aplikacije, nakon čega bi im obećavale poslati svoje golišave fotografije. Naravno, nisu dobili fotografije, nego softver za špijuniranje.

Nakon što su vojnici otvorili link, program bi instalirao virus koji bi hakerima dao pristup podacima mobitela, uključujući lokaciju, fotografije i kontakte. Mogli su i upravljati mobitelom, pa su primjerice mogli slikati fotografije ili snimati zvuk bez znanja vojnika. Potpukovnik je rekao da su već ranije skužili hakiranje, ali su pripadnicima Hamasa svjesno dali nekoliko mjeseci kako bi vidjeli što će sve napraviti. Rekao je da su ranije upozorili svoje vojnike da paze što rade na internetu, no očito nisu mogli odbiti mlade žene koje ih žele upoznati.

Nastavite čitati