Politika & Kriminal

HND traži da se zaštite novinari u Krapinskim Toplicama: 'Zaustavite nasilje koje prijeti prerasti u linč'

Od policije traže da reagira

15.09.2021., Krapinske toplice - Osnovna skola Krapinske toplice, Zbog roditelja djecaka koji su prosvjedovali protiv nosenje maski u skoli zastitari i policija cuvaju skolu. 
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je osudilo prijetnje novinarima koji su izvještavali o događajima u Krapinskim Toplicama i zatražili da se hitno i odlučno “zaustavi nasilje koje prijeti prerasti u linč”, i zaštite novinari. HND u priopćenju upozorava na nasilje ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama koje ugrožava, prije svega, učenike i nastavnike, a eskalira prijetnjama novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao.

“Osuđujemo prijetnje našem kolegi Ivanu Kovačiću, koji je prvi izvještavao o događajima u Krapinskim Toplicama, gdje se prosvjednici okupljaju u znak podrške ocu koji ne želi da mu sin u školi nosi zaštitnu masku”, ističe HND. Navodi i da je Kovačić postao meta huškačke kampanje na društvenim mrežama, gdje se danima objavljuje njegovo ime i prezime i broj mobitela te se poziva da ga se uznemirava ne bi li se na njega napravio pritisak.

HND stoga traži zaštitu za djecu, školsko osoblje i novinare koji se trude informirati javnost o ekscesnim događajima. Od policije tražimo da reagira kao i u slučajevima kada su znatno benignijim prijetnjama bili izloženi političari i državni funkcionari, od DORH-a da po službenoj dužnosti goni počinitelje takvih kaznenih djela, a od sudova očekujemo da promptnim presudama ubuduće spriječe nasilje kao metodu rješavanja društvenih konflikata, navodi HND.

Poručili da se Hitler dočepao vlasti nasiljem

HND također osuđuje “postupke ‘urednika’ i ‘novinara’ Z1 televizije, koji su se nekritički svrstali na jednu stranu, aktivno sudjelovali u sprječavanju ulaska učenika u školu i prijetnjama ravnatelju te se danima neovlašteno kretali po školskom prostoru”. Očekuje i reakciju ministrice kulture i medija i Vijeća za elektroničke medije.

“Onima koji novinare sada nazivaju hijenama i ‘Hitlerovim ljudima’ možemo samo poručiti da se Hitler dočepao vlasti upravo nasiljem i uličnom, batinaškom demokracijom koju su u djelo provodili njegovi pristaše, a ‘konačno rješenje’ je prema ‘krivcima’ moglo početi onog trenutka kada su iz javnog života eliminirani svi slobodnomisleći intelektualci, pa tako i novinari” zaključuje HND u priopćenju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu