Hoće li Šri Lanku danas ponovno preuzeti zloglasni klan uronjen u korupciju, nepotizam i nasilje?

Predsjednički izbori održavaju se danas, a jedan od favorita je Gotabaya Rajapaksa

ZADNJA IZMJENA: stu 16, 2019
Foto: Jewel SAMAD / AFP / Profimedia

Šri Lanka je u subotu počela glasovati na predsjedničkim izborima na kojima bi se na vlast mogao vratiti zloglasni klan Rajapaksa koji je čitavo desetljeće vladao otokom čvrstom rukom. Gotovo pet godina nakon izbornog poraza Mahinde Rajapakse, njegov mlađi brat Gotabaya (70) u utrci je s kandidatom stranke na vlasti Sajithom Premadasom za predsjedničku dužnost u sljedećih pet godina.

Birališta su se otvorila u 7.00 sati po mjesnom vremenu u toj zemlji na jugu Azije, a zatvorit će se u 17.00 sati (2.30 – 12.30 sati po srednjoeuropskom vremenu). Gotovo 16 milijuna birača pozvano je na birališta. Rezultati bi se mogli znati u nedjelju ili u ponedjeljak bude li ishod izjednačen.

Umirovljeni potpukovnik Gotabaya Rajapaksa ovaj put zastupa najmoćniju obitelj Rajapaksa. Taj bivši vojnik je bio jedan od glavnih potpornja režima njegova brata Mahinde (2005.-2015.) koji se po sadašnjem ustavu ne može više kandidirati, pa bi njegov izbor značio povratak obitelji na vlast. Mahnida je tijekom mandata bio optuživan za nepotizam, korupciju, kršenje ljudskih prava i gušenje medijskih sloboda.

Suzbijanje islamisitčkog ekstremizma

Gotabaya, u to vrijeme najviši dužnosnik ministarstva obrane, zapravo je zapovijedao šrilankanskom vojskom kada je 2009. poražena tamilska separatistička pobuna, u posljednjoj ofenzivi tijekom koje je po podatcima aktivista za ljudska prava izginulo 40.000 tamilskih civila.

To je krvoproliće označilo završetak 37-godišnjeg građanskog rata u kojemu je ubijeno 100.000 ljudi i koji je Rajapaksama donio poštovanje singalskog puka, ali i mržnju tamilske manjine koja čini 15 posto od 21,6 milijuna stanovnika Šri Lanke. Gotabaya, čovjek čvrsta značaja, obećao je suzbiti korupciju i islamistički ekstremizam u zemlji na koju su posljedice ostavili džihadistički napadi 21. travnja u kojima je poginulo 269 ljudi, zbog čega ga u obitelji zovu Istrebljivač.

Naprotiv, njegov glavni suparnik Sajith Premadasa (52), sin predsjednika kojeg je 1993. ubila gerila, nenametljiv je političar koji se nada da će privući glasove žena obećanjem o poboljšanju njihove higijene u vrijeme mjesečnice. Nakon završetka građanskog rata 2009., Gotabaya Rajapaksa je “pridonio otvaranju nove bojišnice između singalske većine i muslimana”, rekao je za AFP analitičar Paikiasothy Saravanamuttu.

Golem kineski kredit za infrastrukturu

Povratak na vlast Rajapaksa zabrinjava i susjednu Indiju i Zapad zbog povezanosti klana s Kinom. Peking je tijekom dvaju mandata Mahinde Rajapakse pozajmio Šri Lanki dvije milijarde dolara za velike infrastrukturne projekte, što je golem dug koji je tu strateški važnu zemlju u Indijskom oceanu učinio ovisnom o Kini.

Tako je Šri Lanka 2017. morala na 99 godina prepustiti Kini luku Hambantotu, na jugu, zbog toga što nije mogla vraćati zajam. No Jeff Smith, istraživač u zakladi Heritage, ocjenjuje da je Gotabaya Rajapaksa možda “izvukao pouku iz mandata svog brata i postao svjestan opasnosti gušenja demokracije i ljudskih prava te pretjerane ovisnosti o Kini”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program