HDZ je, doznajemo, jučer izgubio na sudu; na izborima 2015. zeznuli su HČSP i moraju platiti 500.000 kuna

Nisu poštovali koalicijski sporazum pa član HČSP-a nije ušao u Sabor

ZADNJA IZMJENA: svi. 19, 2017

Na kraju kampanje za lokalne izbore kulminirale su nesuglasice nekadašnjih koalicijskih partnera – Hrvatske čiste stranke prave i Hrvatske demokratske zajednice, koje su završile na sudu. HDZ, kojeg je u to vrijeme vodio Tomislav Karamarko, predizobrnim je sporazumom za Domoljubnu koaliciju, obećao HČSP-u jedan mandat u Hrvatskom saboru, no taj dogovor nije ispoštivao. HDZ-ov zastupnik trebao je staviti mandat u mirovanje, te svoje mjesto prepustiti članu HČSP-a, što se, međutim, nije dogodilo.

HDZ je, dakle, prekršio koalicijski sporazum jer nije omogućio da član HČSP-a, kojeg je tada vodio Josip Miljak, kao zamjena za zastupnika HDZ-a uđe u Hrvatski sabor. Zato je HČSP jučer na Trgovačkom sudu u Zagrebu dobio spor protiv HDZ-a koji će, prema toj nepravomoćnoj presudi morati svom bivšem koalicijskom partneru platiti 569.067,25 kuna, i to s kamatama od 1. prosinca 2015. godine. Ukoliko presuda postane pravomoćna HDZ će HČSP-u morati platiti i 11.380 kuna sudskih troškova.

Sporazum za nastup na izborima za Sabor

Pravaši su krajem travnja pokrenuli proces zbog kršenja Sporazuma o političkoj suradnji što su ga s HDZ-om sklopili 19. listopada 2015., kako bi zajedno izašli na parlamentarne izbore 2015. u jedanaest izbornih jedinica. Na osnovu tog Sporazuma, HDZ se obvezao da će 11. mjesto u 10. izbornoj jedinici pripasti predstavniku HČSP-a. Osim toga, obvezali su se omogućiti predstavniku HČSP-a ulazak u Hrvatski sabor kao zamjeniku zastupnika HDZ-a za cijeli mandat te mu prepustiti sva materijalna prava koja pripadaju iz tog mandata.

Odlukom Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora, HČSP je za rad iz državnog proračuna dobio novčana sredstva za 2015., u iznosu od 389.067,52 kuna. HDZ je pak iz državnog proračuna za osvojeno jedno mjesto u Hrvatskom saboru u desetoj izbornoj jedinici dobio minimalan iznos od 389.067,52 kuna te iznos od 180.000 kuna za troškove izborne promidžbe.

Detalji tužbe Hrvatske čiste stranke prava

“S obzirom da nakon završenih izbora HDZ nije ispošovao niti jednu točku Sporazuma, oštetio je HČSP za iznos od ukupno 569.067,25 kuna, odnosno iznos koji bi toj stranci pripao da je ugovor realiziran”, navedeno je u tužbi što ju je HČSP podnio Trgovačkom sudu u Zagrebu tražeći novac koji mu pripada. Odgovarajući na nju iz HDZ-a su objasnili da su na osnovu Sporazuma osigurali članu HČSP-a 11. mjesto na listi Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici.

Za to je mjesto, podsjećaju, kandidiran Luka Podrug iz HČSP-a. “Zbog kratkoće trajanja mandata 8. Saziva Hrvatskog sabora, koji je konstituiran 28. prosinca 2015., a raspušten 15. srpnja 2016., nije se moglo omogućiti predstavniku HČSP-a ulazak u Sabor. To se moglo realizirati tek da je Podrug zamijenio nekog iz redova HDZ-a”, argumentirali su odvjetnici HDZ-a na sudu.

Postupak na Trgovačkom sudu u Zagrebu

Osim što je čuo argumente stranaka sud je pribavio i Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Sabor od 19. listopada 2015., dio Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, dio Zakona o financiranju političkih aktivnosti i političke promidžbe, kao i izbornu listu 10. izborne jedinice s izbora 2015. Analiziravši sve dokaze Trgovački sud u Zagrebu zaključio je kako je HČSP-ov tužbeni zahtjev utemeljen te da HDZ mora platiti više od pola milijuna kuna.

“Da bi ispoštovao Ugovor, HDZ-ov zastupnik je trebao podnijeti zahtjev za mirovanje mandata ili podnijeti ostavku da bi mu mandat prestao prije isteka vremena na koji je izabran. Kako HDZ to nije učinio, počinio je štetnu radnju, odnosno povrijedio ugovorne odredbe Sporazuma, a kratkoća trajanja mandata nije odlučujuća u ovom postupku”, zaključila je u presudi sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Romina Markovinović.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1072 članka Više o autoru