Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hanfa pokrenula nadzor zbog afere u HNB-u: 'Prikupljamo sve informacije i dokumentaciju'

Poručuju kako će se o svemu očitovati čim analiziraju dokumentaciju

02.09.2021., Zagreb - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujcic nakon sastanka s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovicem dao je medijima izjavu vezano za zatvaranje minusa gradjanima. Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nakon objavljenog članka na portalu Index, pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija, priopćili su iz danas Hanfe.

Navode kako su započeli s prikupljanjem informacija, odnosno očitovanja i dokumentacije kako bi utvrdili činjenično stanje, te da će nakon analize prikupljenih podataka izvesti zaključke. “Hanfa će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima”, poručili su.

Sumnje se uvijek mogu prijaviti

Navode kako inače kontinuirano prate i nadziru moguće zlouporabe tržišta te da reagiraju u slučaju kada primijete “transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija”. Poručuju i kako im se mogu dostaviti sve informacije u slučaju sumnje na zlouporabu tržišta.

“Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno, što mogu i u ovom slučaju prijavom na adresu zlouporaba.trzista@hanfa.hr”, ističu.

‘Kršenje Zakon o HNB-u ne znači nužno zlouporabu tržišta’

No, kad je riječ o najnovijoj aferi ističu kako “kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta”. Pritom ističu kako nemaju ovlasti za pokretanje nadzora u dijelu u kojem se krši Zakon o HNB-u i njegova interna pravila.

Podsjetimo, danas je očitovanje o cijelom slučaju od guvernera Borisa Vujčića zatražila i predsjednica saborskog Odbora za financije. Pritom je kazala kako se o mogućnosti smjene guvernera može razgovarati tek ka se vide sve relevantne informacije za taj slučaj.