Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Hedl donosi detalje tužbe koja bi mogla razotkriti dobro čuvanu tajnu: koliko je Blažičkova firma zaradila od TV prava za HNL

Sadržaj tajanstvenog ugovora između HNS-a i Vox-Nogometa, tvrtke u Blažičkovu suvlasništvu, šest je godina posve nedostupan javnosti

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Može li najavljeni odlazak u mirovinu Ivana Blažička, jednog od doajena sportskog novinarstva i suvlasnika profitabilne i financijski iznimno uspješne tvrtke Vox-nogomet te jedan sudski spor koji bi uskoro trebao početi, otkriti jednu od najvećih misterija vezanih uz hrvatski nogomet?

Radi se o tajanstvenom ugovoru između Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Vox-Nogometa, tvrtke u Blažičkovu suvlasništvu. Iako taj ugovor, koliko se zna, nema oznaku povjerljivosti ravnu državnoj ili vojnoj tajni, punih šest godina njegov je sadržaj posve nedostupan javnosti.

‘Povijesni ugovor’ za utakmice

Početkom svibnja objavljena je vijest kako je Hrvatski nogometni savez potpisao ugovor s Hrvatskim Telekomom (HT) i SuperSportom za prava prijenosa utakmica Hrvatske nogometne lige u iduće četiri godine.

Rečeno je kako se radi o povijesnom ugovoru s obzirom na njegovu vrijednost: HT će u četiri godine uložiti 36 milijuna eura, dok će SuperSport za marketinška prava na klađenje uplatiti još osam milijuna eura. Dakle, radi se o ozbiljnom novcu – ukupno 44 milijuna eura u četiri godine.

Tajanstveni ugovor pred istekom

Nitko, međutim, u slavljeničkom ozračju koje je vladalo nije spomenuo da HNS još uvijek ima potpisan valjani, važeći ugovor s tvrtkom Vox-Nogomet, koja je pak u suvlasništvu Ivana Blažička i nedavno preminulog Olega Šimića, koji je, a to je važno za ovu priču, do nedavne smrti bio i član uprave Vox-Zagreba.

Taj tajanstveni ugovor, ugovor između HNS-a i Vox-Nogometa sklopljen 25. siječnja 2016. čiji rok istječe za dva tjedna, 30. lipnja ove godine, nikada, unatoč upornim nastojanjima brojnih medija i novinara nije objavljen i o njegovu se sadržaju mnogo nagađalo.

Što bi moglo biti razlog tome? Sasvim sigurno u pitanju je ogroman novac koji se vrti oko prava prijenosa nogometnih utakmica, a ta prava ima Blažičkov Vox-Nogomet.

Tko od prava najviše zarađuje?

Samo u prošloj godini, vidljivo je iz javnih podataka, tvrtka Vox-Nogomet, u suvlasništvu Blažička i Šimića, imala je dobit veću od 4,5 milijuna kuna. Koliko je zaradila u svih šest godina trajanja još uvijek važećeg ugovora nije poznato.

Ali, još u travnju 2020., kada je HNS raspisao međunarodni poziv za dostavu ponuda o početku pregovora prodaje televizijskih prava prijenosa nogometnih utakmica (koje su sada dobili Hrvatski Telekom i SuperSport) u medijima se pisalo kako od tih prava navodno najviše zarađuje upravo Ivan Blažičko.

Tada je i Nacional objavio kako je tvrtka Vox-Nogomet u razdoblju od 2015. do 2018. navodno uprihodila 78,2 milijuna kuna i ostvarila dobit od 11,6 milijuna kuna. No, ugovor sklopljen s HNS-om iz kojeg bi se vidjeli detalji podjele ogromnog novca koji se tu vrtio, rekli smo, nikada nije objavljen.

Sudski postupak otkriva ugovor?

Moglo bi se, međutim, dogoditi da se u sudskom postupku koji uskoro treba započeti pred sutkinjom Sanjom Lovrić na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, potegne i pitanje tog ugovora. Dogodi li se to, javnost bi tako napokon mogla saznati jednu od najvećih tajni hrvatskog nogometa, sadržanu u ugovoru brižljivo čuvanom više od šest godina.

Osječanin Gordan Škaro podnio je krajem travnja ove godine tužbu protiv Olega Šimića, te tvrtki Vox-Zagreb i Vox-Nogomet, s kojima je ovaj bio povezan, te se pozvao na ugovor koji su obojica sklopila s nogometašem Karlom Lulićem, vezano uz njegov transfer u talijansku Sampdoriu iz Genove.

Taj ugovor predan je uz tužbu i u njemu stoji kako će, dođe li do prijevremenog raskida, Lulić – koji je u Sampdoriji igrao od 2014. do 2017. – drugoj strani (Škari i Šimiću) platiti tri milijuna eura.

Oko čega je nastao (sudski) spor

Ugovor između Škare i Šimića precizirao je kako će potonji i Vox-nogomet voditi sve administrativne poslove oko nogometne karijere Karla Lulića, kao i oko naplate potraživanja iz ugovora.

Škaro tvrdi da su on i Šimić, koji je tada bio jedini vlasnik Vox-Zagreba, novcem dobivenim od transfera Lulića (prva rata stigla je u siječnju 2015.) osnovali Vox-Nogomet u lipnju 2015. i tim novcem kupili televizijsku opremu i uređaje potrebne za prijenos nogometnih utakmica. U tužbi koju je podigao Škaro navodi da osobno, od tog novca nije dobio ni lipe.

Vox-Nogomet i Vox-Zagreb u odgovorima na tužbu odbijaju bilo kakvu povezanost s ugovorom između Gordana Škare i Olega Šimića. Vox-Nogomet zastupa odvjetnik Juraj Blažičko, brat suvlasnika te tvrtke, Ivana Blažička. Vox-Zagreb, pak, zastupa odvjetnik Mate Lovrić.

Tvrtka traži prekid postupka

Iz Općinskog građanskog suda u Zagrebu Telegramu je 2. lipnja odgovoreno kako će odluka o pripremnom ročištu biti donesena kada za to budu ispunjeni zakonski uvjeti, a odgovor na tužbu Vox-Zagreb je u međuvremenu dostavio. Ta tvrtka, međutim, traži prekid postupka, tvrdeći da ima saznanja kako je prvooptuženi Oleg Šimić umro.

Što se pak tiče Škarinog prijedloga za izdavanje privremene mjere kojom bi se Vox-Nogometu i Vox-Zagrebu zabranilo raspolaganje novčanim sredstvima na računima te zabranu opterećenja njihove cjelokupne pokretne i nepokretne imovine do iznosa od 1,5 milijuna eura, sud još nije donio odluku, rečeno je Telegramu iz Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Blažičkova karijera nakon HRT-a

S obzirom da je sada u cijeloj toj priči, nakon smrti Olega Šimića, najizloženiji novinar Ivan Blažičko, suvlasnik Vox-Nogometa, zamolili smo ga za razgovor. Zanimalo nas kako je uopće došao u suvlasništvo Vox-Nogometa, iznimno profitabilne tvrtke koja svoj financijski uspjeh može ponajviše zahvaliti nikad objavljenom ugovoru s HNS-om.

Kao što je poznato Blažičko je, dvadesetak godina, sve do proljeća 2011., radio kao reporter i sportski komentator na Hrvatskoj televiziji, a onda ”nošen novim izazovima” i ”uvjetima”, kako je tada govorio, prešao u tvrtku Digitel komunikacije, da bi se bavio produkcijom sadržaja.

Ta tvrtka završila je u stečaju u srpnju 2018. godine i u međuvremenu je, rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu, 30. listopada iste godine brisana iz Sudskog registra. Telegram je imao uvid u ugovor o radu kojim je Blažičko 25. siječnja 2016. s Vox-Nogometom zasnovao radni odnos na neodređeno vrijeme, kada je već bilo jasno da se imperija Digitel komunikacija ozbiljno ljulja i nepovratno propada.

Od zaposlenika do suvlasništva

U radni odnos s Vox-Nogometom Blažičko je stupio samo pola godine nakon osnivanja te tvrtke. Valja podsjetiti: istoga dana, 25. siječnja 2016. kada se Blažičko zapošljava u Vox-Nogometu, ta tvrtka potpisuje s HNS-om onaj famozni ugovor čiji sadržaj ni do danas nije poznat javnosti, a koji je na snazi, rekli smo, do 30. lipnja ove godine.

No, vratimo se ugovoru Blažička s tvrtkom Vox-nogomet, koja je sada u njegovom suvlasništvu, a u kojoj se zaposlio početkom 2016. U članku 7. tog ugovora stoji kako će njegova mjesečna plaća iznositi 21.541 kuna neto, s obzirom da je Vox-Nogomet preuzeo plaćanje svih poreza i doprinosa. Imao je na pravo na upotrebu službenog automobila i pravo na službenu kreditnu kartici.

Zanimalo nas je kako je Blažičko u međuvremenu, od zaposlenika s ministarskom plaćom, došao do suvlasništva u Vox-Nogometu. Odbio je mogućnost da se nađe s novinarom Telegrama, ali je kasnije ipak poslao nekoliko sms poruka.

Što na sve kaže Blažičko

U jednoj od njih napisao je kako tužbu ionako ne može komentirati, a da je o ostalom sve već odavno rekao. Pravdao se da nema vremena, da je usred preseljenja zbog gašenja Hrvatske nogometne televizije (HNTV) i odlaska u mirovinu.

Veli da osobu koja je podnijela tužbu, Gordana Škaru, nije vidio u životu, te da mu nije jasno što je do sada čekao, budući da je njegovom poslovnom partneru, prvooptuženom Olegu Šimiću, karcinom dijagnosticiran prije dvije godine, a tužba je stigla, veli, deset dana nakon njegove smrti.

”Kad smo [telefonski, op. a.] razgovarali, pitali ste o nabavci tehnike za HNTV, a to znači da neki narativ postoji!? A tko god da ga je lansirao, promašio je ‘ceo fudbal’. I sad bih ja nešto trebao tumačiti, ili se braniti? Ne bih, hvala, to ćemo prepustiti onima koji to moraju riješiti. Zato ne želim pričati, uz svo iskreno poštovanje za vas osobno”, napisao je Blažičko u jednom od sms-ova, napomenuvši kako ne zna kojom dokumentacijom raspolažemo, ali, veli, citiramo: ”znam kako sam vodio svoju firmu”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više