Nekad je nužno odabrati stranu

HEP pokreće internu reviziju zbog našeg otkrića; šef Elektre bez natječaja je dao pola kata u najam za restoran

Telegramovi reporteri istražili su priču u varaždinskoj Elektri

Hrvatska elektroprivreda pokrenula je izvanrednu internu reviziju u varaždinskoj Elektri nakon što je Telegram otkrio kako za podzakup lokala na četvrtom katu nije bio raspisan natječaj. Naime, u Kratkoj ulici 3 u Varaždinu nalazi se zgrada podružnice HEP-a, Elektra Varaždin. Na četvrtom katu te zgrade, 11. ožujka s radom je počela zalogajnica jednostavnog imena – Elektra – koju su, u sklopu svoje tvrtke Ma-Va j.d.o.o., pokrenule sestre Magdalena Cikač i Valentina Krpeta.

Tu ništa ne bi bilo sporno da Telegram nije dobio informaciju kako je direktor Elektre Varaždin, Zvonko Rožmarić, HEP-ov prostor na zadnjem katu navodno iznajmio jednoj tek osnovanoj tvrtki, za svega 100 eura mjesečno i na više godina. Da bi se taj iznos stavio u perspektivu, dovoljno je reći da je Grad Varaždin prostor u Kratkoj ulici 2, odmah do zgrade Elektre, nedavno nudio u zakup po cijeni od 38 kuna po kvadratu. Prostor koje su iznajmile Magdalena Cikač i Valentina Krpeta ima 200-tinjak kvadrata i u tom bi slučaju koštao 8740 kuna. Dakle prilično više od 100 eura što je iznos koji su dva neovisna izvora potvrdila za Telegram no službenu potvrdu HEP nam danima ne želi dati.

Najam po tržišnim cijenama

Telegramu su se nedavno javili djelatnici Elektre koji tvrde kako je kantina dodijeljena po bagatelnoj cijeni zbog navodnog prijateljskog odnosa direktora s jednom od osnivačica tvrtke Ma-Va, Magdalenom Cikač. Odmah smo poslali upit HEP-u kako bismo za početak doznali imaju li uopće i praksu iznajmljivanja prostora i koja je procedura.

Zalogajnica Elektra nalazi se na 4. katu

Nakon gotovo tjedan dana čekanja i svakodnevnog zvanja Odjela za odnose s javnošću, stigao nam je odgovor. U njemu piše kako se “sukladno dobroj poslovnoj praksi i upravljanju imovinom manirom dobrog gospodara, za pojedine poslovne prostore donose odluke o davanje u zakup.“

Kažu kako tome prethodi detaljno razmatranje obrazloženja i mogućnosti. “Nakon što se donese odluka o davanju u zakup/podzakup poslovnih prostora, ista se objavljuje u dnevnom tisku u obliku natječaja, u kojem se navode uvjeti i kriteriji zakupa”, objašnjavaju nam dalje iz HEP-a te odgovor zaključuju informacijom da su oni trgovačko društvo koje posluje na tržišnim principima pa se i ugovori o zakupu/podzakupu sklapaju isključivo po tržišnim cijenama.

Trebalo je osigurati prehranu

HEP-u smo stoga poslali novi upit u kojem smo ih pitali za koji je iznos HEP iznajmio prostor na četvrtom katu u Kratkoj ulici 3 te ih zamolili i kopiju ili poveznicu na objavu oglasa za taj prostor – budući da informacije o natječaju nismo pronašli na službenim stranicama HEP-a, niti u lokalnom tisku. Odgovor je ovaj put stigao već idući dan. Tvrde kako je ugovor o podzakupu poslovnog prostora s društvom Ma-Va j.d.o.o. sklopljen u ožujku ove godine. Pojašnjavaju kako su komercijalni uvjeti identični onima pod kojima je bio sklopljen ugovor o podzakupu i s ranijim zakupoprimcem (od siječnja 2013. godine do svibnja 2018. godine), a koji je otkazan od strane tog zakupoprimca. Slijedom toga, kažu u HEP-u, donesena je odluka o ponovnom davanju u podzakup prostora restorana zbog osiguravanja prehrane prvenstveno za radnike Elektre Varaždin.

Zalogajnica ima 80 mjesta

Ključnu informaciju o cijeni najma iz HEP-a su izostavili. No ono što u odgovoru upada u oči je iduća rečenica: “U razdoblju od studenog 2018. godine pa do kraja siječnja 2019. godine, u cilju prikupljanja ponuda za podzakup poslovnog prostora neposredno je kontaktirano devet ugostitelja s područja grada Varaždina i okolice. Od svih kontaktiranih ugostitelja interes za podzakupom poslovnog prostora iskazalo je jedino društvo Ma-Va j.d.o.o.”

Gdje je nestao natječaj?

Kako su nam u prvom odgovoru rekli da prije davanja prostora u zakup raspišu natječaj, upitali smo ih kako je i zašto ta procedura ovaj put izbjegnuta te znači li neposredno kontaktiranje da je netko iz Elektre zvao ugostitelje redom, umjesto raspisivanja natječaja? Upitali smo ih i koja je tvrtka bila u zakupu prije Ma-Va-e. Odgovore nismo dobili, a na telefon se u HEP-ovu Odjelu za odnose s javnošću više nitko nije javljao.

Stoga smo se zaputili u Varaždin. Iskoristili smo činjenicu da je zalogajnica Elektra otvorenog tipa pa smo bez problema ušli u HEP-ovu zgradu i otišli na ručak na četvrti kat. Što je također zgodna informacija jer zakupnici Elektrinog prostora, dakle, ne zarađuju samo na prodaji hrane zaposlenicima. Jedna od stvari koja smeta djelatnicima koji su se obratili Telegramu upravo je i što da zbog zalogajnice sada baš svatko može ući u zgradu. Doduše na ulazu je zaštitarka, ali kraj nje smo prošli bez ikakvih pitanja.

Kada smo posjetili restoran nudile su se lignje na pariški

Restoran s jednim od najljepših pogleda u gradu radi od ponedjeljka do petka od 6 do 14 sati, a u ponudi su svaki put četiri jela. Mi smo se odlučili za lignje na pariški koje nam je donijela vlasnica zalogajnice Magdalena Cikač. Ona, njena sestra i jedna kuharica zajedno rade obroke, poslužuju i naplaćuju gablece. Priča o tome kako su dvije sestre odjednom ostvarile san i pokrenule posao već je nekoliko puta objavljena u lokalnim varaždinskim medijima.

Poduzeće za Dan žena

U njima Magdalena Cikač i Valentina Krpan objašnjavaju kako su si za Dan žena poklonile poduzeće. Kako je prenio varaždinski.hr sestre su se nakon poziva ljudi iz varaždinskog HEP-a bacile u akciju, otvorile tvrtku, a potom i zalogajnicu Elektra u Kratkoj ulici. Za privatne vode odlučile su se kažu „nakon vrijednog radnog iskustva kod drugih poslodavaca, među kojima su i neka od najpoznatijih ugostiteljskih poduzeća iz Varaždinske županije, odnosno sjeverozapadne Hrvatske.“

“Bilo nam je svugdje lijepo, ali radilo se subotama i nedjeljama. Kako smo htjele više vremena za obitelj, ali i svoje hobije, jedini put bilo je vlastito poduzeće. A za zalogajnicu smo se odlučile iz ljubavi prema hrani i kulinarstvu”, izjavila je Magdalena Cikač za Varaždinske vijesti.

Telegramov reporter snimljen u zalogajnici

U razgovoru s ljudima u zgradi doznajemo da je zakupac prostora prije Ma Va-e (osnovane početkom veljače ove godine) bilo poduzeće Hotel Turist. Kako nam iz HEP-a rekli da su sadašnji uvjeti isti kao i što su bili za Hotel Turist, odlučili smo kontaktirati tu tvrtku. Direktorica Stanka Bek u kratkom telefonskom razgovoru rekla nam je kako im prostor više nije bio isplativ te su zato i otišli, ali nam je odbila otkriti koliki su najam plaćali HEP-u. “To je poslovna tajna. Za cijenu najma se morate obratiti njima”, poručila nam je.

Kontaktirali ih izravno

Naposljetku smo kontaktirali i direktoricu firme Ma-Va, Magdalenu Cikač. Ona nam prepričava kako joj je jedna prijateljica dojavila da HEP traži nekoga za prostor na četvrtom katu. Kaže kako je HEP kontaktirao čak 11 ugostitelja (iz HEP-a su nam rekli da ih je bilo 9), ali da najam nikome nije bio isplativ.

Ona i sestra tu su vidjele priliku, kaže, nakon čega su napravile poslovni plan te kontaktirale HEP. Nakon razgovora s direktorom Rožmarićem dobili su i potvrdu za lokal što im je omogućilo i da uzmu poticaj za samozapošljavanje od 55 tisuća kuna. Ugovor o zakupu s HEP-om sklopili su na dvije godine. Kada smo Cikač pitali zna li direktora od prije i jesu li prijatelji, odgovorila nam je kako je Varaždin malen grad, ali da je s direktorom počela češće komunicirati tek kada je otvorena zalogajnica u koju i on ponekad navrati.

Ne zna zašto je izostao javni natječaj, ali tvrdi da je procedura dobivanja zakupa trajala desetak dana jer se čekala suglasnost iz Zagreba pa, kaže, ni tu nije moglo biti pogodovanja. „Ugovor je potpisan tek kada je u Varaždin došao taj dokument.“ tvrdi Cikač.

Lokal je neisplativ

Kaže i kako je problem u samom prostoru u kojem se niti ona niti sestra zapravo ne misle zadržati. Prema Cikač lokal je u suštini – neisplativ. „Mi imamo dobit od 5 kuna po gablecu. Otkako smo otvorile nismo si još zaradile niti za plaće. Problem je što se zgrada zatvara u 15 sati, a do tada se proda premalo porcija“, žali se Cikač te dodaje kako će probati izdržati u najmu barem godinu dana – jer u suprotnome mora vratiti poticaj. “Neki su se žalili i na cijene, ali mi jednostavno ne možemo biti jeftini kao oni u zgradi HEP-a u Zagrebu”, tvrdi Cikač, objašnjavajući nam svoje poslovne probleme.

Ni gospođa Cikač ne želi otkriti cifru podzakupa koju plaća. “Cijena je veća od 100 eura, ali ne može baš niti biti prevelika jer restoran radi samo pet dana u tjednu, a zgrada se zatvara svaki dan u 15 sati”, objašnjava i dodaje kako napadi na nju i sestru dolaze od nekoga kome je žao što nije dobio lokal.

Iako nam iz državnog poduzeća na kraju nisu odgovorili zašto su osobno zvali zainteresirane umjesto da raspišu natječaj, kao i to kolika je stvarna cijena najma lokala na četvrtom katu, glasnogovornica HEP-a Lidija Džaja Moharić danas nam je javila kako je pokrenut postupak izvanredne interne revizije kako bi se ustanovilo postoje li u ovom slučaju propusti u postupanju Elektre Varaždin. Kažu kako rezultate očekuju do kraja tjedna.