HDZ vraća obveznu članarinu za Poljoprivrednu komoru, informatika kao obvezan predmet i još par vijesti

Izdvojili smo nekoliko vijesti koje su obilježile ovu srijedu

ZADNJA IZMJENA: kol. 16, 2017
Foto: Telegram

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je danas kako će uskoro predstaviti cjeloviti model usmjeren na unaprjeđenje informatičkog kurikuluma u hrvatskim školama. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je za Index kako će informatika već sljedeće godine, 2018./19., postati obavezan predmet u osnovnim školama, s time da će se, budući da se kurikulum tek gradi, prvo uvesti u pete i šeste razrede te godinu kasnije u sedme i osme.

Vraća se namet za OPG-ovce

Prema novom Zakonu o poljoprivrednoj komori, poljoprivrednici će ponovno plaćati članstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, a isto će biti obvezno, piše danas Index. To će biti još jedan namet koji će se odnositi na vlasnike 60 tisuća OPG-ova, a isti je bio ukinut odlukom Vlade SDP-a 2012. godine. Prema zakonu koji je nedavno prošao javnu raspravu, predviđa se vraćanje obveznog članstva, a Sabor bi ga trebao izglasati u rujnu. Visinu članarine određivat će skupština komore, a za dio OPG-ovaca otegotno bi moglo biti jer su registrirani kao obrtnici pa članarinu plaćaju i Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Veliki požar u zaleđu Vodica

Negdje oko 13 sati došlo je do novog velikog požara u Dalmaciji. Planulo je na brdu Mrdakovica, u zaleđu Vodica i Šibenika. Iz MORH-a su javili da je požar uočio pilot air traktora na protupožarnom izviđanju. Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića, požar trenutno gasi 50-ak gasitelja s 19 vatrogasnih vozila, a na terenu su i tri kanadera te tri air traktora kojima posao otežava vjetar koji širi vatru.

Predsjedničin popis investicija za australskog premijera

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u posjetu je Australiji gdje je australskom premijeru Malcolmu Turnbullu predala popis na kojem je više od 150 projekata spremnih za investitore, uključujući i teminal za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku. “Nadam se da ćemo nakon današnjih razgovora biti korak bliže potencijalnim novim ulaganjima iz Australije u Hrvatsku te iz Hrvatske u Australiju”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon susreta s Turnbullom u Canberri. Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o suradnji u brodogradnji, povezivanju luka i turizmu te o sklapanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Iz Đure Đakovića sklopili veliki posao s Nijemcima

Iz uprave firme Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtke u sastavu grupacije Đuro Đaković, izvijestili su kako su sklopili ugovor s njemačkim naručiteljem. Radi se o ugovoru o isporuci teretnih vagona za prijevoz kolutova lima, a vrijednost ugovora je 62 milijuna kuna. Vagoni će biti proizvedeni i isporučeni tijekom prvog polugodišta 2018. godine.

Sukob Josipovića i udruge Vigilare

Udruge Vigilare zatražila je javnu ispriku Ive Josipovića, bivšeg predsjednika, zbog, kako navode, uvreda koje je nanio velikom broju građana koje je kao predsjednik predstavljao. Traže da Josipović sa svog Facebooka ukloni, kako kažu, “uvredljive, mrzilačke i diskriminirajuće poruke”. Inače, radi se o komentaru Ivice Maštruka, koji je Josipović prenio na svom Facebooku, a u kojem piše kako javni servis podilazi Crkvi. Na njihov zahtjev reagirao je i Josipović koji kaže kako se nema namjeru zbog toga ispričavat te da je “Hrvatska sekularna država, a ne katolička džamahirija”.

SDA osudio Čovića zbog potpore izgradnji Pelješkog mosta

Vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kaže kako su neistii navodi predsjedavajućeg BiH Predsjedništva Dragana Čovića da BiH ne osporava izgradnju Pelješkog mosta koje je iznio tijekom sinoćnjeg gostovanja u Temi dana HRT-a. “Prava je istina, a to zna i sam Čović, da je Predsjedništvo BiH 2007. godine jednoglasno usvojilo stav koji glasi: ‘Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države'”, priopćili su iz. SDA dodaje da su o takvome stavu BiH Predsjedništva upoznati i najviši dužnosnici Hrvatske te je optužio Čovića da zastupa interese Hrvatske umjesto BiH.

Trumpa kritizirali republikanci, ali i Theresa May

Frustrirani republikanci distancirali su se od zadnjih izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o okupljanju bijelih nacionalista u Virginiji, u kojima je istaknuo kako vjeruje da za sve što se dogodilo treba okriviti obje strane. Osim republikanaca u SAD-u, Trumpa su kritizirali i čelnici i političari izvan Sjedinjenih Država. “Ne vidim nikakvu sličnost ni jednakost između onih koji promoviraju fašistička stajališta i onih koji im se protive “, kazala je britanska premijerka Theresa May. “Smatram kako je važno da svi koji su na značajnim položajima osude ekstremno desna stajališta bez obzira na to gdje su ona izgovorena ili iskazana”, rekla je May.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3043 članka Više o autoru