Politika & Kriminal

Hedl ima sjajnu priču iz Otoka, gdje zamjenik gradonačelnika šest mjeseci ne dolazi na posao, a prima 9.000 kuna

Zvonimir Pućo nije se pojavio na kolegiju od rujna 2018., a sad je na godišnjem odmoru

Zvonimir Pućo (HDZ), zamjenik gradonačelnika Otoka najmanje pola godine ne pojavljuje se na svom radnom mjestu, u zgradi Gradske uprave na Trgu kralja Tomislava 6 a, niti radi bilo kakve poslove vezano uz svoju dužnost. Pućo se trenutno nalazi na godišnjem odmoru na otoku Rabu. Zadnji put u zgradi gradske uprave Otoka viđen je prije više od pola godine! Tu informaciju potvrdio nam je Pućin pretpostavljeni, gradonačelnik Otoka, Josip Šarić (HDZ).

Na upit Telegrama dolazi li Pućo na posao i koliko vremena u prosjeku provodi na svom radnom mjestu, gradonačelnik Otoka je odgovorio: ”U službenoj evidenciji za dužnosnike u uredu gradonačelnika, zamjenik gradonačelnika se nije evidentirao od veljače 2019. godine”. Telegram je od nekoliko vijećnika Grada Otoka dobio informaciju da Puće, više od pola godine nema na radnom mjestu, ali da uredno, svakog mjeseca prima plaću. U zgradi gradske uprave Pućo ima svoj ured, a na mrežnim stranicama Grada Otoka naveden je broj njegova fiksnog telefona.

Nitko nije znao gdje je Pućo

Telegramov novinar unatrag mjesec dana, stotinjak je puta, u različito doba, tijekom radnog vremena pozivao broj 032 373 350, no nikada se nitko nije javio. Kada smo ga pokušali dobiti nazvavši broj centrale gradske uprave ili ureda gradonačelnika, uvijek nam je rečeno da Puće nema na radnom mjestu. Na pitanje kada bismo ga mogli dobiti, nije nam odgovoreno, a na upit je li zamjenik gradonačelnika na bolovanju, godišnjem odmoru ili službenom putu, uvijek je rečeno: ”Ne znamo”.

Sada je zagonetka riješena i službeno su potvrđene tvrdnje nekih gradskih vijećnika: Zvonimir Pućo uopće ne dolazi na posao! Plaću, međutim, uredno prima. U imovinskoj kartici objavljenoj na mrežnim stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Pućo je napisao da njegova mjesečna neto primanja iznose 8.824,81 kunu, no porezne obveznike, s obzirom na doprinose, njegova plaća košta 12.499,35 kuna mjesečno.

Gradonačelnik je sve potvrdio

Gradonačelnik Otoka, dakle, službeno je potvrdio da njegov zamjenik nije zakoračio u svoj ured od veljače ove godine. Josip Šarić pojašnjava kako u Gradu Otoku postoji elektronska evidencija o dolasku na posao i odlasku s posla za sve zaposlenike.

”U uredu gradonačelnika vodi se evidencije o dolasku na posao gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, pročelnika upravnih odjela, te se svakog ponedjeljka održavaju sjednice kolegija na koje je zamjenik gradonačelnika redovito pozivan, a od rujna 2018., godine nije se odazivao na sjednice kolegija”, stoji doslovno u pisanom odgovoru gradonačelnika Šarića na Telegramov upit postoji li u Gradu Otoku evidencija o dolasku i odlasku zaposlenih na posao i s posla.

Zamjenik nema nikakve ovlasti, jer ne dolazi

Gradonačelnika Šarića pitali smo koje je ovlasti prenio na Puću, kako bi ga ovaj, s obzirom da mu je zamjenik s kojim je zajedno izravno izabran na lokalnim izborima, mijenjao kada je odsutan i koje su uopće Pućine nadležnosti.

”Zbog nedolaska na posao nisam bio u mogućnosti prenositi nikakve poslove na zamjenika gradonačelnika”, odgovara Šarić i dodaje kako je posljednja aktivnost koju je zamjenik gradonačelnika imao bilo sudjelovanje u zajedničkoj vježbi civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i civilne zaštite Grada Otoka, koja je održana u lipnju 2019. i trajala jedan dan. Naši sugovornici u Otoku kažu da se Pućo na tom događaju nakratko pojavio i otišao.

Nismo dobili izvješće o radu zamjenika

Zatražili smo od gradonačelnika Otoka i da nam dostavi dva posljednje polugodišnja izvješća o radu njegovog zamjenika, Zvonimira Puće, no nismo ih dobili. ”Zamjenik gradonačelnika nije podnosio nikakva izvješća o svom radu niti meni kao gradonačelniku niti Gradskom vijeću”, odgovorio je Šarić.

Pući je ovo drugi mandat na mjestu zamjenika gradonačelnika. Na prošlim lokalnim izborima, Šarić i Pućo, kao kandidati HDZ-a, uz potporu HSS-a i HSP AS-a pobijedili su u prvom krugu, osvojivši 57,69 posto glasova. Također u prvom krugu taj je HDZ-ov dvojac pobijedio i na lokalnim izborima 2013., tada s nešto slabijim rezultatom: za njih je glasovalo 53,96 posto građana.

Pućo nam je potvrdio da je na moru

Pokušali smo razgovarati i s Pućom kako bismo saznali razloge njegovog nedolaska na posao i nesudjelovanja u radu Grada Otoka već gotovo godinu dana, s obzirom da u pisanom odgovoru gradonačelnika Šarića stoji kako od rujna prošle godine niti jednom nije bio na sjednicama kolegija, koje se održavaju svakog ponedjeljka. Kad smo u četvrtak, 8. kolovoza posjetili Otok i kad smo u gradskoj upravi potražili zamjenika gradonačelnika Zvonimira Puću, rečeno nam je kako je na godišnjem odmoru. Nazvali smo ga i javio se s otoka Raba, potvrdivši da se ondje odmara.

Dan kasnije, u petak, 9. kolovoza ponovno smo ga kontaktirali, međutim odgovorio je: ”Žao mi je da me niste tražili prije nego tek dan nakon što sam otišao na odmor! Ako vas zanima nešto u vezi Grada Otoka predlažem da se najavite u ured gradonačelnika i dogovorite termin razgovora jer se on vratio s godišnjeg odmora”. Ponavljamo, Puću smo prije toga, na njegovom radnom mjestu u gradskoj upravi, telefonski tražili stotinjak puta.

Zamjenik gradonačelnika Otoka, Zvonimir Pućo, očito, ne želi da ga se ometa na zasluženom godišnjem odmoru, na kojeg je otišao nakon što se od veljače uopće nije pojavio u zgradi gradske uprave, čak ni dok je gradonačelnik Josip Šarić, prije njega, bio na godišnjem odmoru.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu