Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Komentar

Komentar HDZ je na dnu. Sramota poput ove s roditeljima djece s teškoćama, ranije im se nije mogla dogoditi

Vladajuća stranka je, posve nepotrebno, na sebe navukla zasluženi bijes javnosti

Bit će ipak da se radi o bezgraničnoj taštini stranačkog vodstva. Za tu je paunovski raskošnu količinu uskipjelog ega ponižavajuća pozicija roditelja kojima je upravo umrlo dijete o kojem su se brinuli cijeli život tek efemeran i suvišan detalj

Već za nekoliko mjeseci će, obećavala je Nada Murganić, roditelji njegovatelji kojima umre dijete s teškoćama u razvoju o kojem su se brinuli, imati pravo na šestomjesečno primanje naknade koju su dotad dobivali. Najavila je hitnu izradu novog Zakona kojim će se promijeniti status njegovatelja koji sada nakon gubitka djeteta nemaju nikakvo pravo na naknadu.

“To pravo je nešto što ćemo svakako podržati, ovim zaključkom na neki način dajemo garanciju da će to u Zakonu biti predviđeno”, rekla je Murganić govoreći o toj naknadi. Izjave bivše ministrice i sadašnje saborske zastupnice HDZ-a iz prvog i drugog odjeljka ovog teksta su po svom sadržaju identične. Pa opet, toliko su različite i iza njih se krije cinizam u količinama sasvim dovoljnima da se zasrame cijeli svjetovi.

Misli da joj vjeruju

Izjavu iz prvog paragrafa Nada Murganić je dala kao resorna ministrica, u listopadu 2017. godine. Zakon kojim bi se riješila nehumana situacija u kojoj se ljude tjera na burzu praktički odmah nakon smrti djeteta trebao je, obećavala je ministrica, stupiti na snagu 2018. godine.

Ista ta Nada Murganić je danas u Saboru (i drugom paragrafu ovog teksta) obrazlagala zašto vladajuća koalicija predvođena njenim HDZ-om ne može prihvatiti izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi koji je predložila Anka Mrak-Taritaš. A kojom bi se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta omogućilo – primanje naknade u narednih šest mjeseci.

Ista Nada Murganić koja je obećavala zakon koji će stupiti na snagu 2018. godine, danas obećava isti taj zakon koji će, kao prijedlog, doći do Sabora do 15. srpnja. Ove, 2023. godine. A na pitanje o tome mogu li joj uopće udruge roditelja njegovatelja vjerovati odgovara: “Mislim da da, u čestim kontaktima s njima raspravljali smo o mnogim njihovim pravima i potrebama”.

Ozbiljan problem za HDZ

Ukratko, HDZ je kao stranka u vrlo ozbiljnom problemu. Nešto ovoliko cinično i politički štetno za njih same im se ranije nije moglo događati. Ne samo, dakle, da odbijaš pružiti ruku ljudima s čijom će se patnjom u sekundi poistovjetiti valjda 99 posto građana zemlje.

Ne samo da ti o toj emotivno prenabijenoj temi priča saborska zastupnica Ljubica Lukačić, koja roditeljima koji su ostali bez djeteta rutinski poručuje da odu na burzu rada i kako “biti na burzi nije sramota”. Nego još i obećanje prijedloga novog zakona u Saboru brani bivša ministrica, koja je obećavala kako će taj zakon biti na snazi od – 2018. godine.

Zagrebački obrat

Pritom se radi o svoti od 650 tisuća eura, koja je potpuno beznačajna za državne financije. Pritom se radi o HDZ-u koji zbog priče o roditeljima-odgajateljima (radi se o naknadama za višečlane obitelji) žestoko napada zagrebačku vlast. A zagrebačka mjera je, grad koji ima 12 puta manji proračun od države, godišnje koštala – sto puta više (cca 67 milijuna eura)!

Prilično je izvjesno da će se ova stvar na kraju rasplesti tako da će roditelji njegovatelji, valjda negdje u drugoj polovici ove ili početkom sljedeće, superizborne godine, dobiti tih šest mjeseci naknade kojih im obećavaju već šestu godinu. Premijer Plenković će, jasno, iskoristiti priliku da kaže kako, eto, njegova Vlada rješava i taj problem.

Šteta je već napravljena

Međutim, šteta je već napravljena. Ništa se Vladi, HDZ-u i liku i djelu premijera ne bi dogodilo da je prihvaćen prijedlog Mrak-Taritaš. Nitko pod kapom nebeskom ne bi ništa ozbiljno mogao zamjeriti vladajućima da su prihvatili ovakav prijedlog koji dolazi iz oporbe, pa čak ni to da su ga kasno sinoć malo prepravili i Saboru “prodali” kao prijedlog HDZ-a i Vlade.

Nije potrebno vladati mračnim tajnama političkog zanata, ni plaćati desetke milijuna novca PR savjetnicima da zaključiš da bi, u slučaju da je prijedlog prihvaćen, cijela ova priča imala minoran politički značaj. Štoviše, da bi je dobrom dijelu javnosti lako prodao kao vlastiti doseg. Ovako je, pak, HDZ (s minornim i općenito uglavnom posve nebitnim koalicijskim partnerima), bez ikakvog razloga, na sebe navukao bijes javnosti.

Bezgranična taština

Ali, kako im se takav politički propust uopće mogao dogoditi? Dramatična nesposobnost cijele vertikale zakonodavne i izvršne vlasti je zavodljivo objašnjenje. Zaboga, radi se, da ne idemo sve do Banije, o ekipi koja je pompozno uvjerena da će web-stranicom s cijenama robe široke potrošnje obuzdati inflaciju. Međutim, ovdje će ipak biti nešto drugo u pitanju.

Bit će da se radi o bezgraničnoj taštini stranačkog vodstva, pogotovo Plenkovića, koja ne dopušta ni najmanje pitanje o vlastitim pogreškama, ili, sakloni Bože, o nekim vrijednostima u redovima političkih protivnika. Za tu je paunovski raskošnu količinu uskipjelog ega ponižavajuća pozicija roditelja kojima je upravo umrlo dijete o kojem su se brinuli cijeli život tek efemeran i suvišan detalj. Kao, uostalom, i politička šteta koju ovakvom ciničnom arogancijom nanose vlastitoj stranci.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više