Politika & Kriminal

Hoće li Vlada potpuno odustati od prihvata djece izbjeglica iz Grčke? Odgovor iz MUP-a to sugerira

'Konkretni slučaj pokazao je očigledne manjkavosti postojećeg sustava', poručuju iz MUP-a

A girl smiles as she and other children walk in a line through the mud at a flooded camp for displaced Syrians near the village of Killi in the north of the northwestern Idlib province on February 8, 2020. (Photo by AAREF WATAD / AFP)
FOTO: AFP

Hoće li hrvatska Vlada nastaviti sudjelovati u europskom planu za pomoć djeci bez roditelja i skrbnika, koja kao izbjeglice žive u grčkim migrantskim kampovima? S obzirom da je sudjelovanje država dobrovoljno, to se pitanje logično postavilo nakon nesvakidašnjeg slučaja koji se dogodio proteklog vikenda.

Na putu prema Hrvatskoj, 11 djevojčica, koje su kod nas trebale naći novi dom, u posljednji se tren predomislilo i azil zatražilo u Nizozemskoj. O detaljima je Telegram pisao u utorak. No, tada smo još čekali pojašnjenja Ministarstva unutarnjih poslova. Sad kad smo ih dobili, pitanje s početka ovog teksta postaje još aktualnije.

MUP: ‘Ovo je presedan’

Iz MUP-a su, prije svega, i službeno potvrdili informacije koje smo objavili ranije, pokušavajući rekonstruirati što se točno desilo. U petak, 9. travnja – na dan kad su djeca trebala stići u Zagreb – iz Međunarodne organizacije za migracije, čiji predstavnici prate djecu na putovanju, MUP je dobio prvu informaciju da su se djevojčice predomislile.

U tranzitnom prostoru zračne luke Schiphol izrazile su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Kraljevini Nizozemskoj, kažu u MUP-u te potvrđuju Telegramove informacije da se to dosad nikad nije dogodilo. “Koliko nam je poznato, ovaj slučaj predstavlja presedan što se tiče instituta premještaja”, odgovorili su iz MUP-a na naš upit.

Kako smo već pisali, djeca su se i ranije znala predomisliti u vezi s planiranim preseljenjem u drugu državu članicu, no to se događalo dok su još bila u Grčkoj. Ovo je prvi puta da su se djeca predomislila nakon odlaska iz Grčke.

Znakovit odgovor

Iz MUP-a su odgovorili na nekoliko naših pitanja o proceduri, ali posebno je indikativan odgovor na pitanje o daljnjem sudjelovanju Hrvatske baš u ovom programu. Sudjelovanje svake države je, ponovimo, dobrovoljno, a Hrvatska se bila javila praktički među prvima, odmah nakon što je Europska komisija prezentirala plan.

No, onda se sam prihvat djece jako odužio. Nakon godine dana već je više od 600 djece bez roditelja i skrbnika iz grčkih migrantskih kampova našlo novi dom u drugim zemljama, a Hrvatska nije bila primila još nijedno dijete. Sada je na naš izravan upit hoće li RH odustati od sudjelovanja u ovom programu relokacije maloljetnika bez pratnje, iz MUP-a stigao znakovit odgovor.

MUP kritizira plan

“Vezano uz Vaše posljednje pitanje o nastavku sudjelovanja Republike Hrvatske u programu premještanja maloljetnika naglašavamo da smo u intenzivnom kontaktu s nadležnim tijelima Europske komisije kako bi doznali što se točno dogodilo i koji su daljnji koraci nizozemskih vlasti i u konačnici Europske komisije”, pišu iz MUP-a.

Pa nastavljaju: “No, konkretni slučaj pokazao je očigledne manjkavosti postojećeg sustava i potrebu da se iste otklone kako se zakoniti putovi migracija ne bi počeli iskorištavati kao i oni nezakoniti – za podnošenje fiktivnih zahtjeva za azil kako bi migranti potom upuštajući se u sekundarna kretanja dospjeli u države svoga željenog konačnog odredišta”.

U Bruxellesu, prema našim neslužbenim informacijama, zasad nemaju nikakvu informaciju koja bi sugerirala da Hrvatska namjerava odustati od sudjelovanja. No, sasvim je očito da su iz MUP-a izbjegli nedvosmisleno odgovoriti na ovo konkretno pitanje. Drugim riječima, nisu htjeli izričito potvrditi da sudjelovanje Hrvatske u ovom europskom planu nije upitno.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu