Politika & Kriminal

Heroj Trnja, čovjek kojeg su uhitili nakon što je usred oluje podigao branu i spasio kvart, oslobođen je optužbi

Optužili su ga za narušavanje javnog reda i mira te napad na službenu osobu. Sad je pobijedio

FOTO: Domagoj Vorberger/Trnje - na posljednjoj liniji obrane

Tihomir Blagus, stanovnik zagrebačkog Trnja koji je prošloga ljeta svoj kvart spasio od velikih šteta kojima je prijetila poplava, na sudu je konačno oslobođen optužbi. Blagus je u noći s 24. na 25. srpnja s kolegom Domagojem Vorbergerom provalio u objekt Hrvatskih voda i ručno podigao branu kako bi spriječio izlijevanje vode. Dan kasnije Blagusa su priveli policajci koji su došli istražiti provalu u ustavu Hrvatskih voda.

Trnjanin je tada priznao policajcima da su u objekt provalili on i prijatelj i želio je snimiti policijsko postupanje. To mu nije bilo dozvoljeno, a policijski službenici oduzeli su mu mobitel. Blagus se nakon toga posvađao s policajcima koji su mu potom stavili lisice i odveli ga u postaju. Kako javlja portal 24 sata, Blagus je sada, nakon gotovo deset mjeseci, na sudu oslobođen optužbi za narušavanje javnog reda i mira te napada na službenu osobu.

Bacili su ga u blato i stavili lisice

Čovjek koji je postao junak za mnoge stanovnike Trnja prisjetio se dana kada je uhićen. Policajci su došli istražiti provalu u objekt Hrvatskih voda. Blagus objašnjava kako su Trnjani cijelu noć snimali što se događalo, pa je odlučio da će snimiti i policijsku istragu toga jutra.

“Prišao sam im i priznao da smo mi provalili unutra, no što mi je on rekao da ne smijem snimati, a ja sam mu odgovorio da smijem na javnoj površini i da ih ne ometam. Zatim je on bahato krenuo prema meni i rekao da ja tu neću snimati, a ja sam mu odgovorio da baš hoću. Policajac je tad krenuo prema meni i izbio mi mobitel iz ruke, ja sam skočio kako bi uhvatio mobitel da ne padne na pod… Ne znam, možda je on to shvatio kao da ga želim napasti”, ispričao je Tihomir Blagus za 24 sata.

“Policajci su me odmah primili s leđa i bacili me nasred ceste u blato. Odmah su mi počeli stavljati lisice na ruke, a treći policajac mi je stavio nogu na vrat dok su susjedi i sestra vikali na njih. Strpali su me u auto i odvezli u postaju”, rekao je Trnjanin, koji ipak nije prenoćio u postaji. “Odjednom su došli oko 20 sati navečer i rekli da je preveliki pritisak javnosti te da me moraju pustiti”, ispričao je, a pišu 24 sata.

Ozlijedio se otvarajući branu

Blagus se osvrnuo i na noć kada je spriječio veliku poplavu. Da to nije učinio, uvjeren je da bi dio Zagreba završio pod vodom koja, kaže, nije imala kamo osim na ulicu. Kako on i susjedi nisu mogli otvoriti vrata objekta HV-a, razbili su prozor. Kada je njegov prijatelj ozlijedio nogu pokušavajući ući, Blagus je preuzeo stvar u svoje ruke.

“Ja sam zatim skočio unutra, a nisam znao gdje je što, vidio sam samo puno kablova u vodi. Bilo me strah je li pod strujom ili ne pa sam nožnim palcem provjeravao je li ‘pod naponom’, i dan danas me zezaju zbog toga. Stiskao sam te sklopke unutra i ništa nije funkcioniralo, onda sam primijetio veliki ručni kotač, no kako to nije bilo barem 10 godina u funkciji, sve je bilo puno mulja i nije se moglo pokrenuti. Počeo sam okretati u jednu pa u drugu stranu, onda mi se i ruka okliznula te sam udario glavom o kotač i rasjekao se, bilo je dosta krvi”, priča za 24 sata.

Nakon pola sata borbe sa zastarjelom opremom Blagus je ipak uspio otvoriti branu pa se voda ubrzo povukla. Tvrdi da nadležni u međuvremenu nisu poduzeli ništa kako bi spriječili ponavljanje tog događaja, zbog čega je ogorčen. Dodaje ako mu je u poplavi uništen namještaj i oštećena kuća, ali nije primio nikakvu pomoć grada ili države. Ipak, kaže da bi ponovio sve što je učinio, usprkos problemima s policijom i pravosuđem koji su iz toga proizašli.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu