Hoće li se HDZ, pred lokalne izbore, zbilja odreći funkcija za svoje lokalne kadrove?

Iz resornog ministarstva potvrđuju da bismo u svibnju 2021. trebali birati "znatno" manje lokalnih dužnosnika

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na lokalnim izborima prije tri godine, u dvije županije gdje HDZ obično dobro stoji među biračima, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj, ta je stranka osvojila respektabilan broj zamjeničkih mjesta u gradovima i općinama. Od stotinjak gradova i općina u kojima su birani gradonačelnici i načelnici, HDZ je imao zamjenike iz svojih redova u otprilike polovici tih jedinica lokalne samoprave.

Na sljedećim izborima, u svibnju 2021. godine, kako sada stvari stoje, vladajuća stranka odreći će se upravo tih svojih lokalnih dužnosnika – zamjenike gradonačelnika (manjih) gradova te zamjenike općinskih načelnika poslat će u povijest. Unatoč tome što, kako je pokazala naša brzinska analiza u spomenute dvije županije, HDZ-ovi kadrovi popunjavaju veliki broj zamjeničkih mjesta.

Podaci stari deset godina

U HDZ-u i u Vladi uvjeravaju da će obećanje o smanjenju broja lokalnih dužnosnika ispuniti prije nego što treće nedjelje u svibnju 2021. godine ponovno izađemo na lokalne izbore. Prema informacijama koje je ovih dana objavio Večernji list, te bismo nedjelje trebali birati 634 lokalna dužnosnika manje. Zamjenike bi, pišu, zadržale samo županije i gradovi veći od 35 tisuća stanovnika, ali bi umjesto dva, imali po jednog zamjenika.

Tijekom travnja i početkom svibnja sljedeće godine – taman nekoliko tjedana prije izbora – u Hrvatskoj će se provesti novi popis stanovništva. Kako će se onda određivati koji su to gradovi u kojima će gradonačelnici i dalje imati zamjenike? Konkretno, hoće li im se status odrediti temeljem podataka iz popisa stanovništva 2011. godine ili novog popisa – pitali smo resorno ministarstvo.

„Vezano za utvrđenje broja stanovnika jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ističemo da se broj stanovnika pojedine jedinice utvrđuje sukladno važećim podacima službenih rezultata popisa stanovništva, a koji je mjerodavan u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju lokalnih izbora”, kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ispada, dakle, da će ta “granica” za zamjenike ipak biti bazirana na podacima otprije deset godina.

Hoće li HDZ-ovci pružati otpor?

U manjim gradovima i općinama bi, prema pisanju Večernjeg, dužnost zamjenika bila potpuno ukinuta (osim onih iz redova nacionalnih manjina). Da je takva bila situacija na prošlim lokalnim izborima – da zamjenička dužnost u manjim sredinama nije postojala – u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji 48 članova HDZ-a ne bi bilo izabrano.

Hoće li manji broj lokalnih dužnosnika koji će se birati u svibnju stvoriti tenzije i izazvati otpore unutar vladajuće stranke? Naši sugovornici iz vrha HDZ-a uvjereni su da je ovu promjenu, mada je za stranku potencijalno osjetljiva, moguće progurati.

Supstitut za punu reformu

„Predugo već traje rasprava o tim temama“, kaže član središnjih tijela stranke s kojim smo razgovarati. Pod „tim temama“ misli na činjenicu da se godinama u Hrvatskoj govori o prevelikom broju općina i lokalnih dužnosnika, ali ništa konkretno još nije poduzeto.

Ni ovo, dakako, nije sveobuhvatna reforma o kakvoj, među ostalim, redovito u svojim izvješćima govori i Europska komisija (upozoravajući iz godine u godinu na teritorijalnu i funkcionalnu rascjepkanost javne prave), a iz HDZ-a i(li) SDP-a su je dosad u više navrata, uglavnom prigodno i predizborno, obećavali.

I iz resornog ministarstva za Telegram potvrđuju da bi se broj lokalnih dužnosnika trebao smanjiti već prije sljedećih izbora. „Zakonodavne aktivnosti će se poduzeti pravovremeno kako bi se na sljedećim redovnim lokalnim izborima, koji se sukladno zakonu imaju održati treće nedjelje u svibnju tj. 16. svibnja 2021. godine, birao znatno smanjen broj lokalnih dužnosnika”, odgovorili su na naš upit iz resora ministra Ivana Malenice.

Riskantan predizborni potez

Sugovornici iz HDZ-a, pak, uvjeravaju da na terenu (zasad) nema velikog otpora te da je ključno da se ne dira broj općina i gradova. HDZ, napominju, na lokalnim izborima ionako cilja na čelna, a ne zamjenička mjesta, da ima „svoje ljude na vodećim pozicijama koji onda provode našu politiku“. „Ako je zakonski to moguće provesti u manje od 12 mjeseci od izbora, ne vidim razloga da to ne provedemo“, kaže, pak, drugi sugovornik.

Ipak, zvuči prilično politički riskantno na lokalne izbore ići s (ispunjenim) obećanjem da za neke članove HDZ-a – više neće biti lokalnih pozicija. Nezadovoljstva će, nema sumnje, sigurno biti, ali, kako se slikovito izrazio jedan naš sugovornik, „ne može se napraviti kajgana, ako se ne razbije par jaja“. Ostaje, međutim, pitanje može li ta kajgana za HDZ biti (pre)skupa.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
473 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program