Politika & Kriminal

Hasanbegovića je strašno uzrujalo što mu je Pupovac uzeo riječ u Saboru. Demonstrativno se pokupio i otišao kući

Svađa je izbila oko pitanja povezanosti Hrvatske i BiH

FOTO: Screenshot YouTube

Danas je održana sjednica Odbora za ljudska prava na kojoj su se raspravljali navodi o zlostavljanju migranata na granici s BiH. Sjednica je sazvana nakon što je u medijima završila snimka na kojoj se vidi kako hrvatski policajci bez oznaka tuku migrante.

Predsjednik Odbora je Milorad Pupovac, pokraj kojega je sjedio Zlatko Hasanbegović. Nakon otprilike sat vremena sjednice Hasanbegović je dobio riječ, što je iskoristio da se požali kako ne shvaća zbog čega je sjednica sazvana.

“Uopće mi nije jasno zašto ste sazvali ovu sjednicu, naslov točke dnevnog reda je ‘nezakonito zaprječivanje državne granice”, rekao je Hasanbegović Pupovcu. Pobunio se i protiv termina ‘pushback’ i konstatirao da na dijelu granice vlada izvanredno stanje, te da policija tamo nadljudskim otporima vrši svoje obveze.

Tvrdio da BiH i Hrvatska čine jednu cjelinu

Pupovac je, tijekom desetak minuta koliko je izlagao Hasanbegović, sjedio pokraj njega naizgled šokiran onime što čuje. Hasanbegović je za to vrijeme govorio o pokretnoj gerili koja organizira masovne migracije, pa ustvrdio da su to profesionalni aktivisti, a ravnatelju policije Nikoli Milini poručio da u istrazi trebaju utvrditi i tko su snimatelji te što su uopće tamo radili.

Potom je Hasanbegović govorio o granicama, rekavši da za Hrvatsku granica nema prvorazrednu važnost kakvu ima za, primjerice, Mađarsku ili Poljsku. Otišao je korak dalje primijetivši da BiH nije samo susjedna zemlja, već i da s Hrvatskom de facto čini jednu cjelinu.

Tada je Pupovac prelomio. “Samo sam čekao da to kažete”, rekao je Pupovac Hasanbegoviću prekinuvši ga, i dodavši da je prekršio važne odredbe hrvatske državne politike.

‘BiH i Hrvatska su jedna cjelina’

Hasanbegović je na to zatražio od Pupovca da mu dozvoli da govori, tvrdeći kako mora izreći konačnu misao da bi se shvatio kontekst ranije izrečenog. Pupovac mu je odgovorio da je imao pet minuta, a govorio je više od deset.

“Sramotno je da ovdje u konačnici pravobraniteljica može govoriti duže nego saborski zastupnici, ovo je hrvatski Sabor”, kazao je Hasanbegović. Pupovac mu je rekao i kako krivo prevodi, objasnivši da je službeni prijevod pojma ‘pushback’ zapravo ‘odvraćanje’.

Pitao je potom tko je stvorio te, kako ih naziva, protuzakonite migrante, ali Hasanbegović je uporno tražio da završi govor. Pupovac mu to nije dozvolio. “Ne, s vama ne polemiziram, odgovaram vam u skladu s ovlastima. Vaše riječi da su BiH i Hrvatska jedinstven prostor i zemlja su nešto nedopustivo”, kazao je predstavnik srpske manjine u Saboru.

Hasanbegović demonstrativno otišao sa sjednice

Pupovac je dodao da Hasanbegović može misliti što želi, ali kada to kaže na Odboru, dobit će odgovor. Hasanbegović mu je na to odgovorio da on nema ulogu cenzora i tumača tuđih misli. kazao je da su BiH i Hrvatska jedna geopolitička cjelina i da zato nema žice između BiH i Hrvatske.

“To su rekli premijer, predsjednik i ministar. Riječima da je nezamislivo. Može li itko zamisli žicu između Imotskoga i Gruda, Slavonskog i Bosanskoga Broda, Gline i Velike Kladuše? Ne može. To baca dodatnu sjenu na problem državne granice”, rekao je Hasanbegović.

Pupovac mu je na to odgovorio da je ostao bez prava govora. “Do kraja, mislite?”, pitao je Hasanbegović, na što mu je Pupovac odgovorio potvrdno, nakon čega je Hasanbegović ustao i otišao sa sjednice.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu