Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hebrang će danas odnijeti poklone izbjeglicama (a mi podsjećamo zašto bi tog čovjeka trebalo zaustaviti)

Od kada je Hebrang imenovan povjerenikom iznio je niz spornih izjava

19.09.2015., Tovarnik - Andrija Hebrang u ime predsjednice HR imenovan je savjetnikom za izbjeglice, posjetio je danas  izbjeglicki centar na zeljeznickom kolodvoru u Tovarniku. Optuzio je Vladu da ne cini dovoljno za za sigurnost i da se ne snalazi sa krizom. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Andrija Hebrang, povjerenik Predsjednice RH za migrantsku krizu prihvatio se posla oko izbjegličke krize. Danas će u podne zajedno s koordinatorom Operativne skupine Predsjednice Republike za migrantsku krizu prof. dr. sc. Matom Granićem posjetiti izbjeglički kamp u Opatovcu. Tamo će podijeliti poklone koji stižu iz Ureda predsjednice.

Podsjetimo, Hebranga je Kolinda Grabar-Kitarović prije tjedan dana imenovala svojim povjerenikom, a on je već idućeg dana krenuo s nizom kontroverznih izjava o čemu je Telegram već pisao.

1. Povijesna krivnja Milanovića

Odmah po imenovanju, već u subotu je bio u Tovarniku gdje je izjavio da je Milanović imao puno vremena za prikupiti podatke o migrantima i upravljati krizom, a on je to propustio i za to ima povijesnu krivnju za ovu strašnu tragediju. Već tada je spomenuo i kaznenu odgovornost hrvatskog premijera.

2. Vojska tijelima treba spriječiti ulazak izbjeglica

Tada je rekao i da po njegovom mišljenju Hrvatska treba vojsku izvesti na granice, ali ne da pucaju, lupaju i bodu, nego da fizički tijelima spriječe ulazak izbjeglica.

3. Ostojić vidi duplo zbog alkohola

Izjave ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji je rekao da ne razumije Hebrangovo imenovanje povjerenikom za imigrante jer ne zna kako bi on mogao pomoći, osim da se “na granicu postavi karton s njegovim likom”, Hebrang je nazvao čistom agresijom. U desničarskoj emisiji Bujica Velimira Bujanca opleo je po Ostojiću. “Moja slika će plašiti izbjeglice, a kad je on vidi, on će se duplo bojati jer veći dio dana duplo i vidi”, rekao je Hebrang kod Bujanca iako je u uvodu tvrdio da se ne želi spuštati tako nisko kao Ostojić.

4. Pusić neka šuti, njeni preci su pucali po Trgu bana Jelačića

Dotakao se i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kada je komentirala prijedlog predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o mogućnosti slanja vojske na granicu. “Što bi vojska radila na granicama? Pucala? Srećom, o tome odlučuje Vlada. Predsjednica se želi uključiti, ali nema opasnosti”, komentirala je Pusić, a Hebrang joj je uzvratio da je htjela optužiti predsjednicu predsjednicu da ona želi pucati u civile, dodavši da su na civile jedino pucali komunisti. Bujanec mu je pripomogao i rekao da bi Vesna Pusić zbog obiteljskog pedigrea trebala šutjeti jer “dobro znamo tko je pucao na civile na zagrebačkom Jelačić placu prije Drugog svjetskog rata”.

5. Milanović je počinio kazneno djelo

Gostovao je Hebrang i na HTV-u u emisiji Otvoreno gdje je opet napao Milanovića. Tada je ponovio da je Milanović počinio teško kazneno djelo jer je narušio suverenitet države time što nije spriječio izbjeglice da ilegalno ulaze u Hrvatsku.

Predsjednica ima tim koji će se baviti izbjegličkom krizom

“Povjerenik Predsjednice Republike za migrantsku krizu prof. dr. sc. Andrija Hebrang i koordinator Operativne skupine Predsjednice Republike za migrantsku krizu prof. dr. sc. Mate Granić predat će u šatorskom naselju u Opatovcu poklone Ureda predsjednice Republike Hrvatske.”, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Mate Granić, dugogodišnji šef diplomacije i potpredsjednik HDZ-ovih vlada u devedesetima, novi je predsjednik Operativne skupine za upravljanje migrantskom krizom koju je formirala Kolinda Grabar-Kitarović, potvrdio je jučer izvor iz predsjedničina Ureda za Jutarnji list. Tako je predsjednica osnovala grupacije koja će se baviti izbjegličkom krizom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više