HNS se opet malo, kao, prijeti Vladi; ne sviđa im se nacrt proračuna, uvjeravaju da će napustiti koaliciju

HNS smatra kako u proračun nisu ukalkulirana traženja učitelja pa za njega, tvrde, neće dići ruku

ZADNJA IZMJENA: lis 26, 2019

Sa sastanka predstavnika vladajuće koalicije u petak na kojemu im je ministar financija Zdravko Marić predstavio nacrt prijedloga državnog proračuna za 2020. godinu, HNS-ovci su izašli vrlo nezadovoljni, piše u subotu Jutarnji list.

Tvrde da dvoje HNS-ovih ministara neće dići ruke za ovakav prijedlog proračuna i da su spremni napustiti Vladu Andreja Plenkovića, navodi dnevnik.

Nigdje traga zahtjevima učitelja

Smatraju da je iz Marićeve prezentacije jasno da u planirani budžet Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu nisu ukalkulirani zahtjevi učitelja, koji traže da im se plaće povećaju za 6,11 posto povećanjem koeficijenata složenosti njihovih poslova.

Na bilateralnom sastanku HDZ HNS koji je održan u utorak (nakon sastanka svih članica vladajuće koalicije, nap. a.) HNS je predložio privremene kompenzacijske mjere za plaće učitelja dok se ne nađe cjelovito rješenje za popravak koeficijenata.

Bez podrške proračuna za 2020. godinu

Na sastanku koalicije koji je vodio ministar financija Zdravko Marić, predstavljen je proračun za iduću godinu u kojem nije prikazano rješenje za rješavanje problema učiteljskih plaća. Budući da u vezi s tim pitanjem nema političkog dogovora, HNS neće podržati takav proračun za 2020.

HNS predlaže da se prijedlog proračuna odgodi za sljedeću Vladinu sjednicu. HNS i dalje inzistira na dijalogu s učiteljima i pronalasku rješenja za pravednije učiteljske plaće. Državni proračun koji to ne predviđa HNS neće podržati, poručili su u HNS-u, donosi Jutarnji list.

Zdravka Grund
Telegram autor
1778 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program