Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HDZ-ovka brani okrutnost da roditelji njegovatelji nemaju 6+6 nakon smrti djeteta: ‘Pa zar je sramota biti na burzi?’

Oporba proziva Vladu za socijalnu neosjetljivost, a u pitanju je oko 5000 roditelja njegovatelja

FOTO: Twitter

Saborska oporba prozvala je jučer hrvatsku Vladu za socijalnu neosjetljivost jer odbija prijedlog po kojem bi se roditeljima njegovateljima, nakon smrti djeteta, za šest mjeseci produljila naknada.

U raspravi o naknadi 6+6 za roditelje njegovatelje nakon smrti djeteta, HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić posebno se iskazala sljedećom izjavom: “Ovih dana imamo prigodu čuti kako HDZ i ja roditelje njegovatelje želimo uputiti na burzu i tako dalje. Zar je sramotno primati naknadu s burze? I nemojte nam govoriti da smo neosjetljivi. To su samo floskule”, kazala je.

Video isječak njezine izjave objavila je na Twitteru platforma Možemo, uz komentar: “Naravno da nije sramota, ali kako joj je rekla naša Jelena Miloš – gospođa Lukačić neće morati na burzu kad ode iz Sabora, jer ima 6+6”. Podsjetimo, radi se o povlastici saborskih zastupnika da šest mjeseci nakon mandata primaju plaću koju su imali, a drugih šest mjeseci polovicu.

 

Oko 5000 roditelja njegovatelja

I ranije je zastupnica Lukačić izazivala burne reakcije zbog stavova oko ove osjetljive teme. I prije dva tjedna je rekla kako nije realno da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta njihov status, odnosno dobivanje naknade produlji još šest mjeseci, umjesto da odmah moraju ići na burzu rada, no ostavila je mogućnost nekog “kraćeg produljenja”.

„Pa kako je nije sram? Imaju se pravo i saborski zastupnici, čim im istekne mandat, prijaviti na burzu. Pa zašto oni dobivaju 6+6? Po čemu su oni tako sposobni ili nesposobni da ne mogu naći posao?”, zapitala se tada Sandra Benčić.

Inače, radi se o oko 5000 roditelja njegovatelja, većinom majki, kojima po sadašnjem zakonu status prestaje smrću djeteta, a oni uslijed boli i smrti, idu na burzu rada, istaknula je jučer zastupnica Anka Mrak Taritaš, pozivajući da se to pitanje riješi na humaniji način. S druge strane, Vlada te prozivka odbija i najavljuje cjelovito zakonsko rješenje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više