Politika & Kriminal

HDZ baš paničari zbog izbora u Lici; opet su svog stratega poslali da priča o anketama prema kojima će smlaviti Milinovića

Robert Kopal danas je održao još jednu konferenciju o anketama koje je HDZ naručio

Robert Kopal Youtube Screenshot

Iz HDZ-a su, dva dana prije izbora za Ličko-senjsku županiju, ocijenili da anketa agencije Promocija plus za RTL, koja HDZ-u daje 28,1 posto glasova, a disidentu te stranke Darku Milinoviću nepunih 4 posto manje, znatno nadmašuje statističku pogrešku te poručili kako očekuju od 13 do 15 vijećničkih mandata, odnosno 40 posto osvojenih glasova.

Rekao je to u petak na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-ovog Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo Rober Kopal, ističući da medijske ankete utječu na javno mnijenje, pa s obzirom na razlike od rezultata anketa koje je naručio HDZ žele dati svoju procjenu.

Fenomen samoispunjujućeg proročanstva

Naveo je kako je agencija Prizma za HDZ provela anketu čiji rezultati pokazuju da će izlaznost na izbore biti 54 posto, te da će za HDZ glasati 45,5 posto glasača, a za Nezavisnu listu bivšeg HDZ-ovca, župana Darka Milinovića 14,8 posto glasača. Kopal je naglasio kako je HDZ-ova projekcija “otprilike gađala isto vrijeme u koje je provedena anketa Promocije plus”, iz jednostavnog razloga jer ankete utječu na javno mnijenje.

“Događa se jedan fenomen koji se zove samoispunjujuće proročanstvo. Mislim da je to bitno zbog objektivnosti, a s obzirom na razliku koja je znatno nadmašila statističku pogrešku zapravo smo morali dati svoju procjenu u to vrijeme”, kazao je.

‘Dobar rezultat treba obraniti’

HDZ, rekao je, očekuje od 13 do 15 mandata, a ne želi komentirati koliko bi dobile ostale liste. “I dalje očekujemo blizu 40 posto. Kada tumačite podršku na ukupnom uzorku, statistička pogreška je manja nego kada se tumači na izlaznosti. Ovaj put se to radi na izlaznosti, što znači da je ona veća, to je sada oko 6 posto”, naveo je.

Upitan zašto ulažu toliko u promidžbu u Lici ako su njihove ankete pokazale premoć, Kopal je odgovorio da se dobar rezultat mora i obraniti. “Bez obzira stojite li dobro ili loše u anketama, vi vodite kampanju. Bi li bilo mudro, ako imate dobar rezultat, da ne ulažete u kampanju, jer ako imate dobar rezultat morate ga braniti, a ako nemate, morate ga osvojiti”, poručio je Kopal.

Bitno je da Ličko-senjska županija prodiše

Izvijestio je da je HDZ proveo tri mjerenja iz kojih se može uočiti trend da je stranka više-manje stabilna, u statističkoj pogrešci. “Trenutna situacija je 40 posto kada govorimo o izlaznosti, plus-minus pogreška koja je na izlaznosti od 50 posto čak 6 posto”, rekao je. Kopal je istaknuo da anketa Promocije plus nije utjecala na strategiju HDZ-a, jer su je razradili ranije.

“Poruka koju smo željeli poslati je da je nama zbilja stalo do Like, ali ne samo sada radi izbora, nego uvijek jer je zbilja bitno da Ličko-senjska županija prodiše i ostvari puni potencijal”, zaključio je i dodao kako su ministri u Liku odlazili i ranije te da je to samo dio strategije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu