Politika & Kriminal

HDZ-ovci uvjeravaju da ne prekidaju s Bandićem, ali su za svaki slučaj odgodili glasanje u Saboru

Što će se sad događati s koalicijom na državnoj razini?

03.10.2019., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzan prijem povodom nacionalnog praznika SR Njemacke - Dana njemackog jedinstva. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic i gradonacelnik Zagreba Milan Bandic.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Kazimir Ilijaš, danas je kazao kako odluka zastupnika njegove stranke da ne podrže GUP, koji je gurao gradonačelnik Milan Bandić, ne znači i raspad njihove koalicije. „Ovo što nismo podržali GUP ne znači da nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Gradu Zagrebu. Pokazali smo naš stav, smatramo da je to u koalicijama normalno, mi radimo, a oporba likuje i pravi performanse”, rekao je Ilijaš.

No, kako javlja Jutarnji list, samo 15 minuta nakon što je u Skupštini pao GUP, s dnevnog reda Sabora skinuto je glasanje koje se trebalo održati u petak. Tu su informaciju potvrdili iz Tajništva sabora, ali nisu objasnili zašto je glasanje odgođeno. Prema neslužbenim informacijama koje ima Jutarnji, u HDZ-u se boje da će se njihova koalicija s Bandićem raspasti zbog toga što nisu podržali GUP pa se nisu htjeli dovesti u situaciju da nemaju dovoljno ruku za izglasavanje svojih prijedloga u Saboru.

HDZ će poštovati koalicijski ugovor

HDZ-ov Ilijaš je objasnio zašto se na glasanju o GUP-u HDZ priklonio oporbi i glasao protiv GUP-a. Bandić nije podržao 11 amandmana koje je na taj plan predložio HDZ, pa oni nisu mogli podržati donošenje GUP, objasnio je. “I dalje podržavamo točke za koje smatramo da su u redu, i dalje ćemo nastaviti raditi prema koalicijskom ugovoru koji je potpisan”, rekao je Ilijaš, prenosi N1.

Dodao je kako je sad dobra prilika da se krene u nove izmjene i dopune GUP-a, u što bi trebalo uključiti struku i što veći broj građana. Ilijaš je objasnio i kako su izgledali pregovori. „Nitko nikog nije lomio. Mi smo razgovarali, i inače razgovaramo i konzultiramo se. Pokušali smo razgovarati, nismo uspjeli. Mi smo demokratsko društvo i svatko ima pravo na svoj stav i mišljenje”.

Sve ovisi o Bandiću

Na pitanje novinara kako će neprihvaćanje GUP-a utjecati na suradnju HDZ-a i Milana Bandića na gradskoj, ali i nacionalnoj razini, Ilijaš je kazao kako sve ovisi o zagrebačkom gradonačelniku. „Gradonačelnik ima puno pravo da radi što želi, jer je gradonačelnik izabran. Mi smo odgovorna stranka, nismo imali utjecaja. Predsjednik stranke, Andrej Plenković, dao nam je odriješene ruke. Naš stav je tu jasan, vidjet ćemo što će biti dalje”, rekao je.

Ako će Bandićevi zastupnici HDZ-u vratiti za neprihvaćanje GUP-a tako što neće podržati neki HDZ-ov prijedlog, to je njihova stvar, zaključio je Ilijaš. Na današnjem izjašnjavanju u Gradskoj skupštini protiv GUP-a je glasao 31 zastupnik, dok je prijedlog podržalo njih 18. Tome je prethodilo glasanje o 11 amandmana koje je na GUP predložio HDZ. Svaki od tih amandmana je odbijen velikom većinom glasova.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu