Hoće li ovaj princ, koji se predstavlja kao novo lice Saudijske Arabije, izgurati suparnike i ucrtati novi smjer Kraljevstva

31-godišnji Mohamed bin Salman ima ambiciozne planove

ZADNJA IZMJENA: lis. 17, 2016
Foto: AFP

Smanjio je državni proračun, zamrznuo ugovore s vladom i smanjio plaće državnih službenika. Sve to kao dio drastičnih mjera štednje zbog krize pred kojom se našla Saudijska Arabija rapidnim padom cijena nafte. No, prošle godine Mohamed bin Salman, saudijski prijestolonasljednik, vidio je jahtu kojoj nije mogao odoljeti, piše New York Times.

Dok je bio na odmoru na jugu Francuske, princ je uočio velebnu jahtu, dugu oko 135 metara, u blizini obale. Poslao je svog pomoćnika da mu kupi brod koji je bio u vlasništvu ruskog tajkuna Jurija Sheflera. Posao je zaključen u roku od sat vremena, jahta je, tvrde kraljevskoj obitelji bliski izvori, kupljena po cijeni od oko 500 milijuna eura. Rusi su jahtu napustili i predali novom vlasniku isti dan.

Brzi uspon mladog princa

I u toj anegdoti je sam paradoks mladog princa, 31-godišnjak pokušava srušiti tradiciju, poboljšati ekonomiju i učvrstiti vlast, no zadržavajući pritom sve kraljevske privilegije. U manje od dvije godine, postao je najdinamičnija kraljevska osoba bogate arapske zemlje. Uspon mladog princa bin Salmana razbija desetljeća tradicije u kraljevskoj obitelji, gdje je poštivane nadređenih i podjela vlati čvrsto uspostavljena. Nikad prije bin Salmana u saudijskoj povijesti nije toliko moći bilo u rukama princa, koji je tek drugi u redu za prijestolje. Takva centralizacija vlasti razljutila je mnoge o njegovih srodnika.

Njegove, naizgled neograničene ambicije, pobudile su sumnje mnogih Saudijaca i stranih dužnosnika da njegov cilj nije samo transformirati cijelo kraljevstvo, nego i izgurati trenutno prijestolonasljednika, 57-godišnjeg rođaka Mohameda bin Najefa, da postane sljedeći kralj. Takav potez, ukoliko se ostvari, mogao bi uznemiriti sve pripadnike kraljevske obitelji. Osim toga Saudijska Arabija bi dobila ono što nikad dosad nije imala, mladog kralja koji bi mogao vladati mnogo desetljeća.

Oslabio poziciju prvog prijestolonasljednika

serene
Jahta Serene koju je prošle godine princ kupio za oko pola milijarde eura wikipedia

Princ bin Najef, ministar unutarnjih poslova i dugogodišnji borac protiv terorizma, ima duboke veze s Washingtonom i podršku mnogih starijih pripadnika kraljevskih obitelji. No, prema mnogim saudijskim i američkim dužnosnicima, princ bin Salman napravio je mnoge poteze koji su u konačnici oslabjeli poziciju bin Najefa. Upravo to je bio razlog zašto su dužnosnici u Washingtonu procijenili da moraju graditi dobre odnose s oba muškarca, ne znajući tko će od njih završiti na tronu. Bijela kuća je prije nekih godinu dana shvatila da mladi princ misli ozbiljno, kada je, unatoč protokolu, održao monolog o neuspjesima američke vojske za vrijeme susreta svog oca, kralja Salmana i američkog predsjednika Obame.

Mnogi mladi Saudijci doživljavaju ga kao energičnog predstavnika svoje generacije, kraljevski mediji predstavljaju ga kao vrijednog vođu sa smislom za biznis, koji je manje od svojih prethodnika opterećen kraljevskim protokolima. Drugi ga vide kao skorojevića gladnog moći i vlasti koji brzim promjenama riskira nestabilnost cijelog kraljevstva. No, postavlja se pitanje, na koje još nitko ne može odgovoriti, može li energični lider uspjeti ucrtati novi put za kraljevstvo, ili bi njegovo neiskustvo i impulzivnost mogla destabilizirati najveće gospodarstvo u arapskom svijetu u vrijeme ovih turbulencija s kojima se suočava Bliski istok?

Napetost na vrhu

A handout picture provided by the Saudi Press Agency (SPA) on June 7, 2016, shows Saudi Crown Prince and Minister of Interior, Prince Mohammed bin Nayef (L), and deputy crown prince and Minister of Defence, Prince Mohammed bin Salman, attending a cabinet meeting in coastal city of Jeddah. In a press conference in Jeddah, officials revealed sweeping plans to create some 450,000 non-government jobs by 2020, boost non-oil revenues and cut the cost of public wages. The National Transformation Programme (NTP), endorsed by the Saudi cabinet late on June 6, is part of Saudi Vision 2030, a reform drive led by Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman, the 30-year-old son of King Salman. / AFP PHOTO / SPA / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SPA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Princ bin Najef koji je prvi prijestolonasljednik s princem bin Salmanom AFP

Početkom ove godine princ bin Najef napustio je svoje kraljevstvo i otišao u obiteljsku vilu u blizini Alžira. Iako već dugi niz godina odlazi tamo na godišnji lov, ove je godine bilo drukčije. ostao je tamo nekoliko tjedana, izolirao se i nije odgovarao na pozive i upite čak ni od najbližih suradnika. Princ bin Najef pati od dijabetesa, a tu su i posljedice pokušaja atentata na njega još iz 2009. Tada je jedan od džihadista detonirao bombu i raznio se pred princom.

No, ovo njegovo odsustvo dogodilo se u prilično nezgodnom trenutku i to kada su padale cijene nafte, nemiri su se redali na Bliskom istoku, a saudijska vojska je redala poraze u Jemenu. S druge strane pozicija princa bin Salmana je dosta bolja. Njegov otac, kralj Salman dao mu je neke ovlasti i već time ga gurnuo u prvi plan. Princ Salman žurno je najavio formiranje vojnog saveza islamskih zemalja protiv terorizma. Znakovito, jer borba protiv terorizma uvijek dosad bila je područje bin Najefa. Ovaj novi plan ne podrazumijeva neku vodeću ulogu za njega ili ministarstvo kojem je na čelu.

Nagli ulazak u rat u Jemenu

I tijekom prošlomjesečnog posjeta New Yorku na opću skupštinu UN-a bin Najef je ostao nekako po strani dok je njegov mladi rođak izazivao veliku pozornost. Fotografirao se sa šefom Facebooka Markom Zuckerbergom, pričao sa stranim novinarima, prezentirajući se kao novo lice nove Saudijske Arabije. Među konkretnim incijativama princa bin Salmana, koji je na funkciji ministra obrane, je vođenje saudijske vojske u rat u Jemenu koji je počeo prošle godine. Cilj je bio istisnuti pobunjenike Hute i njihove saveznike iz jemenskog glavnog grada. U ratu je stradalo na tisuće civila, a saudijsku vladu košta na desetke milijardi dolara.

Rat u Jemenu upravo je izvor napetosti između bin Salmana i njegovog starijeg rođaka koji smatra da netko bez ratnog iskustva ne može odlučivati o vođenju rata. Princ Salman u rat je ušao bez previše koordiniranja s ostalim tijelima. Šef nacionalne garde primjerice uopće nije bio obaviješten o ulasku u rat u Jemenu. Ovakvom odlučnošću bin Salman zaradio je poštovanje u vanjskim krugovima i pokazao kako želi voditi snažnu i mišićavu vanjsku politiku.

Vidi Saudijsku Arabiju kao predvodnicu

Ipak, prema mišljenju analitičara, podrška mladih Saudijaca bin Salmanu mogla bi oslabjeti što sukob u Jemenu bude više trajao. Broj poginulih vojnika Saudijske Arabije je u velikom porastu, više ih je nego što vlada to želi priznati. Ljudi koji su upoznali princa bin Salmana kažu kako inzistira da Saudijska Arabija mora biti predvodnik politika na Bliskom istoku i suočiti se s iranskim utjecajem u regiji, bilo u Jemenu, Siriji, Iraku ili Libanonu.

“Njegova glavna poruka je da je Saudijska Arabija sila s kojom se treba računati”, kaže Brian Katulis, stručnjak za Bliski istok u Centru za američki napredak u Washingtonu, koji je upoznato mladog princa ove godine.

Brz uspon zahvaljujući ocu

Salman bin Abdulaziz Al Saud, King and Prime Minister of Saudi Arabia, awaits the arrival of German foreign minister Frank-Walter Steinmeier at the royal palace in Riad, Saudi Arabia, 19 October 2015. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa
Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud dpa Picture-Alliance/AFP

Saudijska Arabija je jedna od najvećih preostalih apsolutnih monarhija na svijetu. To znači jedno; da bi prin bin Salman dobio sve ovlasti glasom samo jednog čovjeka, svog oca. Bin Salman počeo se probijati dolaskom svog oca na tron. To je bilo početkom 2015. kada je kralj Abdulah umro i kralj Salman preuzeo kraljevstvo. Nizom kraljevskih dekreta, novi kralj je rekonstruirao vladu i pritom dao određenu moć u ruke svom sinu.

Bin Salman je odmah imenovanom ministrom obrane i šefom novog vijeća osnovanog da nadgleda saudijsko gospodarstvo. Postavljen je i u upravno tijelo Saudi Aramca, državne naftne kompanije, koja je pokretač saudijskog gospodarstva. Što je još važnije, kralj je odredio novi poredak nasljeđivanja, ne poštujući želju pokojnog kralja Abdullaha da ga naslijedi Muqrin bin Abdulaziz, dajući prednost bin Najefu.

Neobično imenovanje

Iako su svi dosadašnji kraljevi prinčevi bili sinovi osnivača kraljevstva, princ bin Najef je prvi unuk koji je dobio prednost. Mnogi su pozdravili ovakav potez zbog prinčevih velikih uspjeha u borbi protiv al Kaide, ali i zbog toga što on ima samo kćeri. Mnogi se zbog toga nadaju da će on izabrati svog nasljednika na temelju zasluga, a ne očinstva.

Još veće iznenađenje bilo je da je kralj imenovao princa bin Salmana zamjenikom prijestolonasljednika. Tada je imao samo 29 godina i bio je prilično nepoznat u kraljevskim krugovima. Od tog trenutka bin Salman je počeo često izlaziti u javnost i prezentirati se kao glavni čovjek moćnog kraljevstva.

Želi transformirati zemlju

Saudi Defense Minister and Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman gives a press conference in Riyadh, on April 25, 2016. The key figure behind the unveiling of a vast plan to restructure the kingdom's oil-dependent economy, the son of King Salman has risen to among Saudi Arabia's most influential figures since being named second-in-line to the throne in 2015. Salman announced his economic reform plan known as "Vision 2030". / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE
Prilikom predstavljanja programa Vizija 2030. AFP

U travnju je objavio plan za budućnost kraljevstva naziva Vizija 2030. kojim želi transformirati saudijsko gospodarstvo, povećati zaposlenost, obrazovanje, zdravstvo. Princ bin Salman pozvao je na novu eru fiskalne odgovornosti, skresao je proračun i najavio prodaju dionica Saudi Aramca. Sve te promjene nužne su zbog pada cijena nafte koja je okosnica saudijskog gospodarstva.

Mnogi Saudijci smatraju da je ambicija i mlađahna dob princa bin Salmana njegova velika prednost u vrijeme kada se postojeći mentalitet vladanja kraljevstvom mora mijenjati. “On govori jezikom mladih”, kaže Hoda al- Helaisi, član kraljevskog savjetodavnog Shura vijeća. “Zemlja predugo gleda očima starije generacije, mi moramo gledati tko će od sljedećih generacija nositi baklju.” Princ se distancirao od Vijeća viših znanstvenika, koje činie uglavnom stariji klerici koji su kreatori postojeće vjerske politike. Umjesto toga, traži naklonost mlađih svećenika.

‘Princ Vizija’

Princ bin Salman ima nekoliko braće koji su studirali u inozemstvu kako bi usavršili strane jezike i stekli iskustvo. Svi imaju prilično impresivne biografije. No, on je ostao u Saudijskoj Arabiji, engleski još ne govori dobro. Završio je pravo na kraljevskom Sveučilištu u Rijadu, navodno kao vrlo uspješan. Princ je nakon diplome nastavio raditi za svog oca. U krugovima vlade često je meta kritika zbog svojih ambicioznih projekata, često ga posprdno nazivaju Princ Vizija.

Brzi uspon mladog princa, njegovo prezentiranje tijekom posjeta Europi, Washingtonu, Bliskom istoku i diljem Azije, nagnali su visoke dužnosnike Obamine administracije da uzmu u obzir kako bi bin Salman mogao postati sljedeći saudijski kralj, tj. izgurati bin Najefa.

Često se druži s Kerryjem

US Secretary of State John Kerry (L) greets Saudi Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman outside Kerry's residence prior to their meeting on June 13, 2016, in Washington, DC. / AFP PHOTO / MOLLY RILEY
Princ bin Salman često se druži s američkim državnim tajnikom John Kerryjem AFP

Iako je bin Salman u studenom prošle godine, tijekom sastanka 20 zemalja u luksuznom odmaralištu na turskoj obali, kritizirao američku vanjsku politiku na Bliskom istoku, oni sve više nastoje poboljšati odnose s mladim princom. Za to je, kako se čini, u najvećoj mjeri zadužen američkih državni tajnik John Kerry, koji je nekoliko puta ugostio princa u svom domu u Georgetownu. U svibnju je tako princ pozvao Kerryja na svoju luksuznu jahtu.

Njegova želja da tranformira Saudijsku Arabiju rezultat je njegovom divljenja, neki čak smatraju i zavisti, prema modernom i progresivnom susjedu Ujedinjenim Arapskim Emiratima. On u tome ima utjecajnu podršku, posebice prijestolonasljednika Abu Dabija, Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, koji ga već više od godinu dana promovira na Bliskom istoku i u Washingtonu.

Njegova budućnost ovisi o opstanku njegova oca

Princ bin Zajed je omiljen među Obaminim dužnosnicima. No, ima i povijest osobne empatije prema bin Najefu. Tijekom posjeta Obamine savjetnice za nacionalnu sigurnost princu bin Zajedu, on je pozvao Amerikance da intenziviraju odnose s princem bin Salmanom. Sva pitanja oko budućnosti mladog princa bin Salmana ovisit će o tome koliko će dugo njegov otac živjeti, smatraju diplomati upućeni u situaciju.

Ako mu otac umre uskoro, bin Najef će postati kralj i mogao bi vrlo lako odbaciti svog mladog rođaka. To je zapravo i napravio sadašnji kralj Salman odbacujući volju svog prethodnika. No, što dulje kralj Salman bude na tronu, veća je vjerojatnost da mladi Salman učvsti svoju moć, smatraju strani dužnosnici, ili da uvjeri princa bin Najefa da je vrijedan da ga se zadrži.

Većina poznavatelja situacije u Saudijskoj Arabiji ne očekuje da će biti nekih javnih borbi za tron, svi članovi kraljevske obitelji svjesni su da bi to destabiliziralo njihovo kraljevstvo. “Uvjeren sam kao netko tko je upoznat s temom, da vladajuća obitelj Saudijske Arabije iznad svega stavlja interes obitelji, prije svega”, kaže Joseph A. Kechichian, analitičar upoznat s kraljevskom obitelji. “Nijedan član obitelji neće napraviti ništa što bi povrijedilo obitelj”, smatra Kechichian.

Tajana Vlašić
Telegram autor
95 članaka Više o autoru