Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hitovi ne prestaju: načelnik troši u bordelu i lažira račune, općina mu dobiva petice za transparentnost

Turčinov je jučer dao ostavku na mjesto vijećnika u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije

21.07.2019., Murter - Na Rudini je odrzan Kroasan party Murter. Nacelnik opcine Toni Turcinov ispunio je dano obecanje i besplatno dijelio kroasane u centru grada. Podijelio je u 10 minuta vise od 250 kroasana.rPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon objave Telegramovog otkrića o tome kako je načelnik Toni Turčinov službenom karticom plaćao usluge u austrijskom bordelu, njegova Općina Murter-Kornati našla se u fokusu javnosti. Turčinov je, podsjetimo, sredinom travnja 2019., između 1:37 i 3:38 ujutro, u klagenfurtskom klubu La Cocotte triput upotrijebio općinsku karticu, potrošivši u jednoj noći ukupno 1560 eura proračunskog novca.

Afera je nastavak dobila danas, kada je Telegram ekskluzivno objavio da je Turčinov lažirao račun iz austrijskog hotela. Načelnik tvrdi da je vlastitim sredstvima platio smještaj općinskoj delegaciji na poslovnom putu koji je trebala podmiriti Općina, te da je tako nadoknadio proračunska sredstva koja je potrošio u bordelu. No, iz hotela u kojem je delagacija navodno odsjela za Telegram su rekli kako oni nisu izdali račun koji je Turčinov ponudio kao dokaz da je obeštetio Općinu.

Petica za transparentnost?

Zanimljivo je kako je Općina Murter-Kornati, koju Turčinov vodi od 2016., ove godine dobila peticu za transparentnost. Ocijenjena je, dakle, najvišom ocjenom za otvorenost proračuna javnosti, prema rezultatima istraživanja Instituta za javne financije pod nazivom ‘Transparentnost proračuna lokalnih jedinica’. Istraživanje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, piše Murter news.

“Hvala svim zaposlenicima Općine na predanom i savjesnom radu kao rezultatu njihovih kompetencija. Ponukani iskustvom susjednih i prijateljskih općina ove smo se godine ‘popeli’stepenicu više zahvaljujući želji, trudu i znanju”, poručio je krajem lipnja načelnik Toni Turčinov, razdragan visokim ocjenama lokalne jedinice koju vodi.

‘Smanjenje mogućnosti za korupciju’

Inače, proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, na temelju kojih građani mogu sudjelovati, kontrolirati i utjecati na prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava, odgovornost vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućnosti za korupciju, piše Institut za javne financije koji je proveo istraživanje o transparentnosti proračuna.

Prošle godine Općina Murter-Kornati ocijenjena je, pak, s ‘vrlo dobar’, podsjeća Murter news. Inače, transparentnost proračuna mjeri se brojem dokumenata dostupnih na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica, a to su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.,prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022. te proračunski vodič za građane za 2022.

Pogreška u kasnim noćnim satima…

Podsjetimo, načelnik Općine Toni Turčinov dao je jučer ostavku na mjesto vijećnika u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije kako, kazao je, “ne bi nanosio nikakvu štetu svojim suradnicima i aktualnom županu”. S funkcije načelnika Općine, međutim, ne misli odstupiti.

“Kako sam ranije objasnio, u kasnim noćnim satima došlo je do pogreške, odnosno omaške u plaćanju obzirom da je moja osobna kartica i kartica Općine izdana od strane iste banke i da sam omaškom upotrijebio karticu Općine, umjesto svoje kartice”, naveo je u priopćenju.

“Zbog navedene pogreške se ispričavam svojim sumještanima i ukazujem na činjenicu da za Općinu Murter- Kornati nije nastala nikakva materijalna šteta, obzirom da sam trošak smještaja platio svojom osobnom karticom, a koji iznos je gotovo identičan iznosu potrošenom u navedenom noćnom klubu”, tvrdi osramoćeni načelnik.