HDZ je opet na Odboru za Ustav stopirao raspravu o šefici Povjerenstva za sukob interesa

Te je točka skinuta s dnevnog reda sjednice Odbora

ZADNJA IZMJENA: lip 27, 2019
Foto: Screenshot/N1

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ponovo je odbio raspravljati o tome hoće li Ustavni sud odlučivati tko je nadležan u odlučivanju o izuzeću Nataše Novaković. Ta je točka s dnevnog reda izbačena sa sedam glasova za i šest protiv, piše N1, nakon što je trećina članova Odbora podnijela zahtjev da se raspravlja o funkcioniranju neovisnih nadzornih tijela u zemlji, s naglaskom na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Protiv takve odluke najglasnije su se pobunili SDP-ovci. Peđa Grbin je saborsku većinu optužio da je oporbi onemogućila raspravu, dok je Arsen Bauk predsjedniku odbora Željku Raineru rekao da je skidanjem točaka s dnevnog reda prekršen Ustav. “Javno pozivam Ustavni sud da zaštiti demokratski višestranački sustav. I nismo napustili sjednicu Odbora samo zato što želimo podržati zahtjev sindikata za referendumom”, kazao je Bauk.

Plenković smatra da postoji sukob interesa

Oporba je raspravu zatražila zbog zahtjeva premijera Andreja Plenkovića da se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izuzme iz odlučivanja o njegovoj ulozi u aferi Hotmail. Plenković je svoj zahtjev argumentirao činjenicom da je Novaković bila zaposlena u HUP-u, koji je financirao Ivica Todorić, zbog čega je ocijenio da je predsjednica Povjerenstva u sukobu interesa.

Vladajuća većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav je prije dva tjedna većinom glasova odbila prijedlog trećine članova tog Odbora da se na dnevni red uvrsti točka o izuzeću predsjednice Nataše Novaković. Za takvu odluku bez rasprave glasalo je sedam članova tog saborskog Odbora dok ih je pet bilo protiv.

Na dnevnom redu Odbora našao se i zahtjev sindikalne inicijative za raspisivanje referenduma „67 je previše”, za što je skupljeno više od 750 tisuća potpisa. Odbor bi trebao donijeti odluku o tome da Vlada treba prebrojati i utvrditi broj pravovaljanih potpisa, a potom, kada od Vlade dobiju odgovor, ponovno odlučivati hoće li referendumsko pitanje slati Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program