Komentari

HDZ je, protivljenjem Matićevoj rezoluciji, dokazao da bespogovorno sluša ideološki diktat Crkve

Matićevu rezoluciju podržalo je 36 konzervativaca iz EPP-a. Šteta što u HDZ-u nema ni mrve tog pluralizma

Za Matićevu Rezoluciju, koja je nekidan prihvaćena s 378 glasova ''za'' i 255 ''protiv'' - ruku je diglo i 36 konzervativaca i demokršćana iz EPP-a, najvećeg političkog bloka u Europskom parlamentu. Riječ je o 16 žena i 20 muškaraca iz raznih država EU čije stranke, zajedno s HDZ-om, djeluju u grupaciji Europske pučke stranke. Ukratko ih predstavljamo

Premda su Plenkovićevi europarlamentarci imali samo ružnih, a baš nijednu lijepu riječ za Rezoluciju hrvatskog eurozastupnika Freda Matića o općem pravu na pobačaj i nužnom seksualnom obrazovanju mladih u zemljama EU – pri čemu su se dosta militantno pozivali na vrijednosti Europske pučke stranke (EPP) kojoj pripada i HDZ – jedinstvo Pučana na glasanju je napuklo.

Za Matićevu Rezoluciju, koja je nekidan prihvaćena s 378 glasova ”za” i 255 ”protiv” – ruku je diglo i 36 konzervativaca i demokršćana iz EPP-a, najvećeg političkog bloka u Europskom parlamentu. Riječ je o 16 žena i 20 muškaraca iz raznih država EU čije stranke, zajedno s HDZ-om, djeluju u grupaciji Europske pučke stranke.

Njih 36 nije se složilo s Karlom Resslerom i Tomislavom Sokolom iz bratskog HDZ-a, koji su danima prije glasanja lobirali da se Matićeva Rezolucija odbaci kao ”radikalna”, ”totalitarna” i ”perfidna”.

Sokolovo mišljenje nije utjecalo na 36 zastupnika EPP-a

Zato, za one koje to zanima, želimo ukratko predstaviti 36 zastupnika raznih europskih stranaka desnog centra koji su se nekidan distancirali od matice EPP-a da bi podržali Matića. Na njih očito nije utjecao stav HDZ-ovog Tomislava Sokola koji je od Matićevog dokumenta o reproduktivnom i seksualnom zdravlju žena pokušao napraviti bauk sljedećim riječima.

”Ljevičari totalitarnom vizijom svijeta pokušavaju nametati kulturu smrti, pokušavaju nam govoriti kako da odgajamo i obrazujemo vlastitu djecu i pokušavaju ljudima govoriti što će misliti i kako će se ponašati”, kazao je Sokol ocjenjujući čak da tekst Rezolucije ”vraća” u komunizam. Matića je pritom nazvao ”nekim Matićem” koji gura Europi opasan projekt ”samo da bi se njegovo ime vrtjelo po europskim i hrvatskim medijima”.

Plenković poslao svoje momke da zastraše europske kolege

Uskočio je i Karlo Ressler tvrdeći da je Matićeva rezolucija o pravima žena ”oruđe jedne radikalne agende” u kojoj se ”pod krinkom plemenitog cilja, krije ideologizirani, pretenciozni i pravno neutemeljeni dokument koje zadire u nadležnost država članica”.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poslao je, dakle, svoje momke u akciju zastrašivanja europskih kolega, ali sam je o tome izbjegao govoriti iako njegovu vladu i ministra zdravstva Vilija Beroša čeka pisanje novog zakona o pobačaju na što ih već nekoliko godina podsjeća Ustavni sud. Ako je suditi po stavovima HDZ-ovih europarlamentaraca, zakon će biti restriktivniji od ovoga koji je na snazi.

Jer, Rezolucija Europskog parlamenta je savjetodavna i ne obavezuje države da je poštuju kad donose svoje zakonodavstvo iako je upravo atak na ”suverenost” bila jedna od osnovnih kritika iz HDZ-a. A što se tiče spolnog odgoja u školama – koji bi prema uvjerenju Rezolucije, osposobio mlade generacije za odgovorno upravljanje vlastitom seksualnošću i time smanjio broj zahtjeva za pobačaj, ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako za to ”već imamo biologiju”.

‘Napredak se ne može zaustaviti, to pokazuje podrška rezoluciji’

No, napredak se ipak ne može zaustaviti, a da se stvari pomalo mijenjaju pokazuje i podrška Matićevoj Rezoluciji koju je pružilo ovih 36 zastupnika koji djeluju unutar EPP-a. Zanimljivo je da ih je čak osam iz Poljske, gdje vlasti provode ultrakonzervativnu politiku i gdje je pobačaj praktički posve zabranjen. Sedmero su članovi stranke desnog centra Civilna platforma, koja je druga snaga u Poljskoj, a utemeljio ju je Donald Tusk, od 2019. predsjednik Europske pučke stranke.

To su pedijatar i bivši poljski ministar zdravstva Bartosz Arłukowicz, doktorica ekonomskih znanosti Danuta Maria Hübner, trenutno predsjednica Komisije za ustavna pitanja EU parlamenta, bivša ministrica zdravstva, pa zatim i premijerka Ewa Kopacz, koja je sada potpredsjednica Europskog parlament.

Zatim računovotkinja Elżbieta Katarzyna Lukaciewska, astronomkinja Janina Ochojska, nekad članica protukomunističke Solidarnosti ovjenčana Legijom časti, novinar Radosław Sikorski, ministar obrane pa zatim vanjskih poslova u Vladi Donalda Tuska te filologinja Róża Thun und Hohenstein također sa stažom iz Solidarnosti. Osma Matićeva poljska glasačica je odvjetnica Magdalena Adamowicz izabrana s liste Europska koalicija.

Glas je dobio i od talijanske zastupnice iz ‘Pokreta pet zvijezda’

S Cipra je Matić dobio glasove Lefterisa Christoforua i novinara Loukasa Fourlasa iz stranke kršćanskih demokrata Demokratski miting. Iz Češke dvojice zastupnika stranke liberalnih konzervativaca Top 09 – bivšeg viceguvernera grčke narodne banke Luděka Niedermayera te Jiříja Pospišila koji je ranije bio dekan pravnog fakulteta i dvaput ministar pravosuđa, a 2014. je dobio najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata za Europski parlament.

Njima se pridružilo troje iz Finske, svi članovi stranke desnog centra Nacionalna koalicija: ekonomistica i bivša ministrica okoliša Sirpa Pietikäinen, novinar finske javne televizije Petri Sarvamaa, rangiran među 15 najutjecajnijih zastupnika EP u prošlom mandatu, te komunikologinja i bivša ministrica uprave Henna Virkkunen.

Iz Italije je došla podrška zastupnice stranke nove talijanske desnice Pokreta pet zvjezdica Isabelle Adinolfi, po obrazovanju konzervatorice kulturne baštine, a iz Nizozemske odvjetnika Antonius Mandersa iz stranke Kršćansko-demokratski apel.

Čak osam glasova desničara stiglo je od zastupnika iz Grčke

Čak osam desnih glasova stiglo je u prilog Matićeve Rezolucije o pobačaju iz Grčke. Podržali su ga zastupnici iz konzervativne stranke Nova demokracija – odvjetnica Anna-Michelle Asimakopoulou, bivši ministar pomorske trgovine Manolis Kefalogiannis, psihijatar Stelios Kympouropoulos, doktor međunarodnih odnosa i novinski izdavač Georgios Kyrtsos, odvjetnik i bivši ministar obrane Vangelis Meimarakis, stručnjakinja za energetsko pravo i kemičarka Maria Spyraki, odvjetnica Elissavet Vozemberg i Theodoros Zagorakis, bivši kapetan nacionalne nogometne reprezentacije i predsjednik grčke nogometne federacije.

Od članova EPP-a iz Slovačke dva sveučilišna profesora i znanstvenika, Vladimír Bilčík i Michal Wiezik iz stranke liberalnih konzervativaca Zajedno. Iz Švedske David Lega, paraolimpijac plivač s 14 svjetskih medalja iz stranke Kršćanski demokrati, te Jessica Polfjärd, Tomas Tobé i Jörgen Warborn iz liberalno-konzervativne Umjerene stranke.

‘Šteta što u HDZ-u nema ni mrve pluralizma iz EPP-a’

Deseta država EU odakle je dio članova EPP-a u cijelosti podržao Rezolucuju o ženskima pravima je Irska. Otamo su za nju glasali inženjerka građevinarstva Deirdre Clune, novinarka Frances Fitzgerald, dobitnica Pulitzera za bestseler iz doba Vijetnamskog rata ”Vijetnamci i Amerikanci u Vijetnamu”, zatim profesor iz Dublina Seán Kelly, bivši čelnik nacionalnog udruženja atletičara, te zastupnici Colm Markey i Maria Walsh. Svi su članovi liberalno-konzervativne stranke Fine Gael, što bi se prevelo kao obitelj ili pleme Iraca.

S takvom podrškom direktno iz suprotnog tabora Fred Matić doista može biti vrlo zadovoljan. No važnija od toga je spoznaja da EPP, kao politički savez demokršćanskih konzervativaca EU, nije monolit u kome svi bespogovorno prihvaćaju ideološki diktat crkve i politički diktat s vrha piramide. Šteta što u HDZ-u nema ni mrve tog pluralizma koji bi njihove političare, hrvatske i europske, ohrabrio da se bar ponekad priklone civilizacijski naprednim idejama.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu