Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HGSS opet u akciji, na Velebitu spašavaju dvije osobe bez vode. Mole ljude: nosite dovoljno tekućine

'Razumijemo kad slomite gležanj ali ne kad dovodite svoj život u opasnost zbog dvije litre više tereta'

FOTO: HGSS

HGSS iz Gospića javlja kako je trenutno u tijeku akcija spašavanja na području južnog Velebita. Dvije osobe su krenule na Velebit i tamo ostale bez vode, u dehidriranom stanju.

HGSS je izašao na teren i ponovno upozorio koliko je važno imati dovoljno tekućine sa sobom posebno jer se u planinama teško ili nemoguće opskrbiti dodatnom tekućinom. Podsjetili su i na slučaj strane državljanke koja je jučer pronađena mrtva na Biokovu. I tada su upozorili da nijedan cilj nije vrijedan rizika koje nose visoka temperatura i teška dehidracija.

“Razumijemo kad slomite gležanj ali ne kad dovodite svoj život u opasnost zbog dvije litre više tereta! Voda=Život”, poručili su. Njihovu objavu podijelio je i nacionalni HGSS koji je dodao još nekoliko upozorenja.

HGSS: ‘Pod tekućinom ne mislimo na kavu i gazirana pića’

“Izuzetno je važno redovito piti dovoljno tekućine (2-3 L dnevno), pogotovu pri izlaganju fizičkom naporu poput planinarenja ili drugih sportskih aktivnosti gdje je i naša potreba za tekućinom veća (i do 4-5L dnevno!). Pod tekućinom ne mislimo na kavu, alkoholna i gazirana pića koja treba izbjegavati, kao i ona preslatka i prehladna pića.

Osim vode, važno je nadoknaditi i znojenjem izgubljene mineralne soli jer njihov nedostatak u tijelu može izazvati toplinske grčeve i nesvjesticu – uvijek je dobro se prošetati po našim planinama sa zrnom soli”, poručili su.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više