Politika & Kriminal

Hoće li ravnatelj doma biti smijenjen? Splitski župan najavljuje da će biti rigorozan ako se utvrde nepravilnosti

'Ne znam kako će Škaričić reagirati, ali ja znam kako ću ja', kaže Boban

29.03.2020., Split - U zgradi zupanije Splitsko-dalmatinske odrzana konferencija za medije kriznog stozera na kojij su se obratili Zeljka Karin, ravnateljica zupanijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Julije Mestrovic, ravnatelj splitskog klinickog centra i zupan Blazenko Boban.
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban gostovao je N1 Televiziji gdje je odgovara na pitanja vezana uz situaciju u Domu za starije u Splitu gdje je deset štićenika zaraženo koronavirusom.

Kazao je kako je pedesetak štićenika, koji su bili na odjelu gdje se pojavila zaraza, prebačeno u bolnicu na Križine te da će svi biti pregledani i utvrdit će im se zdravstveno stanje. Oni za koje se utvrdi da nisu zaraženi biti vraćeni u dom. Također je kazao kako je prosjek godina tih osoba 86 te da imaju dvije osobe u devedesetima.

Točan broj zaraženih

Na pitanje spada li zasad deset utvrđenih pozitivnih slučajeva u onih 16 koji su imali temperaturu, Boban je kazao kako taj podatak još nije poznat, te da će se utvrditi tijekom nekoliko idućih sati.

Župan je rekao kako su ostali štićenici doma sigurni jer se nisu nalazili na spornom katu, te da je svaki kat imao svoje zasebno osoblje. Pritom je naveo i kako će osoblje danas biti testirano.

Moguća Škaričićeva smjena

Komentirao je i izjavu ravnatelja Doma Ivana Škaričića da su štićenici desetak dana imali temperaturu, a potom da se za sve doznalo prije tri dana, ali i informaciju Ranka Ostojića da se za situaciju znalo 15 dana.

„Žao mi je što se tiče obitelji koje su imali svoje starije u domu, i zbog Ranka mi je žao. Ovo nije vrijeme za politikantstvo. Ja sam tek jučer uvečer saznao da su korisnici imali temperaturu više dana”, rekao je Boban.

Odgovorio je i na pitanje hoće li Škaričić dati ostavku zbog propusta. “Ako je to tako, epidemiolozi će to vidjeti i utvrditi tijekom dana što se događalo. Ja ću biti jako rigorozan ako se utvrdi da je bilo nepravilnosti. Ne znam kako će Škaričić reagirati, ali ja znam kako ću ja“, kazao je Boban, dajući naslutiti da će u tom slučaju ravnatelj Doma biti smijenjen.

Dostatnost respiratora

Na pitanje hoće li biti dosta respiratora za sve četiri županije koje pokrivaju Križine, Boban je kazao kako se nada da neće svi korisnici doma biti pozitivni na Covid-19, ali da respiratora ima 86 i da vjeruje da će to biti dovoljno.

No, kako je kazao, u Split stiže ministar zdravstva sa svojim timom koji će dodatno reagirati ako bude potrebno.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu