Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Kako HNS skupim putovanjima udobrovoljava zastupnike, župane i ljude iz pravosuđa

Nakon slučaja Lucić (kojem je, usput, plaćeno i putovanje na prvenstvo u Brazil), otvaraju se novi dubiozni potezi nogometnog saveza

Hrvatski nogometni savez (HNS) itekako ima razloga medijima uskraćivati informacije, kao što je to, pravdajući se zaštitom osobnih i poslovnih podataka, učinio odbivši odgovoriti je li Franjo Lucić, saborski zastupnik HDZ-a, bio njihov gost na utakmici Grčka – Hrvatska. Telegramu je neslužbeno rečeno da je uz Lucića, kao gost HNS-a, u Grčkoj bio još jedan saborski zastupnik, član Predsjedništva HDZ-a, Pero Ćosić. Sam Ćosić pak, slično kao i HNS, ignorirao je Telegramov upit je li ga izletom u Grčku i smještajem u superluksuznom hotelu Grande Bretagne u Ateni (odakle je Lucić slao svoje obnažene selfije) častio HNS. Nije odgovarao na naše pozive kao ni na pitanje o putu u Grčku koje smo mu uputili SMS-om.

Telegramov izvor upozorava na činjenicu da je Pero Ćosić predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije (kao što je to u požeško-slavonskoj županiji, do izbijanja afere s pokušajem podmićivanja novinara Telegrama, bio Franjo Lucić) u kojem je tajnik Dubravko Galović, član izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza. U slučaju Franje Lucića, stvar je donekle slična: njegov brat Drago Lucić, također je član Izvršnog odbora HNS-a. Dakle i Lucić i Ćosić, dva HNS-ova gosta na utakmici u Grčkoj, imaju ”svoje ljude” u vrhu HNS-a.

Naravno, skupi pokloni su nezakoniti

Razlog zbog kojeg HNS odbija dati informacije tko su gosti koje vode u inozemstvo na utakmice hrvatske nogometne vrste, vrlo je jednostavan. Njihovi gosti, poput spomenutih saborskih zastupnika, Lucića i Ćosića, ne smiju primati tako skupe poklone. To im brani Zakon o sprječavanju sukoba interesa u kojem stoji kako vrijednost poklona koje mogu primati državni dužnosnici (što su po definiciji i saborski zastupnici) ne smije prijeći 500 kuna. Iza objašnjena HNS-a, kako ”informacije o gostima i aranžmanima putovanja” ne objavljuju ”zbog zaštite osobnih i poslovnih podataka”, jasno je, krije se briga da bi objavljivanjem tih podataka Hrvatski nogometni savez mnoge svoje goste doveo u velike neprilike.

Izvori Telegrama kažu kako put kako u Grčku Franje Lucića nije bio jedini u organizaciji HNS-a. On je bio i na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu 2014., a Pero Ćosić na Europskom u Francuskoj, 2016. godine. Saborski zastupnici nisu jedini gosti koje po svijetu voda HNS. Njihovi gosti su i hrvatski župani, gradonačelnici, liječnici, ljudi iz pravosuđa pa i državni odvjetnici!

– Kada bi HNS objavio listu koga sve vodi s reprezentacijom i koliko su koštali putni aranžmani, bio bi to prvorazredan politički skandal – kaže naš sugovornik. Da HNS plaćanjem putovanja i smještajem u luksuznim hotelima svojim gostima vraća razne dugove, vidljivo je i iz njihovog pomno sročenog objašnjenja kako goste biraju ”sukladno ugovornim obvezama i odlukama Izvršnog odbora HNS-a, odnosno rukovodstva Saveza”.

HNS se ponaša kao država u državi

Izvršni odbor, odnosno rukovodstvo HNS-a, dakle, ima odriješene ruke koga će častiti skupim putovanjima i o tome, smatraju, nisu dužni nikome polagati račune. Zato se i može dogoditi da Drago Lucić, član Izvršnog odbora HNS-a u Grčku povede svog brata Franju, a Dubravko Galović, također član najvažnijeg tijela HNS-a, počasti svog nadređenog, šefa županijskog odbora HDZ-a, Peru Ćosića ili, jednom drugom prigodom, ravnatelja lokalne bolnice, dr. Josipa Samardžića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Slavonski Brod.

Da se HNS može ponašati kao država u državi i da krše zakonske odredbe po kojima mora učiniti javnima podatke koje predviđa Zakon o pravu na pristup informacijama, vidljivo je iz ranijih primjera kada su se također oglušili na upite. Kako je prije nekoliko godina posao portal H-Alter, HNS je sam sebe izuzeo s popisa tijela javne vlasti i proglasio se privatnom organizacijom. Taj portal četiri je godine vodio bezuspješnu bitku tražeći uvid u sponzorski ugovor HNS-a s, u međuvremenu pripalim, Agrokorom kojim je tvrtka Ivice Todorića postala glavni sponzor hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu.

Utakmica tijekom prvenstva u Francuskoj; Ćosić i Samardžić stoje, sa šalovima

Portal H-Alter, kome je tada, kao i Telegramu prije nekoliko dana, HNS uskratio traženu informaciju, obratio se povjerenici za informiranje, Anamariji Musa (što je učinio i Telegram). Ona je, potvrdivši kako je Hrvatski nogometni savez tijelo javne vlasti, koje je dužno postupiti temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, tražila od HNS-a da podatke dostavi. No, ondje su se oglušili pa je povjerenica za informiranje protiv Davora Šukera, predsjednika HNS-a, podnijela prekršajnu prijavu.

Vrte ogroman novac, ne polažu račun

Prekršajni sud u Zagrebu, međutim, oslobodio je i Šukera i HNS-a, a nakon žalbe, Visoki prekršajni sud također je oslobodio Šukera, a u dijelu predmeta koji se odnosio na HNS, vratio prvostupanjsku presudu na ponovno provođenje postupka. Hrvatski nogometni savez, međutim jest tijelo javne vlasti jer se nalazi na popisu 5.861 institucije na koje se odnosi zakon o pravu na pristup informacijama. Ali, kao što smo vidjeli, oni za to ne mare.

HNS ima status neprofitne organizacije pa se tako vodi u Registru Ministarstva financija Republike Hrvatske. Kao osobe ovlaštene za zastupanje uz Davora Šukera naveden je i Damir Vrbanović, kome se zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem, te inspektorom Porezne uprave Milanom Pernarom sudi na Županijskom sudu u Osijeku zbog sumnji da su izvlačili novac iz NK Dinama od prodaje igraća u inozemstvu. Prema podacima Ministarstva financija Hrvatski nogometni savez prošle je godine imao prihod od 142.124.409 kuna, a 2016. čak 202.024.635 kuna! Radi se, dakle, o ogromnom novcu o čijem trošenju javnost nema pravo ništa znati i o čijoj raspodjeli odlučuje uski krug ljudi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više