Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

HND traži da premijer konačno više prestane objašnjavati novinarima kako da rade svoj posao

'Ovo nije prvi put da najmoćniji političar u državi docira novinarima, da ih praktički vrijeđa i da im tumači kako bi trebali raditi svoj posao', piše HND

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se o današnjem istupu premijera Andreja Plenkovića u kojem je više puta kritizirao i napadao novinare. Riječ je, naglašavaju u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, o nedopustivom skandaloznom ponašanju premijera prema novinarima. Napominju i kako “nisu mediji ti na koje bi premijer i predsjednik HDZ-a smio i trebao usmjeriti svoje gnjev zbog problema sa stranačkim kadrovima”.

HND podsjeća da se Plenković, odgovarajući na pitanja o uhićenju bivše ministrice Gabrijele Žalac i o njenoj političkoj sudbini s obzirom da i dalje sjedi u Predsjedništvu HDZ-a, obrušio na Mislava Bagu s Nove TV. Nazvao ga je “još jednim iz kampa”, “kampistom”. Premijer je živce izgubio nakon Baginog pitanja zašto Žalac i dalje nije ministrica u Vladi ako je učinila toliko dobroga, kako tvrdi sam premijer.

Dužnost premijera da odgovara na pitanja – bez vrijeđanja

Potom je, docirajući dalje novinarima, kazao kako postoji “gro ovih dobronamjernih komentatora koji žive u takozvanim okvirima, ne prenose sve i kasnije citiraju jedni druge krivo bez da vide što je bilo izvorno. U tu je skupinu uvrstio i reportera Marina Veršića s AlJazeere, nakon što ga je Veršić pitao misli li da mu građani vjeruju kada kaže da je predan borbi protiv korupcije dok je istodobno članica Predsjedništva HDZ-a uhićena i za nju će istražitelji tražiti pritvor.

HND podsjeća da je Plenković pritom prozvao i novinara N1 televizije Ivana Hrstića. “Hrvatsko novinarsko društvo daje punu podršku kolegama i još jednom upozorava kako ovo nije prvi put da najmoćniji političar u državi docira novinarima, da ih praktički vrijeđa i da im tumači kako bi trebali raditi svoj posao. Za HND je to neprihvatljivo. Pravo je svakog novinara da postavlja pitanja, a dužnost je premijera da na njih odgovori bez vrijeđanja onih koji rade u interesu javnosti”, zaključuju iz HND-a.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više