Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

HND predlaže da se osnuje nezavisno povjerenstvo koje će se baviti silnim sramotnim potezima HRT-a

Nakon presude da je HRT-ov (drugi) otkaz Zovku bio nezakonit traže da mu se ravnatelj Šveb ispriča

06.10.2021., Zagreb - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije nastavio je danas razgovore s kandidatima za novog glavnog ravnatelja HRT. Robert Sveb Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je zatražilo ispriku glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba i osnivanje neovisnog povjerenstva o slučaju predsjednika HND-a Hrvoja Zovka nakon što je HRT protiv Zovka izgubio još jedan sudski spor u nizu. Ovdje je riječ o sporu u kojem je na Općinskom radnom sudu u Zagrebu nepravomoćno presuđeno da je prošlogodišnji – drugi po redu – otkaz Hrvoju Zovku također bio nezakonit, kao i onaj iz 2018. godine.

Izvršni odbor HND-a u priopćenju podsjeća da HRT prema prvostupanjskoj presudi Zovka mora vratiti na njegovo radno mjesto na javnoj radioteleviziji i ističe kako se nada da je nakon četiri godine ovim procesom “završeno višestruko sudsko maltretiranje” Zovka i njegove obitelji, ali i HND-a.

Kako se troši novac građana na sporove HRT-a

“HRT, koji je država osnovala da bude javna ustanova i javni servis građana, od 2018. do danas pokazao se kao serijski tužitelj kako svojih novinara i urednika, tako i svih ostalih naših kolega koji bi se usudili propitkivati rad i djelovanje onih koji su njome upravljali, a vrhunac je podizanje tužbi protiv cehovskog društva osnovanog 1910. godine, kao i njezinog predsjednika”, navode u priopćenju.

Stoga smatraju da “Zovko i njegova obitelj za ovakav, u demokratskim društvima nezabilježen progon, zaslužuju ne samo ispriku glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba i svih onih koji su u tome sudjelovali, nego i osnivanje nezavisnog saborskog povjerenstva s obzirom na to da će sve troškove ovakvih suludih procesa platiti građani ove zemlje koji uredno plaćaju pretplatu HRT-u”.

Pozivaju da nezavisno povjerenstvo konačno utvrdi “stvarno stanje na HRT-u, kao i pojedinačnu odgovornost za istinsko sramoćenje te javne ustanove i srozavanje javnog servisa”.

Lažno informirali o stanju na HRT-u

Također, predlažu saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije da što prije na dnevni red svoje sjednice stavi ovu temu, kao i dosadašnje upravljanje HRT-om.

“… jer je iz obrazloženja sudskih presuda vidljivo da su ih i bivši ravnatelj Kazimir Bačić i sadašnji Robert Šveb pogrešno i lažno informirali o stanju na HRT-u”.