HDZ tvrdi da Beljak gura jeftinu prodaju gradskog zemljišta, iako će mu nakon prenamjene porasti cijena

Beljak tvrdi da prenamjene nema, ali 24 sata se poziva na dokument koji pokazuje da je u tijeku

ZADNJA IZMJENA: srp 29, 2019

Grad Samobor objavio je natječaj koji je potpisao gradonačelnik Krešo Beljak, a kojim se prodaje više od 40 tisuća četvornih metara jezera Bobovica i okolnog zemljišta, te još 1,750 metara kvadratnih zemljišta na kojem se nalazi kuća u kojoj je ribolovno društvo Samobor. Radi se o kompleksu koje se nalazi u blizini izlaza s autoceste, što diže vrijednost lokaciji. Početna cijena zemljišta je oko 11 eura za kvadrat, pišu 24 sata. Dio koji prodaje Samobor nalazi se unutar šire zone koja ima namjenu ribolova na vodenim površinama, te sporta i rekreacije.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u samoborskom gradskom vijeću, Vladimir Skenederović, kaže da ima informacije da se zemljište planira prodati tvrtki Nord Produkt koja u blizini ima pogone. „Stavili su jezero i zemlju na prodaju usred ljeta i odriču se jednih od strateških zona za Samobor. Provjerio sam i sve je već unaprijed dogovoreno s Nord Produktom. Neću dignuti ruku za takvu štetnu odluku”, kazao je Skenderović za 24 sata. Predsjednik samoborskog HDZ-a, Tomislav Masten, kaže da bi to područje trebalo biti javne namjene, a da su trenutačno u proceduri izmjene Generalnog urbanističkog plana koje će ga pretvoriti u turističku namjenu.

Beljak tvrdi da je riječ o drugom zemljištu

Na zemljištu se trenutno mogu graditi samo pomoćni objekti, ali ako prenamjena prođe i zemljište dobije turističku namjenu, 40 posto površine mogu biti i prostor za kampiranje, hotel, motel, restoran i prometne površine, stoji u GUP-u Samobora, pišu 24 sata, što će podići vrijednost zemljišta. „Ako netko ima namjeru jeftino prodati zemljište namijenjeno za sport i rekreaciju, a onda ga prenamijeniti u komercijalne svrhe, tada već ulazimo u područje kriminala”, kaže Masten i dodaje da ne želi vjerovati da to rade u Samoboru.

Samoborski gradonačelnik Beljak kaže da se javio „ozbiljni investitor koji ga želi graditi na tom području koje nije nikakvo jezero nego je zapušteno i močvarno”. Gradonačelnik je kazao i da ne zna tko je investitor. Na pitanje zašto se zemljište prodaje sada, kada je počela procedura njegove prenamjene, umjesto da se pričeka da taj proces završi pa se angažira vještaka koji će ponovo procijeniti vrijednost zemljišta, Beljak odgovara da ne zna detalje, te da će odluku ionako donijeti gradsko vijeće, a ne on.

Kako pišu 24 sata, Beljak im se naknadno javio s novim informacijama. „Ništa neće biti prenamijenjeno niti postoje zahtjevi da se taj prostor oko jezera prenamjeni. Ovo što vi spominjete se odnosi na jednu drugu zonu. Kamp se može graditi bez prenamjene”, kazao je Beljak. Međutim, 24 sata su objavila dokument za kojeg tvrde da dokazuje kako je Beljak već pokrenuo prenamjenu jezera i okolnog zemljišta.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2315 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program