Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Hoće li BAT, nakon isteka moratorija na zatvaranje tvornice, doista otići iz Hrvatske? Evo što dosad znamo

Danas je istekao moratorij kojim se British American Tobacco (BAT) obvezao da će zadržati proizvodnju u tvornici cigareta u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka kupnje Tvornice duhana Rovinj. Prema ugovoru sklopljenom 2015. godine, BAT se obvezao da će platiti 50 milijuna eura ako dođe do prijevremenog zatvaranja tvornice. Činjenica da više nema penala za gašenje proizvodnje vjerojatno je olakšala je odluku BAT-a da krene u zatvaranje tvornice o kojem se u Hrvatskoj posljednjih dana intenzivno piše i raspravlja.

Osim što bi odlazak industrije duhana ugroziti egzistenciju tisuća ljudi i lišiti proračun znatnih prihoda, eventualna odluka multinacionalne kompanije da napusti Hrvatsku loš je signal za sve potencijalne investitore. Kako se BAT iz Hrvatske povukao i 2005. godine žaleći se na teške uvjete poslovanja i neprijateljstvo prema stranim investitorima, novi odlazak sugerira da se tijekom 15 godina ništa značajno nije promijenilo, što je poruka koja sigurno neće ohrabriti ulagače. Pripremili smo pregled problematike vezane uz odlazaka BAT-a.

1. BAT je već jednom otišao iz Hrvatske

Još 1997. godine BAT je kupio tvornicu duhana Zadar, za koju je bila zainteresirana i Tvornica duhana Rovinj. Usprkos investiciji od, prema tvrdnjama iz BAT-a, gotovo 70 milijuna njemačkih maraka, hrvatska Vlada se prema duhanskoj multinacionalki ponašala prilično neprijateljski. Tadašnji tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linić u Zadru je izjavio da je BAT “loš investitor u Hrvatsku” jer ne poštuje propise i sklon je podmićivati za ulazak na tržište.

BAT se neprekidno žalio da hrvatski zakoni diskriminiraju inozemne proizvođače i da im TDR onemogućava normalnu prodaju cigareta na kioscima. Kada je Visoki trgovački sud poništio privatizaciju Tvornice duhana Zadar, kompanija se 2005. godine povukla iz Hrvatske. Posebno je bolan bio način na koji je cijelu priču obradio Forbes, koji je Hrvatsku zbog BAT-a prikazao kao “balkansku zemlju neprijateljski raspoloženu prema stranim investitorima”.

2. Vratili su se velikom investicijom

Deset godina nakon što je iz Hrvatske maltene istjeran, BAT se vratio kupnjom glavnog konkurenta iz tog razdoblja, kada je preuzeo TDR od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku.

Transakcija je iznosila 505 milijuna eura. Prema ugovoru, BAT se obvezao da će zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja tvrtke, te da će osigurati dodatnih 50 milijuna eura ako dođe do prijevremenog zatvaranja tvornice. Dogovoreni moratorij istekao je danas, što znači da BAT može zatvoriti tvornicu bez plaćanja bilo kakvih penala.

3. Kako se počelo govoriti o novom odlasku?

U ožujku se počelo pričati da bi BAT po drugi put u 15 godina mogao napustiti Hrvatsku. Dio analitičara javnost je umirivao objašnjavajući kako je priča o odlasku izazvana činjenicom da ove godine istječe spomenuti moratorij. No, iz kompanije su na upite o planovima za tvornicu u Istri odgovarali prilično neodređeno: „BAT kontinuirano radi evaluaciju proizvodnih lokacija.”

Iz tako sročene izjave mnogi su iščitavali nezadovoljstvo uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, tim prije što je BAT i ranije negodovao zbog povećanja trošarina na cigarete. Priča se intenzivirala početkom ljeta, kada je Večernji list objavio da je BAT pokrenuo proces zatvaranja tvornice.

4. Koji su razlozi za odlazak?

Još prije dvije godine tadašnji šef regije Adria u BAT-u izjavljivao je da je „politička klima u Hrvatskoj zahtjevna”. Osim generalnog nezadovoljstva poslovnim okruženjem i nepredvidivim uvjetima poslovanja, BAT je posebno smetalo kontinuirano povećanje trošarina na cigarete. Kako je u svojoj analizi konstatirao Telegramov Marko Repecki, trošarine se u Hrvatskoj podižu bez ikakvog plana, dok odluke uglavnom ovise o tome koliko novca nedostaje u proračunu.

Ne postoji trošarinski kalendar kao što je to uobičajeno u razvijenim zemljama, što bi kompanijama omogućilo da unaprijed znaju kada može doći do povećanja trošarina, te tako lakše planiraju poslovanje i izbjegnu uglavnom neugodna iznenađenja. Tu je i rast popularnosti tzv. grijanog duhana, koji zauzima sve veći dio tržišta. Uz to, grijani duhan manje je oporezovan u odnosu na klasične cigarete, pa je zarada za uvoznika proizvoda grijanog duhana daleko veća u odnosu na proizvodnju klasičnih cigareta, što BAT-u koji u Hrvatskoj ima proizvodnju stvara štetu.

5. Zašto bi odlazak BAT-a bio težak udarac Hrvatskoj?

Kao što je pokazala studija analitičke kompanije Oxford Economics, BAT je najveći je strani investitor u Hrvatsku u posljednjih pet godina. Nakon BAT-ovog ulaganja od gotovo 4,2 milijarde kuna kada je preuzet TDR, kompanija je u proteklih pet godina dodatno investirala 490 milijuna kuna i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz. Ukupnih 4,7 milijardi kuna investicija znači da je BAT u razdoblju od 2015. do kraja 2019. generirao gotovo 20 posto ukupnih stranih investicija u Hrvatsku, navodi se u toj analizi.

Uz to, Hrvatska se može plašiti i gubitka velikog broja radnih mjesta. Osim tvornice u Kanfanaru koja je jedna od najmodernijih u regiji, imaju i tvornicu za preradu duhana u Virovitici. BAT u Hrvatskoj direktno zapošljava oko 1600 radnika. Osim toga, uz njihovo poslovanje vezano je i 400 kooperanata, uzgajivača duhana iz Podravine koji bi također bili pogođeni povlačenjem BAT-a iz Hrvatske.

6. Što poduzima Vlada?

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da razgovori s BAT-om i dalje teku, kako situacija nije jednostavna, no ne slaže se s navođenjem pogoršanih uvjeta poslovanja kao razloga mogućeg odlaska te kompanije iz Hrvatske. “Ja se suzdržavam proteklih dana, to ću i sada učiniti, uz dužno poštovanje prema interesu javnosti (…) sve će biti objašnjeno u datom trenutku, ali s obzirom na to da traju razgovori, ja ih nemam namjeru komentirati”, izjavio je Marić, koji vodi pregovore s vlasnicima tvornice u Kanfanaru.

Komentirajući originalno plasiranu tezu, po kojoj bi BAT zbog pogoršanih uvjeta poslovanja mogao napustiti Hrvatsku, Marić je istaknuo da su se proteklih godina porezi smanjivali, dok trošarinski sustav važi na području RH, a da više od 80 posto proizvodnje u Kanfanaru otpada na izvoz, pa trošarinski sustav praktički nikakve veze s proizvodnjom u Hrvatskoj. “A da i ima veze, trošarinski sustav RH, što se tiče EU-a (…) je među najmanje oporezivima”, ustvrdio je Marić.

7. Što kaže premijer?

Na nastojanja da se BAT zadrži u Hrvatskoj danas se u Bruxellesu, gdje sudjeluje na summitu EU-a, osvrnuo premijer Andrej Plenković. Iz njegove izjave očito je da u Banskim dvorima prije svega strahuju od gubitka većeg broja radnih mjesta.

“Mislim da je ključno da se u pregovorima koje vodi potpredsjednik vlade i ministar financija s BAT-om (British American Tobacco) i s drugim akterima na hrvatskom tržištu postigne globalni dogovor o tome kakav trošarinski kalendar možemo očekivati u budućnosti i da, naravno, zadržimo radna mjesta bilo u Istri, bilo Virovitičko-podravskoj županiji. To je okvir i očekujem fleksibilnost svih strana jer nam je to u interesu”, rekao je premijer.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više