Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

HDZ-ov načelnik silno se uzrujao što u 8 ujutro u kafiću nije bilo konjaka. Ovo je poruka koju je ostavio u knjizi žalbe

Mirko Rončević općinu Čađavica vodi već 18 godina. Evidentno, nije mu lako

FOTO: Pixsell / Telegram

“Na upit konobara šta će te popiti i gost zatraži piće konjak konobar odgovara da NEMA”. Tu primjedbu, doslovno citiranu iz Knjige žalbi kafića Sokol u Čađavici u Kolodvorskoj ulici, osobno je ujutro 27. rujna 2017. u 8.25 upisao tamošnji HDZ-ov općinski načelnik Mirko Rončević (61). S obzirom da Rončević funkciju općinskog načelnika obavlja profesionalno i da za to prima solidnu mjesečnu plaću od 12.951,08 kuna neto, moglo bi se postaviti pitanje što je radio u kafiću Sokol, u radnom vremenu, u istoj ulici u kojoj je i zgrada Općine Čađavica.

Ali svakako je puno zanimljivije pitanje zašto je načelnika toliko ražestilo što u lokalnom kafiću, u općini gdje je on šef, tog jutra, nije bilo konjaka, pa je posegnuo za knjigom žalbe. Načelniku koji je na čelu Čađavice već 18. godinu postavili smo to pitanje i zamolili da odgovori tko je bio gost koji je tražio konjak i kojem je konobar rekao kako konjaka nema. “S mještanima općine popijem kavu u navedenom kafiću kao i svaki drugi mještanin. Datuma i vremena se ne mogu sjetiti, kao i navedene tvrdnje da sam to učinio”, odgovorio je.

Misteriozna knjiga žalbe

Do knjige žalbe u kafiću Sokol nije bilo lako doći. Konobar je prvo rekao da knjiga u fizičkom obliku više ne postoji i da se pritužbe mogu prijaviti jedino elektronički. Na upit gdje je knjiga žalbi u koju su se ranije mogle upisivati primjedbe gostiju odgovorio je da više ne postoji.

Na naše inzistiranje da je pronađe i tek po nalogu vlasnika kafića otišao je do police s pićem iza šanka i dao nam na uvid knjigu. Ali se žestoko usprotivio da fotografiramo stranicu na kojoj je bila žalba općinskog načelnika Čađavice, Mirka Rončevića. Ipak uspjeli smo je fotografirati prije nego što je odnio knjigu.

Peti mandat na čelu općine

Čađavica spada u Virovitičko-podravsku županiju i nalazi se 40-ak kilometara istočno od Virovitice, a Lovački dom, s kafićem Sokol u istoj zgradi, bio je često mjesto druženja u kojem je Rončević ugošćavao moćne stranačke kolege poput saborskog zastupnika Josipa Đakića i bivšeg ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade, Tomislava Tolušića. Upravo su oni, kako tvrde mještani Čađavice s kojima smo ovog tjedna razgovarali, bili njegovi glavni politički oslonci.

Pitali smo Rončevića je li svojedobno u jednom ugostiteljskom objektu u Čađavici pred više ljudi izjavio da mu nitko ništa ne može jer ima podršku moćnih saborskih zastupnika i ministara. Njegov odgovor je zanimljiv. Doslovno je rekao: “U radu i poslovanju pridržavamo se važećih zakona, naputaka i pravilnika”. Rončeviću je ovo peti mandat na čelu Općine Čađavica, a na lanjskim lokalnim izborima pobijedio je već u prvom krugu osvojivši čak 63,35 posto glasova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više