Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HDZ je zbog afere Fimi media već ostao bez 4,2 milijuna kuna. Blokirana im je i zgrada u centru Zagreba

Plenković je danas najavio da će stranka platiti kaznu i vratiti milijune iz crnih fondova

09.07.2021., Hotel Adria, Dubrovnik - Premijer Andrej Plenkovic dosao na sastanak s zupanijskim ogrankom HDZ-a.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon pravomoćne presude u aferi Fimi media najavio je da će platiti novčanu kaznu i vratiti u državni proračun milijune kojima su bili punjeni stranački crni fondovi.

Još je najavio da će stranka, nakon što razmotri presudu, odlučiti hoće li ju pokušati rušiti na Ustavnom sudu RH. U tom slučaju HDZ bi mogao tražiti i odgodu plaćanja kazne. Za to postoji zakonska mogućnost jer bi, u slučaju da Ustavni sud presudu na kraju sruši, stranci mogla nastupiti velika materijalna šteta. No, prema onome što je rekao Plenković o tome za sada još nije odlučeno, te je izglednije da će kazna biti plaćena.

Kako se HDZ branio na sudu?

“HDZ poštuje hrvatsko sudstvo”, naglasio je Plenković dodajući kako je ovom presudom još jednom dokazano da hrvatsko pravosuđe nije pod vlašću HDZ-a. Iznenađen je, doduše, što baš niti jedan argument iz njihove žalbe nije uvažen.

Stranka je, naime, cijelo vrijeme žestoko negirala krivnju, te u žalbenom postupku tvrdila da je Županijski sud u Zagrebu napravio cijeli niz propusta na njihovu štetu. Tako su u žalbi naveli da u prvostupanjskoj presudi nije bilo objašnjeno kakva je uopće veza između HDZ-a i Fimi medije i kako je moguće da je HDZ zapravo Fimi mediji ostao dužan više od pet milijuna kuna za robe i usluge koje je ta tvrtka stranci isporučila.

Nije, uvjeravali su u žalbi, utvrđeno da je bilo ikakvog dogovora između čelnih ljudi HDZ-a i Nevenke Jurak, šefice Fimi medije. No, Vrhovni sud zaključio je kako je bez dvojbe utvrđeno da je Ivo Sanader preko svojih suradnika tražio angažman Fimi medije i to isključivo za vlastitu korist, za korist HDZ-a, te za korist još nekih bliskih osoba.

Koliko HDZ još mora platiti?

Iz prve računice nakon objave pravomoćne presude proizlazilo je da HDZ sada mora platiti oko 18 milijuna kuna – 3,5 milijuna novčane kazne i 14,6 milijuna kuna nezakonite dobiti. No, Plenković je, obraćajući se javnosti, kazao kako je cifra manja, te iznosi oko 14 milijuna kuna.

Objašnjenje toga nalazi se u pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda RH iz koje je vidljivo da je još na početku procesa HDZ-u prema Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela oduzeto dva milijuna kuna. Taj je novac deponiran na žiroračunu Županijskog suda u Zagrebu.

Osim toga, ondašnjeg glavnom tajniku stranke Branku Bačiću oduzeto je još 300.000 eura. Taj je novac također svo ovo vrijeme bio deponiran na posebnom deviznom računu. U iduća dva tjedna taj bi novac trebao biti prebačen u državni proračun, stoji u pravomoćnoj presudi.

Vrtoglavi sudski troškovi

Tako HDZ-u ostaje za platiti još 10.359.497,07 kuna, razlike od iznosa pribavljene imovinske koristi do iznosa vrijednosti novčanih sredstava koja su već oduzeta.

Zatim je tu i 3,5 milijuna kuna novčane kazne, ali i nešto više od 842 tisuće kuna sudskih troškova. Te troškove, kaže Vrhovni sud RH, moraju podmiriti HDZ i Sanader solidarno. No, ako se taj novac neće moći naplatiti od Sanadera, morat će ga podmiriti stranka koju je vodio.

Na kraju valja podsjetiti da je upravo zbog ovog sudskog postupka već 10 godina pod blokadom HDZ-ova zgrada na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu u kojoj se nalazi središnjica stranke. Podaci o blokadi vidljivi su u zemljišnim knjigama.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više