Politika & Kriminal

HDZ dominira na razini županija; osvojili su ih 15 od 20, najviše ikad

HDZ-ov rezultat je na razini županija bolji nego i 2013. godine kad su ih imali 12 te 2009. godine, kad se pobjedom na lokalnim izborima hvalio Ivo Sanader

FOTO: Vjekoslav Skledar

Kao i uvijek kad su u pitanju lokalni izbori, županije su veliki adut HDZ-a kad predsjednik te stranke govori o pobjedi. Ovaj put čak pomalo i neočekivano, veći nego ikad otkad je uvedeno direktno biranje čelnika regionalne samouprave.

Ljudi iz HDZ-a ili oni koje je podržala ta stranka, imat će pod kontrolom čak 15 županija, što je više nego ikad dosad. Prije četiri godine HDZ ih je imao 13, a iako je ovaj put izgubio svoju stranačku tvrđavu u Šibensko-kninskoj županiji, pobjede u Ličko-senjskoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj, pogurale su ih do rekorda.

Kožićevi lupinzi

Posebno je zanimljivo u Zagrebačkoj županiji, gdje se HDZ vratio na vlast, iako je župan ostao isti, Stjepan Kožić. Ovaj bivši HSS-ovac je, naime, 2017. godine pobijedio uz podršku SDP-a, kojem se priklonio nakon što ga je 2013. godine do pobjede podržavao – HDZ. Sad se Kožić vratio toj stranci, dovukavši Andreju Plenkoviću sa sobom i – županiju.

Ovogodišnji HDZ-ov rezultat je na razini županija bolji nego i 2013. godine kad su ih imali 12 (10 svojih plus dva HSS-ova koje su podržavali), te 2009. godine, kad se s pobjedom na lokalnim izborima hvalio Ivo Sanader. Tad je HDZ imao župane u 13 županija, 10 “svojih”, te tri HSS-ova koje su podržavali.

Šok za Čačića

U Ličko-senjskoj županiji HDZ se “riješio” svog bivšeg stranačkog senatora Dade Milinovića koji je izbačen iz stranke 2018. godine, pa HDZ tamo više nije bio na vlasti. U Varaždinskoj je, pak, pomalo iznenađujuće, Radimir Čačić iz Reformista izgubio od Anđelka Stričaka, dok je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vlast od HDZ-a izgubio nezavisni Damir Bajs.

Time je, uz pobjede u županijama u kojima su bili na vlasti, među kojima se ističe ona u Vukovarsko-srijemskoj, gdje se činilo da desnica nije bez šansi, HDZ došao do rekordnih 15 županija. Taj podatak će, nema sumnje, biti jedan od onih koji će se najčešće čuti iz stranačke središnjice narednih dana.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu