Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Svjetski čelnici postigli dogovor: divovi poput Googlea i Amazona plaćat će viši porez

Multionacionalne kompanije oporezivat će se s minimalno 15 posto

United States President Joseph R. Biden Jr. speaks during the Virtual CEO Summit on Semiconductor and Supply Chain at the White House in Washington, on Monday, April 12, 2021.,Image: 605133196, License: Rights-managed, Restrictions: **Not for sale in: USA, Brazil, Mexico**, Model Release: no
FOTO: Amr Alfiky

Ministri financija skupine G7 dogovorili su povijesni sporazum o oporezivanju multinacionalnih tehnoloških divova u Londonu u subotu, objavio je britanski ministar financija Rishi Sunak na Twitteru.

“Presretan sam što mogu objaviti da su danas nakon godina rasprava ministri financija G7 postigli povijesni sporazum o reformi globalnog poreznog sustava,” tvitao je Sunak. Ministri financija skupine G7 dogovorili su minimalni porez na dobit velikih tvrtki od najmanje 15 posto koji će se određivati od zemlje do zemlje, napisao je Sunak.

Ovaj dogovor je važan temelj za daljnji dogovor tijekom foruma G20 i on bi trebao okončati desetljećima dugu “utrku prema dnu” u kojoj su se države natjecale privući korporacijske divove sa sve nižim poreznim stopama i izuzećima.

Biden predložio 15 posto

No to ih je koštalo stotine milijardi dolara – manjak koji sada žele što prije nadoknaditi kako bi mogli pokrenuti gospodarstva razorena u pandemiji koronavirusa.

Multinacionalne kompanije kao što su Google, Amazon i Facebook plaćaju malo ili nimalo poreza, a bogate nacije godinama pokušavaju dogovoriti način kako da se to promijeni.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala je novi poticaj pregovorima prijedlogom o minimalnoj stopi oporezivanja od 15 posto, što je više nego u zemljama poput Irske, ali ispod najniže razine u G7.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više