Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Hoće li Vrhovni sud zbilja odlučivati o pobjedniku američkih izbora?

Trumpova kampanja podnijela je razne žalbe i tužbe u brojnim saveznim državama

File photo - U.S. President Donald Trump waits for Prime Minister Lokke Rasmussen of Denmark outside the West Wing of the White House March 30, 2017 in Washington, DC, USA. Donald Trump has privately confided that he fears he will face multiple prosecutions if he loses the presidential election. The President of the United States has told aides he expects the chances of criminal charges against him to dramatically increase if he loses to Joe Biden on November 3. According to The New York Times, Trump is worried about an ongoing probe into his finances by Manhattan District Attorney Cyrus Vance. Photo by Olivier Douliery/ABACAPRESS.COM
FOTO: Douliery Olivier/ABACA

Iako američki predsjednik Donald Trump želi da Vrhovni sud odluči o utrci za predsjednika, sud možda neće biti konačni arbitar na ovim izborima, kažu američki pravni stručnjaci.

Smatraju da je upitno hoće li sudovi odlučiti prihvatiti Trumpov zahtjev da se zaustavi brojanje glasačkih listića pristiglih prije ili na dan izbora. Ili da će bilo kakav eventualni spor koji bi Vrhovni sud mogao voditi, promijeniti putanju trke u državama u kojima se vodi bliska utrka poput Michigana i Pennsylvanije.

Dok su se u ranim jutarnjim satima u srijedu glasački listići još uvijek brojali, Trump je u Bijeloj kući već proglasio pobjedu protiv demokratskog izazivača Joe Bidena.

‘Velika prevara za našu naciju’

Već tijekom predsjedničke kampanje, Trump se protivio glasanju poštom, rekavši, bez ikakvih dokaza, da to vodi prevari, što je na američkim izborima zbilja rijetko. “Ovo je velika prevara za našu naciju, želimo da se zakon poštuje na odgovarajući način. Ići ćemo na Vrhovni sud”, rekao je. “Želimo da svako brojanje glasova prestane.”

Trump nije pružio nikakve dokaze koji potkrepljuju njegovu tvrdnju o prevari niti je objasnio koju parnicu će voditi pred Vrhovnim sudom. Njegova kampanja podnijela je zahtjev za intervenciju u slučaju koji je u tijeku na Vrhovnome sudu, kojim traže da se blokiraju kasno pristigli listići u Pennsylvaniji.

Trumpova kampanja podnijela je razne žalbe i tužbe u drugim državama, uključujući i pokušaj zaustavljanja glasanja u Michiganu.

Na obje strane vojska odvjetnika

Pravni stručnjaci kažu da, iako mogu postojati prigovori na određene glasačke listiće ili postupke glasanja i prebrojavanja glasova, nije baš da bi takvi sporovi odredili konačni ishod.

Ned Foley, stručnjak za izborno pravo s Državnog sveučilišta Ohio, rekao je da trenutni izbori nisu onakvi kakvi su bili 2000.godine kad je Vrhovni sud okončao ponovno brojanje glasova Georgea W.Busha protiv demokrata Ala Gorea.

“Izuzetno je rano, ali ne čini se da bi ovo završilo tamo gdje bi odlučivao Vrhovni sud”, kazao je. Na obje strane cijele su vojske odvjetnika.

Slučaj najbliži rješavanju Vrhovnog suda je spor u Pennsylvaniji u kojem republikanci osporavaju rujansku presudu najvišeg suda u Pennsylvaniji koji dopušta prebrojavanje glasačkih listića poslanih poštom do dana izbora i koji su primljeni do tri dana poslije.

Goreov odvjetnik misli da Trump nema šanse

Vrhovni sud prethodno je odbio ubrzati žalbu republikanaca, ali su tri konzervativna suca ostavila mogućnost ponovnog pokretanja slučaja. Čak ako sud prihvati slučaj i donese odluku u korist republikanaca, to neće odrediti konačno glasanje u Pennsylvaniji jer se slučaj odnosi samo na glasačke listiće poštom primljene nakon 3.studenoga.

David Boies, odvjetnik koji je 2000.godine zastupao Al Gorea kazao je da je malo vjerojatno da će Trumpova kampanja uspjeti u trećem pokušaju blokiranja produljenja roka.

U odvojenom slučaju u Pennsylvaniji republikanci su optužili dužnosnike da su u jednome predgrađu nezakonito počeli prebrojavati glasačke listiće ranije, a biračima koji su dostavili neispravne pružili su priliku da glasaju opet.

Osigura li Biden potrebnih 270 glasova, bez potrebe za Pennsylvanijom, vjerojatnost pravne borbe se smanjuje, kazali su pravni stručnjaci.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više