Hoće li, zbilja, dio optužbi u aferi Fimi medija i izvlačenja novca za crne fondove HDZ-a pasti u zastaru?

Već više od godinu dana sudski postupak zbog bolesti Sanaderove suokrivljenice stoji u mjestu

ZADNJA IZMJENA: lis 11, 2019

Suđenje u aferi Fimi medija ni u srijedu nije nastavljeno. Razlog za odgodu procesa u kojem se bivšem premijeru Ivi Sanaderu i suokrivljenima sudi za izvlačenje novca iz javnih poduzeća za “crne fondove” HDZ-a loše je zdravstveno stanje, te raspravna nesposobnost Nevenke Jurak, nekadašnje vlasnice tvrtke Fimi media. USKOK sumnja da je preko Fimi medije, lažnim i preplaćenim poslovima izvučeno oko 70 milijuna kuna iz javnih tvrtki u Hrvatskoj.

U ovom slučaju već je jednom, u ožujku 2014. bila izrečena osuđujuća presuda, a osim Sanadera i njegovih suradnika krivim je bio proglašen i HDZ. Međutim, Vrhovni sud RH vratio je slučaj na ponovno suđenje, te do danas nova presuda nije donijeta.

Sada se, već više od godinu dana u postupku nije dogodilo baš ništa i to zato što Nevenka Jurak zbog bolesti ne može doći na sud. Novi nastavak suđenja najavljen je za prosinac.

Hoće li dio optužbi pasti u zastaru?

Zanimljivo zato, u ovom trenutku, već postaje pitanje zastare dijela optužbi u aferi Fimi medija. Naime, prva točka optužnice tereti Ivu Sanadera za organiziranje zločinačke grupe koja je izvlačila novac. U njoj su, kako sumnja USKOK, bili Mladen Barišić, rizničar HDZ-a, Ratko Maček, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, Branka Pavošević, šefica računovodstva HDZ-a i tajnica za financije, te sama Nevenka Jurak, direktorica Fimi medie.

Za to kazneno djelo, dakle pripadnost zločinačkoj grupi, Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora. Prema tom istom Kaznenom zakonu zastara u ovom slučaju nastupa 10 godina od kada se kazneno djelo dogodilo. Prema optužnici Sanaderova zločinačka grupa postojala je do 3. srpnja 2009., što znači da je zastara trebala nastupiti već ove godine. No, u međuvremenu je bila donijeta nepravomoćna presuda što je produžilo zastarni rok za dvije godine. Prema daljnjoj računici ljude, koji su optuženi kao članovi ‘Sanaderove kriminalne hobotnice’, neće se više moći za to kazneno progoniti 3. srpnja 2021. godine.

A što je s ostalim optužbama?

Iako se taj datum možda i ne čini tako blizu realnost je da se u posljednjih 14 mjeseci u postupku nije dogodilo baš ništa. Ukoliko i nova nepravomoćna presuda bude donijeta tijekom iduće godine, teško je da će, s obzirom na praksu Vrhovnog sud RH, postati pravomoćna jer je sasvim izvjesno da će na prvostupanjsku biti uložene žalbe.

Sam Sanader optužen je kao vođa zločinačke grupe za što je predviđeno do pet godina zatvora, a u tom slučaju zastara nastupa nakon 15 godina, te još dodatne dvije godine zbog jednom izrečene presude – odnosno 3. srpnja 2026. godine.

Za ostala kaznena djela, odnosno zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, kako je kvalificirano izvlačenje novca preko Fimi medije, zastarni rokovi su još duži.

Prva presuda bila je osuđujuća

Prvom presudom Sanader je bio osuđen na ukupno devet godina zatvora, Barišić na tri godine, Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je novčanom kaznom od pet milijuna kuna, a trebala je vratiti 24,2 milijuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom. U listopadu 2015. Vrhovni sud RH ukinuo je cijelu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Sanader je u međuvremenu zbog problema s nogom tražio prekid izdržavanja šestogodišnje kazne zatvora na koju je pravomoćno osuđen u aferi Planinska, a valja ovdje spomenuti i da se zastara približava i u slučaju Ina-MOL. O prekidu kazne još nije donijeta odluka. Sanader se trenutno nalazi na rehabilitaciji u toplicama.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2042 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program