HDZ i SDP na izborima čeka potop. Zato, priča se, Plenković razmišlja o Bienenfeld, a SDP o Mrak Taritaš

Traje panična potraga za kandidatima za gradonačelnika Zagreba

ZADNJA IZMJENA: sij 10, 2017
Foto: PIXSELL

Istraživanje o rejtingu kandidata za gradonačelnika Zagreba, koje je napravljeno po narudžbi jedne stranke, potvrdilo je još jednom ono što su pokazivale i sve dosadašnje ankete: HDZ i SDP, dvije najmoćnije stranke u državi, doživjeti će na lokalnim izborima u glavnom gradu pravi politički potop.

Naime, aktualni gradonačelnik Milan Bandić po tom istraživanju dobiva 33 posto glasova, Sandra Švaljek 21 posto, Anka Mrak Taritaš 15 posto, Davor Bernardić 9 posto, a predsjednik HDZ-ove gradske organizacije Andrija Mikulić samo 6 posto glasova. Uzdanice HDZ-ova ekstremno desnog krila Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, unatoč brojnih spinova u svoju korist, dobili bi svaki manje od po 2 posto.

Katastrofa HDZ-a i SDP-a

Ti katastrofalni pokazatelji razlog su zašto HDZ i SDP, iako su to obećali, još nisu istaknuli svoje kandidate za gradonačelnika Zagreba. Kad već sami nemaju nijedno ime koje bi bilo od ugleda i prepoznatljivo biračima, što je samo po sebi politička sramota, preostale su im samo dvije mogućnosti.

Da žrtvuju nekog političkog anonimusa za kojega neće biti prevelika šteta što će ga ostali kandidati pomesti s političke scene ili da podrže nekoga od tri vodeća kandidata, Milana Bandića, Sandru Švaljek ili Anku Mrak Taritaš. Od izvora bliskog vrhu HDZ-a saznali smo kako se u kuloarima nagađa da bi predsjednik stranke Andrija Plenković želio vidjeti Martinu Bienenfeld, predsjednicu Turističke zajednice Zagreba, kao kandidatkinju HDZ-a za gradonačelnicu Zagreba.

U SDP-u kopni entuzijazam

Premda se takvoj ideji žestoko protivi stranačka organizacija u Zagrebu, kao i velik broj članova predsjedništva HDZ-a, svi oni imaju ozbiljan problem: nemaju, naime, kandidata od ugleda i značaja koji bi imao iole ozbiljnije šanse na izborima. Budući da HDZ u Zagrebu uživa potporu 21 posto, a SDP 28 posto birača, kao velike stranke smatraju da imaju obvezu izaći na izbore sa svojim kandidatima.

U najvećoj oporbenoj stranci takav entuzijazam, suočen s poraznim rezultatima raznih anketa javnog mijenja, polako kopni. Naime, kao uostalom i HDZ, u svojim redovima nemaju osobu koja bi se mogla nositi ne samo s Bandićem, nego i s dvije preostale kandidatkinje Sandrom Švaljek i Ankom Mrak Taritaš. Stoga su i u SDP-u suočni sa sličnom dvojbom kao i u HDZ-u: da izmisle nekog marginalca i gurnu ga u vatru ili da podupru kandidaturu Anke Mrak Taritaš.

Ratovi interesnih skupina

Za Plenkovića i Bernardića dodatni je problem što se oko odabira kandidata za najvažnije funkcije na lokalnim izborima, vodi pravi mali rat raznih interesnih skupina koje žele progurati svoje kandidate. I pri tomu ih manje zanima mogu li njihovi kandidati postići nekakav rezultat, važnije im je da nametnu svoju volju i ljude. Plenković i Bernardić u sličnoj su nevolji: moraju voditi računa o cjelini stranačkih interesa, no budući da nemaju primjerene kandidate, njihov je manevarski prostor prilično skučen.

Grozničava potraga HDZ-a i SDP za kandidatima za gradonačelnika Zagreba, samo četiri mjeseca prije izbora, najbolje ilustrira dramatičnu sušu kompetentnih i kvalitetnih ljudi u dvije najveće stranke u državi. Dok nakon pobjede na parlamentarnim izborima svaka stranka može trpati u Vladu i vlast ljude bez potrebnih stručnih kvalifikacija i bilo kakvog ozbiljnijeg ugleda, jer su dobile card blanche od birača za svoja kadrovska rješenja, dotle se na lokalnim izborima za župane i gradonačelnike glasuje neposredno.

HZD nema puno izbora

I to je izvor svih sadašnjih problema HDZ-a i SDP-a: kako se na parlamentarnim izborima najčešće glasuje protiv neke stranke, a puno manje za, dotle se na lokalnim izborima građani opredjeljuju za konkretna imena. U takvim okolnostima stranačka pripadnost nije uvijek u prvom planu, pa kandidati ipak moraju imati kakav takav rejting kod birača. Kadrovski opustošeni HDZ i SDP zbog toga nailaze na nepremostive probleme, posebice u većim urbanim sredinama.

Budući da ne može javno poduprijeti Milana Bandića, kao ni članicu oporbenog HNS-a Anku Mrak Taritaš, a ne želi ni Sandru Švaljek jer je kandidatkinja predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, HDZ zapravo nema puno izbora. Predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić već se mjesecima, uz pomoć svoje organizacije i potporu zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića, pokušava nametnuti kao kandidat za gradonačelnika.

Hasanbegović i Esih bez ikakvih šansi

No, on, pokazuju to ankete, nema apsolutno nikakvih izgleda ne samo pokraj Bandića, nego i druge dvije kandidatkinje. Svjestan toga, ali i činjenice da je Mikulić bio igrač bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka, a danas Milijana Brkića, Plenković na svaki način pokušava izbjeći njegovu nominaciju. Kao što ne želi čuti ni za kandidature Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, koji bi, pokazuju ankete, ionako propali na izborima.

Koliko toliko pristojan kandidat mogao je biti profesor dr. Drago Prgomet, no on je, svjestan svojih ograničenja nakon razlaza s Mostom, odbio tu ponudu. Premda je jedan visoko pozicionirani član zagrebačkog HDZ-a objašnjavao da bi bilo besmisleno isticati Martinu Bienenfeld kao kandidatkinju za gradonačelnicu kada se zna da ju je upravo Milan Bandić zaposlio u gradskoj upravi te nametnuo kao predsjednicu Turističke zajednice, mogući Plenkovićev odabir čini se dosta logičnim.

Ostojić, Lalovac i Grbin ispali iz igre

Tim bi potezom poslao jasnu poruku Milanu Bandiću da mu šalje protukandidatkinju koja ga ne može ugroziti te da mu tako, na neizravan način, pomaže da ponovno pobjedi, a istodobno bi napravio ustupak jakim interesnim skupinama koje stoje iza Martine Bienenfeld. A Plenković bi se, po tvrdnjama iz HDZ-a, lako nakon izbora dogovorio s Bandićem oko podjele vlasti, kako je to uostalom učinjeno nedavno kada je HDZ spasio Bandića izglasavajući u posljednji trenutak njegov proračun.

Što se pak tiče SDP-a, s obzirom da za Davora Bernardića, kao predsjednika stranke, nikako ne bi bilo primjereno da se kandidira za gradonačelnika, a ni on nema bog zna kakve šanse, kako kandidat ne želi biti ni njegov najbliži suradnik potpredsjednik stranke profesor dr. Rajko Ostojić, u igri su neko vrijeme bili bivši ministar financija Boris Lalovac i saborski zastupnika Peđa Grbin, no oni su ubrzo otpali iz tih kombinacija jer ni oni nisu imali nikakvih šansi.

HNS protiv Anke Mrak Taritaš

A kako nitko drugi nema ni teoretske mogućnosti da napravi neki bolji rezultat, da bi se izbjegla bruka, počelo se razmišljati o potpori arhitektici Anki Mrak Taritaš. Bivša, vrlo dobra ministrica graditeljstva i prostornog uređenja zapravo je nezavisna kandidatkinja jer su nekadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić i sadašnji vođa stranke Ivan Vrdoljak učinili sve kako bi ju politički marginalizirali pa i eliminirali iz političkog života.

Smetala im je njena popularnost, sposobnost i samostalnost pa su je na posljednja dva izborna ciklusa stavljali na osma mjesta na listama, uvjereni da neće proći. No, građani su je izabrali u Sabor preferencijalnim glasovima što joj je dalo krila da se sama kandidira za gradonačelnicu. S obzirom na sve to, kada bi SDP podupro njenu kandidaturu, javnost bi ju više doživljavala kao kandidatkinju socijaldemokrata nego li HNS-a.

Bandić bi, unatoč svemu, mogao izboriti novi mandat

A glasači SDP-a glasovali bi za Anku Mrak Taritaš, ne samo zato što ne bi imali nikoga drugoga, nego i stoga što je ona bila jedna od najuspješnijih ministrica, simpatična je i topla osoba, a nije populistica. Osim toga izniman je stručnjak i, smatra javnost, poštena osoba, koja je svoju originalnost dokazala predizbornim spotom u kojemu je koristila likove iz prastare televizijske serije “Povratak otpisanih” kako bi pokazala da se i ona, iako otpisana od svog HNS-a, ipak vraća na političku scenu.

Iako nedavne ankete pokazuju da čak 66 posto ispitanika smatra kako gradonačelnik Zagreba Milan Bandić više ne zaslužuje novi mandat, sve upućuje da će ga ipak izboriti. A, u tomu će mu, kako sada stvari stoje, najveću pomoć pružiti upravo HDZ i SDP jer će mu na megdan poslati političke marginalce.

Mladen Pleše
Novinar
666 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program