Politika & Kriminal

Hoće li do kraja godine, zbog koronakrize, uopće biti subvencija za stambene kredite?

Iz Ministarstva kažu da čekaju nove projekcije proračuna da vide hoće li biti novca

Stambene zgrade 10.12.2018., Varazdin- Stambene zgrade
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Iako je bivši ministar graditeljstva Predrag Štromar još početkom ljeta govorio da će država nastaviti pomagati mladima pri kupnji stanova, Dnevnik.hr javlja da je državno subvencioniranje postalo upitno.

Cijeli proces prijava APN-u trebao je krenuti u rujnu, no sada bi eventualno mogao krenuti tek u listopadu. Naime, na pitanje hoće li biti subvencija iz Ministarstva sada odgovaraju kako to ovisi o tome koliko će se novca potrošiti na koronakrizu.

Želja postoji, no projekcija nema

“Želja je da se nastavi program, ali s obzirom na činjenicu da je većina sredstava korištena za mjere gospodarskog oporavka zbog krize uzrokovane koronavirusom, u očekivanju smo novih projekcija proračuna i kalkulacija o raspoloživosti sredstava za provedbu samog projekta”, stoji u njihovom odgovoru.

No, Štromar je i danas uvjeren da će se program koji je zagovarao nastaviti, jer je HNS podršku Vladi uvjetovao njegovim nastavkom. “Ja sam siguran da za ovu godinu ima sredstava da se može ići u natječaj. Apeliram da se to učini čim prije jer puno ljudi pita kad će biti natječaj”, rekao je Štromar.

Građani već sve pripremili

Dnevnik.hr piše kako građani pritišću i kreditne posrednike. Jedan od njih, Hrvoje Travnikar, za portal je izjavio kako je sve spremno te da će građani, ako ne bude subvencija preko APN-a dokumentaciju predati za redovne kredite u bankama. I trgovci nekretninama navode kako su im brojni kupci već dali predujmove te da se samo čeka APN.

Nestrpljivi građani masovno šalju upite bankama, a iz Hrvatske udruge banaka ističu da banke žele i spremne su za novi krug poticaja ako ga bude. Zbog korone će, kažu, još uvijek za neke klijente biti pooštreni uvjeti za dobivanje kredita.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu