Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

HDZ-ov gradonačelnik Požege koji je morao otići zbog Telegramovih otkrića, dobio otkaz i u Domu zdravlja: ‘Zaposlen je nezakonito’

Telegram je upozoravao da je Darko Puljašić zaposlen mimo pravila, no šef Upravnog vijeća nam je odgovorio: 'Pa čovjek nema prihode, od čega će živjeti'

Darko Puljašić, bivši gradonačelnik Požege i bivši saborski zastupnik HDZ-a danas je dobio otkaz o radu u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije gdje je radio kao rukovoditelj Sanitetskog prijevoza. Puljašić je dobio otkaz, rečeno je Telegramu iz izvora bliskog osnivaču Doma zdravlja, Požeško-slavonskoj županiji, jer je Državni inspektorat utvrdio kako je nezakonito primljen u radni odnos u travnju ove godine.

Otkaz ugovora o radu Puljašiću potvrđen je Telegramu i iz izvora požeškog HDZ-a. Ondje nam je rečeno da je otkaz potpisao aktualni ravnatelj Doma zdravlja u Požegi, Marijan Višaticki.

‘Pa nema prihoda, od čega će živjeti?’

Puljašić je na mjesto gradonačelnika Požege i došao iz Doma zdravlja Požeško-slavonske županije gdje je radio kao ravnatelj. Tada je s ustanovom na čijem je čelu bio napravio ugovor da se nakon isteka mandata ponovno vrati u Dom zdravlja. To se i dogodilo 1. travnja ove godine i već tada je upozoravano kako taj ugovor ne može biti temelj za povratak na radno mjesto, jer je Puljašić primljen bez natječaja.

Kada je Telegram o tome razgovarao s tadašnji predsjednikom Upravnog vijeća Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, Dragom Gašparom, ovaj u tome nije vidio nikakav problem. Lakonski je rekao: ”Pa čovjek nema prihoda. Od čega će živjeti?”. Tvrdio je kako je Puljašić još 2013., kada je bio ravnatelj te institucije, potpisao aneks ugovora koji mu omogućuje da se u nju vrati na odgovarajuće radno mjesto. Sada se pokazalo da to nije bilo u skladu sa zakonom.

Plaću je primao kao zastupnik u Saboru

Podsjetimo, Puljašić je u siječnju ove godine morao odstupiti s mjesta saborskog zastupnika zbog afere koju je otkrio Telegram. Naime, bili smo u posjedu tajno snimljenog razgovora između tadašnjeg direktora gradske tvrtke Komunalac, Josipa Viteza i Puljašića koji je tražio da se za poslove koje je radio Komunalac isključivo odabiru tvrtke po gradonačelnikovu izboru. Na snimci, Puljašić se hvalio i kako je u četiri navrata premijeru Andreju Plenkoviću u njegovu uredu rekao ”ne”. Time je htio demonstrirati svoju političku snagu, koju očito nije imao. Nakon objave tajno snimljenog razgovara, na kojem se čuje i njegov tadašnji zamjenik Mario Pilon, koji također od Viteza traži da poslove daje samo izabranim tvrtkama, Puljašić je morao odstupiti.

Podnio je ostavku na mjesto zastupnika u Saboru, a kako je u Gradu Požegi volontirao, a plaću primao u hrvatskom parlamentu, ostao je bez prihoda. Tada je na brzinu zaposlen u Domu zdravlja u Požegi, gdje je radio od 1. travnja do danas.

Izgubio podršku HDZ-a i odustao od izbora

Protiv Puljašića vode se dva kaznena postupka – jedan za lažiranje faktura u gradnji sportske dvorane Dobriša Cesarić (afera koju je također otkrio Telegram) i drugi za spomenuto namještanje poslova, koje su dobivale samo one tvrtke koje su izabrali Puljašić i Pilon.

Na lokalnim izborima u svibnju ove godine Puljašić se nije ni kandidirao za mjesto gradonačelnika, jer ga stranka u tome nije podržavala. Kao što je poznato, HDZ-ov kandidat u Požegi bio je bivši ravnatelj tamošnje Bolnice, dr. Željko Glavić, koji je izbore dobio u prvom krugu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više