Politika & Kriminal

HDZ u Lici, doznajemo, opet je podijeljen. Sad se ne mogu odlučiti hoće li rušiti Milinovića do kraja ili neće

Kako doznajemo, odgoda glasanja o proračunu do iza europskih izbora rezultat je ozbiljne podjele u HDZ-u

Obračun s ličko-senjskim županom Darkom Milinovićem koji je HDZ žarko želio početkom godine pretvara se ovih dana, nakon izvanrednih izbora za tamošnju županijski skupštinu, u unutarstranački problem za – HDZ.

Naime, pobjeda o kojoj se u HDZ-u glasno zborilo nakon izbora 10. ožujka nije bila ni blizu toga da bude uvjerljiva i da stranci osigura nastavak pritiska na župana Milinovića. HDZ je u Lici osvojio relativno najviše, 35 posto glasova, no postotci s posljednja dva redovna izlaska na lokalne izbore, kad je HDZ dok ga je predvodio Milinović osvajajo 55,3 (2017.) i 58,31 posto (2013. godine) pokazuju o kolikom se zapravo padu radilo.

Zašto odgoda?

HDZ, dakle, nije uspio osvojiti većinu u Županijskoj skupštini nužnu za novo rušenje proračuna i još jedne izbore, na kojima bi se ovaj put biralo i župana. Do prije nekoliko dana činilo se da je postignut dogovor o kohabitaciji s Milinovićem (koji je, podsjetimo, lani nakon autobusnog desanta na Zagreb izbačen iz HDZ-a). Županijska skupština konstituirana je 11. travnja, a njen predsjednik Marijan Kustić (HDZ) izabran – jednoglasno.

Sjednica skupštine na kojoj se trebao izglasati Milinovićev proračun i tako staviti točku na mogućnost novih izvanrednih izbora jučer je iznenada odgođena s 2. na 28. svibnja. Kako je novi termin za svođenje računa u Lici dva dana nakon europskih izbora, u javnosti se odmah počelo špekulirati radi li se o tome da HDZ ne želi rušiti Milinovića prije europskih izbora, ili se, pak, radi o tome da HDZ ne želi prije tih izbora ući u kohabitaciju s Milinovićem i tako praktički priznati da su izvanredni izbori za županijsku skupštinu održani u ožujku bili nepotrebni.

Središnjica HDZ-a za primirje s Milinovićem

Kako doznajemo, ne radi se o niti jednom od ta dva scenarija, već o tome da se unutar HDZ-a Ličko-senjske županije ne može postići dogovor o tome treba li glasati za proračun ili nastaviti s operacijom rušenja Milinovića. Nacionalna središnjica stranke je za prvu opciju, očito svjesna da ova s izvanrednim izborima u ožujku nije urodila sjajnim ishodom za HDZ i da bi izazivanje još jednih izvanrednih izbora u godinu dana (a Lici, valja i to spomenuti, zbog toga što nema proračuna vise i ozbiljni novci iz EU fondova) bilo previše riskantno.

Dio lokalnih HDZ-ovaca, međutim, želi obračun s Millinovićem do kraja, što bi značilo da se u roku od 90 dana (do 10. srpnja) ne izglasa proračun i da se onda vjerojatno početkom jeseni ide na nove izbore za županijsku skupštinu, ali ovaj put i za župana.

Opstanak

Kako bi za HDZ bilo prilično loše da se usred kampanje za europske izbore stranka u Lici još jednom raskoli oko Darka Milinovića, odnosno da dio HDZ-ovih skupštinara bude za, a dio protiv proračuna, sjednica županijske skupštine pomaknuta je za 28. svibnja, dakle dva dana iza izbora za Europski parlament. Time se, valja pripomenuti, dobija i još nekoliko tjedana u kojima se može pokušati postići jedinstveni stav unutar stranke oko toga treba li “istrpjeti” Darka Milinovića kao župana još (barem) dvije godine, do redovnih lokalnih izbora.

Kako se u ovom trenutku čini, dosta je izvjesno upravo to – da će Milinović nakon svega ipak uspjeti dobiti zeleno svjetlo skupštine za županijski proračun i nastavak svog mandata. Hoće li, pak, HDZ uspjeti izbjeći novu podjelu – mnogo je neizvjesnije pitanje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu