Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HDZ-ov gradonačelnik svaki mjesec pegla 20.000 kuna na službenu karticu. Osobito je sklon kulenima i parfemima

Gradska uprava više od godinu dana ne želi reći Dragi Hedlu na što se troši toliki novac. Tvrde, pazite, da Mastercard ne šalje specifikaciju

FOTO: Goran Ferbezar/PIXSELL/Telegram

Duže od godinu dana, točnije od 11. studenoga 2019. Grad Otok, unatoč čak tri intervencije Pravobranitelja za informiranje, odbija Telegramu dostaviti podatke na što gradonačelnik tog grada i aktualni saborski zastupnik HDZ-a Josip Šarić (52) nemilice pegla svoje službene kreditne kratice.

A mjesečni troškovi na njima iznose u prosjeku više od 20 tisuća kuna, dakle dvostruko nego što je bila gradonačelnikova plaća, prije nego što je, krajem srpnja, zasjeo u Hrvatski sabor.

Posljednja u nizu odbijenica stigla je iz Grada Otoka 28. listopada s potpisom službenika za informiranje, Mirka Martinovića. U njoj, Martinović ponavlja nevjerojatnu tvrdnju koju je u bogatoj prepisci s novinarom Telegrama prvi put iznio 5. listopada ove godine.

Tvrde da ne dobivaju izliste od banke

Naime, Martinović tvrdi kako Grad Otok ”ne zaprima dokumente od izdavatelja službene kartice (Erste Mastercard) koji bi sadržavali tražene podatke, dakle ne zaprima tražena mjesečna izlistanja (specifikaciju) iz kojih se vidi gdje je i kada trošak nastao, niti postoji obveza izdavatelja kartice na mjesečno specificiranje učinjenih troškova i dostavu specifikacije korisniku”.

I da bude sve još luđe, Martinović tvrdi kako se radi o informacijama kojima Grad Otok ne raspolaže!

Svatko tko ima bilo koju kreditnu karticu dobro zna da mu izdavatelj mjesečno dostavlja pregled računa u kojem su točno navedeni datum i mjesto nastanka troška, te iznos. No, jedino Grad Otok, tvrdi Mirko Martinović, takve podatke ne dobiva.

Što se nalazilo u nestalim registratorima

Telegram je dobio informaciju da je 12. listopada, nakon što smo Povjereniku za informiranje ponovno uputili žalbu zbog izbjegavanja Grada Otoka na dostavu traženih podataka, Mirko Martinović iz gradske uprave odnio nekoliko registratora. Što se u njima nalazilo ne znamo, no možda su upravo ondje bili podaci koje je Telegram tražio.

Naime, na više sastanaka kolegija Grada Otoka, gradonačelnik Šarić, koji tu funkciju obnaša već gotovo 30 godina, tvrdio je kako u gradskoj upravi postoji krtica koja novinarima dostavlja podatke. Zato su, u strahu da netko račune ne kopira i dostavi ih novinarima, oni sklonjeni.

Troškovnik od 2013. do 2017.

Telegram je, međutim, u posjedu troškova reprezentacije Grada Otoka od 2013. do 2017. godine iz kojih se vidi nevjerojatna rastrošnost gradonačelnika Šarića i njegovih suradnika. Kako se takva rastrošnost sljedećih godina samo povećavala, jasno je zašto Šarić ne dopušta objavu traženih podataka i krije ih kao zmija noge.

Šarić je, sve do unutarstranačkih izbora u HDZ-u u proljeće ove godine, bio i pomoćnik tadašnjeg glavnog tajnika te stranke, Gordana Jandrokovića i jako puno vremena provodio u Zagrebu. To se vidi iz računa za reprezentaciju koji su odatle hrpimice stizali.

Zanimljiv je način na koji se, u dokumentima koje ima Telegram, financijskim karticama Grada Otoka, opisuju troškovi reprezentacije, odnosno konta 329311 pod kojim se vode takvi izdaci. Stalno se spominje riječ ”izaslanstvo”, pa je tako, primjerice, Grad Otok javnim novcem 17. siječnja 2014, za ”izaslanstvo” platio 2.888,80 kuna u parfumeriji T-Shop, a 13. veljače iste godine na istom prodajnim mjestu, u spomenutoj parfumeriji, još 2.928,70 kuna.

Parfemi, kuleni, slanine, vina…

”Izaslanstvu” je, čini se, omiljena trgovina za kupovinu parfema bila upravo prodavaonica T-Shop u Vinkovcima, jer je ondje, primjerice 24. rujna 2013. ispeglano 2.622,70 kuna, a 8. studenoga iste godine ”izaslanstvo” je ondje potrošilo još 3.722,90 kuna, a primjerice, 11. rujna 2013. još 2.914,90 kuna.

U T-Shopu, ali ne kreditnom karticom, već putem računa, Grad Otok 31. prosinca 2014. potrošio je za Croata kravate 8.178,80 kuna. Na kravate i parfeme 23. ožujka 2015. Grad Otok potrošio je još 2.016 kuna, a 26. rujna 2014. za šal i parfem 2.158,70 kuna. Za parfem je, na račun Grada Otoka, potrošeno i 1.631,90 kuna, 30. studenoga 2015. Na količini kupljenih parfema, plaćenih kreditnom karticom, gradonačelniku Otoka Šariću mogao bi pozavidjeti i bivši ministar Marko Pavić.

”Izaslanstvo” je, sudeći po računima, obožavalo i suhomesnate proizvode pa je tako, za potrebe ”izaslanstva” na račun Grada Otoka 1. listopada 2013. kupljeno kulena i kulenovih seka za 1.233,11 kuna te još, 28. listopada te godine kulena i slanine za 1.825 kuna, pa istoga dana, samo za kulen i također za ”izaslanstvo” još 2.300 kuna. ”Izaslanstvo” je i u lipnju 2013. na suhomesnate proizvode potrošilo 1.720 kuna, a u kolovozu još 1.321,14 kuna.

Sve je trošilo ‘izaslanstvo’

U ožujku 2014., Grad Otok potrošio je i 1.113,61 kuna na kobasice, kulen, čvarke i slaninu. To su samo neki, nasumce izabrani troškovi, a ima ih napretek. Među njima je i račun za kulen u iznosu od 4.812,50 kuna, plaćen 30. srpnja 2015., ali se iz kartice ne vidi je li i to bilo za ”izaslanstvo”, već samo piše ”reprezentacija”.

Naravno, ”izaslanstvu” nije bila strana ni dobra kapljica koja odlično ide poslije kulena, pa je tako ”izaslanstvo” u caffe baru Spačva, na Silvestrovo 2014. konzumiralo pića za 2.000 kuna. Čak tri računa u jednom danu, ”izaslanstvo” je napravilo 15. srpnja 2013. u Iločkim podrumima, u ukupnom iznosu od 4.026 kuna, a 16. rujna iste godine u Iločkim starim podrumima 1.493 kune, pa toga dana još i 1.391 kunu u restoranu Principovac u Iloku.

Iločki podrumi, kako se čini, bili su omiljena meta ”izaslanstva”: ondje su, 30. listopada 2013. potrošili za vino 1.590.02 kune. Ali, čini se, kako ”izaslanstvo” nije bilo previše izbirljivo: vino se pilo i u OPG Čuljak u Ceriću gdje se 18. rujna 2014. pogostilo za 2.000 kuna, a mjesec dana kasnije, 20. listopada za 3.000 kuna. Sredinom prosinca 2015. za graševinu i Merlot potrošeno je 2.250. kuna, a prije toga, 23. listopada 2015., na Beljsku graševinu 580,88 kuna. Pilo se i pivo: na račun Grada Otoka, u jednom danu, 20. studenoga 2015. popilo se Osječkog piva za 2.286 kuna, pa još za 2.841 kunu.

Novac se masovno trošio po zagrebačkim restoranima

Tisuće i tisuće kuna javnog novca, na račun Grada Otoka, ”izaslanstvo” je trošilo u zagrebačkim restoranima Okus mora, Uvik isto, Modra stina, Purger, pa u gostionici Tip-top, zatim u Vinodolu, Bullu, Trnju, Mex Cantini, Arganti, Bobanu… Sve je to pojelo i popilo ”izaslanstvo”, a nabrajanje datuma i iznosa, tražilo bi prostor koji nadmašuje uobičajenu dužinu Telegramovih tekstova.

No, misteriozno ”izaslanstvo” čije je račune novcem poreznih obveznika plaćao Grad Otok svakog bi mjeseca i po nekoliko puta odsjedalo u hotelima Residence, Antunović, Tuheljskim Toplicama, Panorami, Sheratonu… Najomiljeniji mjesto za smještaj ”izaslanstva” bio je Hotel Residence gdje su potrošene tisuće i tisuće kuna javnog novca.

Grad dobio priznanje za transparentnost proračuna

Kao što smo rekli, svi računi do kojih smo došli, odnose se na razdoblje od 2013. do 2017. godine i naveli smo tek manji, neznatni dio troškova plaćenih iz proračuna Grada Otoka. Gradonačelnik tog grada, Josip Šarić, sasvim sigurno, s jakim razlogom već godinu dana javnosti odbija predočiti na što je, svaki mjesec u 2018. i 2019. potrošio više od 20 tisuća kuna.

Parfemi, šalovi, kravate, vina, kuleni i kulenove seke, skupi restorani, smještaji… sve su to trošila misteriozna ”izaslanstva” na račun Grada Otoka, kome je Josip Šarić na čelu već gotovo tri desetljeća. Taj lokalni šerif, sada i saborski zastupnik HDZ-a, očito smatra da nema nikakvu obvezu javnosti predočiti kako raspolaže javim novcem, pa njegov službenik za informiranje napiše i ostane živ da Grad Otok ne raspolaže informacijama što se sve plaća službenim kreditnim karticama!

I da sve bude još apsurdnije, Grad Otok ovogodišnji je dobitnik priznanja za transparentnost proračuna koje dodjeljuje Institut za javne financije. Dobio je čistu peticu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više