Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hedl otkriva: osječki Caritas imao milijunske transakcije, a odbijao platiti dug poduzetniku

Marijan Ravlić na spektakularan način ustraje u nakani da dođe do svog novca

Nakon što je rano ujutro u četvrtak pred zgradom Županijskog i Općinskog suda u Osijeku na dvije prikolice postavio četiri jumbo plakata s imenima i slikama 24 crkvena velikodostojnika, sudaca, državnih odvjetnika, sudskih vještaka i odvjetnika, nazvavši ih “udruženom zločinačkom organizacijom”, osječki poduzetnik Marijan Ravlić nekoliko je sati proveo na obavijesnom razgovoru u Policijskoj upravi Osječko-baranjske županije.

Osječka policija, kako saznajemo, bila je izložena snažnom pritisku dijela osoba čija su imena na plakatima, da se oni uklone. Ravlić je odbio maknuti prikolice, policija nije intervenirala, pa se jumbo plakati s provokativnim sadržajem i dalje nalaze na parkiralištu preko puta osječke “palače pravde”, gdje radi i dio sudaca čija se imena na njima nalaze.

Atrakcija za građane

Brojni Osječani zastaju, komentiraju i slikaju taj neobičan prizor kojim Ravlić prosvjeduje protiv Đakovačko-osječke nadbiskupije, konkretno protiv bivšeg i današnjeg biskupa Marijana Srakića i Đure Hranića, jer mu je Caritas te županije, kako tvrdi, ostao dužan oko 1,8 milijuna kuna. Uz njih, na plakate je postavio i niz drugih imena koje, kako kaže, smatra odgovornima za propast njegove obiteljske tvrtke koja je zbog duga Biskupije završila u stečaju.

Građane sve to zabavlja pa su plakati pred zgradom dva osječka suda, na Europskoj aveniji, postali prava atrakcija. Ravlićeva tvrtka RAMS je, prije više od 25 godina, davne 1996. s Biskupijom Đakovačkom i Srijemskom (kako se tada zvala), odnosno njenim Caritasom, kao što je Telegram već pisao, sklopila ugovor o gradnji Duhovno rekreacijskog centra Emaus kraj Petrijevaca, uz cestu Osijek-Valpovo.

Nikad plaćeni radovi

Tvrtka RAMS, izvođač radova kojima je uređeno oko 18 hektara zemljišta uz rijeku Karašicu pa je ondje niknula oveća građevina s ugostiteljskim sadržajem i nešto smještajnih kapaciteta, namijenjena vjerskim sadržajima, i susretima duhovne obnove vjernika, te je radove procijenila na 2,33 milijuna kuna. Danas taj prostor služi u posve druge, isključivo svjetovne svrhe: Biskupija ga je, nakon što je godinama stajao zapušten i zarastao u korov, iznajmila ugostiteljskoj tvrtki koja ondje drži restoran i za to, naravno, Biskupiji plaća najam.

Križ i skulptura umirućeg Isusa, djelo akademskog kipara Marijana Sušca, koji su resili ulaz Duhovnog centra Emaus, maknut je i premješten u Župu svetog Ćirila i Metoda u osječkoj Divaltovoj ulici. Ravliću, kao što smo pisali, radovi na izvođenju Duhovno rekreacijskog centra nikada nisu plaćeni. Dio duga otišao je u zastaru, ali je presudom Visokog trgovačkog suda i pravomoćnom ovrhom trebao (s kamatama) dobiti oko 1,8 milijuna kuna.

Caritasovi ugovori

Caritas je u međuvremenu gurnut u stečaj i brisan iz Sudskog registra, ali je pod nešto promijenjenim imenom nastavio istu djelatnost, na istoj adresi i s istim ravnateljem, Dragom Tukarom, jednim od 24 osobe s Ravlićevih jumbo plakata. Ravlićeva tvrtka RAMS, pak, završila je u stečaju. Telegram je u posjedu zanimljivih ugovora koji svjedoče o razgranatim poslovnim aktivnostima Caritasa đakovačke Biskupije i potkrepljuju Ravlićeve tvrdnje kako je na njihovu računu bilo više nego dovoljno novca za isplatu radova koje je obavila njegova tvrtka.

Krajem kolovoza 2005. Caritas Osijek, odnosno njegov tadašnji ravnatelj Ivica Rebić (također jedna od osoba s Ravlićevih jumbo plakata) izdao je potvrdu tvrtki Repromaterijal iz Osijeka da su temeljem kupoprodajnog ugovora o prodaji Farme Selci na žiro račun Caritasa ukupno isplatili 5,050.816,96 kuna. No, danas umirovljeni biskup Marijan Srakić (također na Ravlićevu plakatu) uporno je u to vrijeme tvrdio da Caritas nema novca i molio Ravlića da se strpi. I tako godinama.

Kako su došli do zemljišta?

Hrvatska katolička novinarska agencija IKA objavila je početkom studenoga 1995. vijest u kojoj se spominje Farma Selci. Naveli su kako je tadašnji pomoćni biskup Đakovačko-srijemski Marin Srakić primio izaslanstvo Caritasa austrijske biskupije Graz-Seckau i kako je tada potpisan ugovor o novčanoj pomoći pri gradnji farme Selci osječkog Caritasa koja će služiti za opskrbu osječke pučke kuhinje. Nije navedeno o kolikom se iznosu radilo, ali ista ta farma, vidjeli smo, deset godina kasnije, prodana je jednoj privatnoj tvrtki za više od pet milijuna kuna.

Osobito je zanimljivo kako je Caritas došao do tog zemljišta na kojem je trebala niknuti farma za potrebe osječke pučke kuhinje. Ugovori kojima Telegram raspolaže pokazuju kako je ono kupljeno dijelom od države (2.72 hektara) za nešto više od 25.000 kuna (s rokom otplate od 10 godina i kamatom od dva posto), a dijelom od tadašnjeg Društvenog poduzeća Pivovara za iznos od 340.000 DEM (približno oko 1,3 milijuna kuna).

Izvor prihoda nadbiskupiji

Zemljište na kojem je niknuo Duhovno rekreacijski centar Emaus, predmet današnjeg spora između Đakovačko-osječke nadbiskupije i Marijana Ravlića, Crkvi je pripalo ugovorom između tvrtke Valpovo d.d. kojim je Caritas trebao platiti 432.000 kuna, a dijelom nagodbom o zamjeni zemljišta između Republike Hrvatske i tadašnje Đakovačko srijemske Biskupije, odnosno Rimokatoličkog župnog ureda u Petrijevcima. Potonjima je država, temeljem naknade za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, dala oko 10,7 zamjenskih hektara pa je ondje niknuo Emaus.

Darovnim ugovorom između Caritasa i Biskupije Đakovačko i srijemske, u srpnju 2006. potonjoj je pripalo spomenuto zemljište. Rezime te vrlo zamršene priče u kojoj je jedan poduzetnik ostao zakinut za 1,8 milijuna kuna, ukratko, svodi se na sljedeće: nekadašnji Duhovno-rekreacijski centar Emaus danas je izvor prihoda Đakovačko-osječke nadbiskupije koja ga je, nakon što su uklonjena vjerska obilježja, pretvorila u restoran pa se ondje, uz posjete gostiju koji dolaze na ručkove i večere, održavaju svatovi, proslave prve pričesti, krizme, krštenja…

Ravlić ustraje u svojoj nakani

A farma, koja je trebala biti izvor hrane za osječku Pučku kuhinju prodana je, vidjeli smo, tvrtki Reprometerijal za više od pet milijuna kuna. Pučku kuhinju, pak, danas vodi Gradsko društvo Crvenog križa, a priprema obroka za socijalno ugroženo stanovništvo financira se sredstvima Grada Osijeka te putem programa Pomoć u kući – dostava toplih obroka, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Na stranicama Hrvatskog Caritasa, pak, stoji informacija kako njihova pučka kuhinja pruža uslugu toploga obroka za oko 180 korisnika dnevno, te kako na to pravo imaju osobe koje putem Rješenja uputi Grad Osijek, te korisnici koje putem preporuke onamo pošalju župnici ili predstavnici drugih vjerskih zajednica ukoliko korisnici nisu katolici.

A Marijan Ravlić, pak, na spektakularan način ustraje u nakani da dođe do svog novca. Za sada bez ikakvog rezultata, no ne predaje se. Najavljuje nove, još spektakularnije akcije, očito dobro smišljenog plana, ali po običaju, o njima ne želi govoriti.