Politika & Kriminal

Hoće li i Hrvatska, poput Slovačke, završiti na Europskom sudu za ljudska prava zbog zatvaranja teretana?

Postupak je pokrenut na osnovu tužbe vlasnika teretana podnijete protiv Slovačke

Hrvatska još nije donijela odluku o otvaranju teretana, kao niti kada bi se to moglo dogoditi u budućnosti. Iz Istre ovih dana stižu naznake da se o njihovom ponovnom otvaranju intenzivno razmišlja, no Nacionalni stožer Civilne zaštite očito ne dijeli isto mišljenje.

Ustavni sud RH tek će krajem ovog mjeseca raspravljati o ustavnosti odluke o zatvaranju teretana zbog Covida-19. U međuvremenu je Europski sud za ljudska prava već pokrenuo postupak protiv Slovačke zbog odluke da u koronakrizi zatvori teretane. Ako ocijeni da zatvaranje teretana nije bilo opravdano moguće je da će njihovi vlasnici od države dobiti odštetu.

Tko je podnio tužbu EU sudu?

Tužbu protiv Slovačke podnijeli su predstavnici četiri tvrtke koje upravljaju teretanama. Tvrde da im je odlukom o zatvaranju zbog korone nanijeta šteta, odnosno da su izgubili i zaradu i klijente.

Iz priopćenja Europskog suda za ljudska prava vidljivo je da je riječ o tužbi zbog epidemioloških mjera koje su zbog pandemije Covida-19 u Slovačkoj uvedene u ožujku prošle godine i trajale su do lipnja.

Je li prekršena Konvencija?

Uvele su ih slovačke zdravstvene vlasti, a vlasnici teretana u tužbi objašnjavaju da im je odlukom o zatvaranju povrijeđeno pravo na zaštitu privatne imovine što ga garantira Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U pitanju je Članak 1. Protokola 1. Konvencije koji štiti privatno vlasništvo. U njemu piše da svaka osoba ili tvrtka imaju pravo na neometano uživanje svoje imovine.

Kada se ograničava to pravo?

“Niko ne može biti lišen svoje imovine, osim u javnom interesu i pod uvjetima predviđenim zakonom i općim načelima međunarodnog prava.

Ove odredbe, međutim, ni na koji način ne utječu na pravo države da primjenjuje zakone koje smatra potrebnima za nadzor korištenja imovine u skladu s općim interesima ili da bi osigurala naplatu poreza ili drugih doprinosa ili kazni”, navodi se u odredbi na koju se pozivaju vlasnici teretana.

Očitovanje slovačkih vlasti

Europski sud za ljudska prava na osnovu ove tužbe pokrenuo je postupak protiv Slovačke. Od predstavnika vlasti očekuju očitovanje na pitanje “je li se država doista suprotno odredbama Konvencije uplela u prava vlasnika teretana”.

“Je li bilo miješanja u njihova prava na mirno uživanje u vlasništvu što garantira Članak 1. Protokola 1?”, stoji u odluci Europskog suda za ljudska prava o pokretanju postupka.

Ako bi odgovor na to pitanje bio pozitivan sud očekuje i dodatna obrazloženja. Slovačka će tako morati objasniti je li uplitanje u privatno vlasništvo bilo opravdano i je li doneseno u pravednoj proceduri.

Pokrenuto više postupaka

Kada će ovaj postupak biti okončan ne može se prognozirati. Europski sud za ljudska prava već se bavi tužbama zbog mjera protiv korone.

Od početka pandemije u ožujku prošle godine, tužbama su pokrenuta četiri procesa koja se tiču zaraze koronavirusom. U tim tužbama ljudi koji su ih podnijeli tvrde kako su im države povrijedile prava što ih garantira Europska konvencija za zaštitu ljudskim prava. Konkretno, riječ je o pravima na mirno okupljanje, na prakticiranje vjere i na obiteljski život. O njima je Telegram već detaljno pisao.

Što će reći Ustavni sud RH?

U međuvremenu je Ustavni sud RH ocjenjivao mjere koje su protiv koronavirusa uvedene u Hrvatskoj. Do sada je za sve rekao da su bile OK, odnosno u skladu s potrebom da se spriječi širenje zaraze.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za Novu TV nedavno je potvrdio da bi se do kraja siječnja trebalo znati je li i nova odluka o zabrani rada ugostiteljskih objekata, teretana, fitness centara, te sportskih i rekreacijskih centara u skladu s Ustavom.

Šeparović je za Telegram pojasnio da je Ustavni sud zaprimio jedan prijedlog za ocjenu ustavnosti te odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite i sada očekuje očitovanje Vlade RH. Nakon čega će donijeti svoju ocjenu.

Nastavite čitati