Politika & Kriminal

HGSS-ovci slave 70. rođendan. Iako se svi zezamo sa smotanim turistima, otkrili su da češće spašavaju Hrvate

Jedan od njih je taj da ipak češće spašavaju domaće ljude nego li strane turiste

27.03.2018., Visovacko Jezero -
I cetvrti dan nastavljena je potraga za posljednjim od cetvorice mladica u prevrtanju camca u jezero Visovacko jezero. Na terenu su pored policije i HGSS, vatrogasci, specijalna policija i ronioci koji od ranih jutarnjih sati pretrazuju jezero.
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska gorska služba spašavanja će 25. travnja proslaviti 70 godina postojanja. Za svoj dan pripremaju i posebnu proslavu, a kako su najavili na današnjoj konferenciji za medije, u idućih osam tjedana do proslave organizirat će brojne radionice i događanja da bi javnost upoznali sa svojim radom i približili mu ga.

Tijekom sedamdeset godina duge povijesti Gorske službe njihovi su volonteri u različitim akcijama spašavanja bili više od 10.000 puta. Na godišnjoj razini obave tako oko 500 akcija u planinama, potom je tu i 180 potraga, 270 intervencija, oko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te oko 20 akcija na vodi.

U problemu češće domaći nego stranci

Iako se, kažu, stječe dojam kako češće spašavaju strane turiste nego naše građane, situacija baš i nije takva jer je omjer 80 naprema 20 posto u korist upravo domaćih.

“Što se tiče samih intervencija, u kontinentalnom dijelu najviše akcija imamo zimi zbog veće posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, dok se u priobalnom području najveći broj akcija bilježi u proljetnim i ljetnim mjesecima. Dok je nekima ljeto sinonim za godišnji odmor i uživanje, mi u tom periodu imamo pune ruke posla, prvenstveno zbog sve većeg broja turista na našoj obali”, kazao je danas pročelnik HGSS-a, Josip Granić. Rekao je i kako broj akcija sve više raste jer su 1998. imali njih 96 dok su ih 2018. zabilježili 800 akcija.

Savjeti na društvenim mrežama

No, spašavanje nije jedini posao HGSS-a. Pa tako često svjedočimo njihovim zanimljivim i kvalitetnim savjetima kako se ponašati u prirodi u određenim okolnostima da bi se izbjegle tragedije. To čine od 2005. godine.

“Društvene mreže i internetska komunikacija naš su idealni saveznik. Svoje dugogodišnje iskustvo i savjete prenosimo pratiteljima na društvenim mrežama te ih i putem mrežne stranice obavještavamo o svim akcijama koje provodimo. Vaša je sigurnost naš posao i strast, a ako usvojite ijedan naš savjet, to nam puno znači i naša služba postaje bogatija”, kazao je na konferenciji za medije voditelj Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a, Jadran Kapović.

Spašavanje ljudi kao nagrada

Prema riječima tajnika HGSS-a Darka Berljaka, iako njihove obitelji često ispaštaju zbog posla koji obavljaju, “jednostavno je neopisiv osjećaj kada znate da ste nekome pomogli i spasili mu život”. S time se, dodaje, ne može mjeriti nikakva nagrada.

Djelić svog rada stoga će u idućih osam tjedana pokazati i građanima.

Nastavite čitati